Råvarer

Den økologiske julematen

Vi har valgt ut noen av våre favorittoppskrifter som passer vinterens høytid. Råvarene er økologiske, og mesteparten av dem er å få tak i norskprodusert.
Bakt Sellerirot
Bakt sellerirot med grønnkålspesto.

Ved å velge mat fra den økologiske bonden til jul gir vi en stemme til en matproduksjon der dyrevelferd og biologisk mangfold er sentralt. I retur får vi ren mat uten kunstige tilsetningsstoffer og kjemisk-syntetiske sprøytemidler. Vi oppfordrer til å velge mindre, men bedre kjøtt, restemiddag og grønne festmiddager. Lite slår smaken av god samvittighet.

HOVEDRETTER
Sau er kjempegodt, spesielt villsau med sin viltaktige smak. Her er oppskriften fra A til Å, hopp til nest siste punkt for tilberedning av ferdig pinnekjøtt: Bøekampens pinnekjøtt.

Ribbe med sider finner du oppskrift på i det siste nummeret av Ren Mat: Sápmi!

Grav fisken selv, det er enklere enn du tror! Her finner du også oppskrift på grava røye. Sennepssaus til gravet fisk.

Pinnekjøtt- eller ribberestene kan du bruke på denne hvite pizzaen. Kanskje du også har edamer-rester fra julelunsjen?

Syltet rødløk sammen med hvit fisk er forfriskende i romjulen. Syltet rødløk på 1-2-3 er kjempegodt sammen med festfisken kveite.

Rødkål er selvskrevent tilbehør. Hva med en ny vri i år? Krydret rødkål med nellik og appelsinmarmelade og fyldig rødkål med eplejuice, solbærsaft og rødvin er så godt at vi gjerne spiser det hele året. I siste utgaven av Ren Mat finner du surkål med sider. Det er også deilig med en rå rødkålsalat.

Grønne festmiddager i jula smaker like godt som kjøttretter. Her er våre tre favoritter: Cashewnøttstek med hjemmelaget bernaise, bakt sellerirot og vegisterkaker med fløtebakt jordskokk.

Mett og lei av julemat? Prøv gresskarsuppe!

JULEFROKOSTEN
Ingen julefrokost uten sild, her er tomatsild, sild med pepperot, rømme og eple, og sild med tindved. PS: Silda ble nylig fratatt MSC-sertifiseringen, grunnet manglende kvoteavtale mellom kyststatene deriblant Norge. Foreløpig berører ikke dette bestanden, men dersom det ikke kommer en avtale på bordet er det risiko for overfiske de neste årene.

Bønne- og linsepostei er et næringsrikt innslag på julefrokosten.

Paté av svin, bruk gjerne ulike stykningsdeler med julekrydder og portvin.

Syltet ribbe er tradisjonsmat! En utmerket konservering om du har kjøpt alt for mye ribbe.

Plukket sau eller lam er luksuspålegg, prøv med sennep og syltet rødbete.

Sennep til julematen er lett å lage selv, dessuten slipper du tilsetningsstoffene.

Frukt- og bærgeler er nydelig til både middagsretter, ost og rett på brødskiven. Her er et minikurs i gelelaging.

DESSERTER
Denne panna cottaen er the real deal – syrlig med tjukkmjølk fra Rørosmeieriet og toppes med søt honning!

Ingen jul uten karamellpudding mener noen.

For en litt lettere dessert i jula anbefaler vi posjerte pærer sammen med en norsk økologisk blåmuggost eller iskrem.

Enkel og saftig nøttekake – noe for nyttårsaften? Oppskriften kommer fra kollega Anna sin familie som hver høst sanker hasselnøtter. Denne kaken er lite komplisert å lage, men du må ha en nøttekvern eller kjøkkenmaskin.

Riskrem med siderkaramell finner du i aller siste utgave av Ren Mat.

Flere desserttips.

JULEGODT
Lager vi biscotti på urkorn som emmer, svedjerug og spelt får de en nydelig nøtteaktig smak.

Julekaken blir litt bedre med surdeig!

Kombinasjonen appelsin og sjokolade er uslåelig, prøv syltet appelsinskall med sjokoladetrekk.

Rå sjokoladetrøfler fra Oslo Raw.

Å lage fudge er bittelitt vanskelig, det har lett for å krystallisere seg. Men lakrisfudge er dog verdt utfordringen! Dessuten en fin julegave.

Energibarer med nøtter, dadler og espresso – til skituren eller skøytebanen.

Du finner de fleste klassiske julekake-oppskriftene under bake-kategorien.

I GLASSET
Hot gløgg i koppen varmer i jula, her finner du oppskrift på hjemmelaget gløgg med chili.

Prøv også en lun toddy med nøttemelk for krydret kveldskos. Denne inneholder deilig anis, som også kan erstattes med Sambuca for en alkoholholdig variant.

Aperol Spritz er en populær drink, her har vi laget en Honning Spritz med honning og sitron istedenfor appelsin.

Litt for sent å begynne å lage i desember, men kan lages noen måneder i forveien neste år: Snaps til jul og snaps med sesongens bær.

Alkoholfri drikke til julematen? Prøv vannkefir med blåbær a la Gry Hammer.

FOR PIP-PIPENE
Økologiske meiseboller fri for plast! Lette og lage, kanskje sammen med barna i romjulen?

Vi ønsker alle en god økologisk jul!

Sjekk Økoguiden vår hos Økologisk Norge for ditt nærmeste økologiske utsalg. Her kan du sortere etter både vare og område.

Flere artikler