Råvarer

Den økologiske julematen

Vi har valgt ut noen av våre favorittoppskrifter som passer vinterens høytid. Råvarene er økologiske, og mesteparten av dem er å få tak i norskprodusert.
Bakt Sellerirot
Bakt sellerirot med grønnkålspesto.

Ved å velge mat fra den økologiske bonden til jul gir vi en stemme til en matproduksjon der dyrevelferd og biologisk mangfold er sentralt. I retur får vi ren mat uten kunstige tilsetningsstoffer og kjemisk-syntetiske sprøytemidler. Vi oppfordrer til å velge mindre, men bedre kjøtt, restemiddag og grønne festmiddager. Lite slår smaken av god samvittighet.

HOVEDRETTER
Grønne festmiddager i jula smaker like godt som kjøttretter. Her er våre tre favoritter: Cashewnøttstek med hjemmelaget bernaise, bakt sellerirot og vegisterkaker med fløtebakt jordskokk.

Sau er kjempegodt, spesielt villsau med sin viltaktige smak. Her er oppskriften på Bøekampens pinnekjøtt: fra ribbeside til ferdig pinnekjøtt.

I stedet for å bruke vann i pannen når du lager din favorittoppskrift på ribbe, hva med å prøve ribbe med sider?

Å grave fisken selv er enklere enn du tror! Her finner du også oppskrift på grava røye. Ellers er sennepssaus godt til gravet fisk.

Rester etter pinnekjøtt og ribbe? Bruk dem på denne hvite pizzaen! Kanskje du også har edamer-rester fra julelunsjen?


Rødkål er selvskrevent tilbehør. Hva med en ny vri i år? Krydret rødkål med nellik og appelsinmarmelade og fyldig rødkål med eplejuice, solbærsaft og rødvin er så godt at vi gjerne spiser det hele året. Alternativt kan du prøve en deilig rå rødkålsalat eller surkål med sider.

Syltet rødløk sammen med hvit fisk er forfriskende i romjulen. Syltet rødløk på 1-2-3 er kjempegodt sammen med festfisken kveite.

Mett og lei av julemat? Prøv gresskarsuppe!

JULEFROKOSTEN
Ingen julefrokost uten sild, her er tomatsild, sild med pepperot, rømme og eple, og sild med tindved.

PS: Silda ble nylig fratatt MSC-sertifiseringen, grunnet manglende kvoteavtale mellom kyststatene deriblant Norge. Foreløpig berører ikke dette bestanden, men dersom det ikke kommer en avtale på bordet er det risiko for overfiske de neste årene.


Til paté av svin blandes ulike stykningsdeler med julekrydder og portvin.

Bønne- og linsepostei er et næringsrikt innslag på julefrokosten.

Syltet ribbe er tradisjonsmat! En utmerket konservering om du har kjøpt alt for mye ribbe.

Plukket sau eller lam er luksuspålegg, prøv med sennep og syltet rødbete.

Sennep til julematen er lett å lage selv, dessuten slipper du tilsetningsstoffene.

Frukt- og bærgeler er nydelig til både middagsretter, ost og rett på brødskiven. Her er et minikurs i gelelaging.

DESSERTER
Denne panna cottaen er the real deal – syrlig med tjukkmjølk fra Rørosmeieriet og toppes med søt honning!

Ingen jul uten karamellpudding, mener noen.

For en litt lettere dessert i jula anbefaler vi posjerte pærer sammen med en norsk økologisk blåmuggost eller iskrem.

Enkel og saftig nøttekake – noe for nyttårsaften? Oppskriften kommer fra kollega Anna sin familie som hver høst sanker hasselnøtter. Denne kaken er lite komplisert å lage, men du må ha en nøttekvern eller kjøkkenmaskin.

Eller hva med en rawkake med multer? Med deilig nøttebunn og smak av pepperkake.

Og hvis du liker ideen med en utradisjonell vri på julematen: prøv riskrem med siderkaramell!

Her finner du flere desserttips.

JULEGODT
Lager vi biscotti på urkorn som emmer, svedjerug og spelt får de en nydelig nøtteaktig smak.

Julekaken blir litt bedre med surdeig!

Kombinasjonen appelsin og sjokolade er uslåelig, prøv syltet appelsinskall med sjokoladetrekk.

Fra Oslo Raw har vi fått oppskrifter på rå, glutenfrie pepperkaker og rå sjokoladetrøfler.

Å lage fudge er bittelitt vanskelig fordi det har lett for å krystallisere seg. Men lakrisfudge er verdt utfordringen! Dessuten er det en fin julegave.

Energibarer med nøtter, dadler og espresso – til skituren eller skøytebanen.

Du finner de fleste klassiske julekake-oppskriftene under bake-kategorien vår.

I GLASSET
Hot gløgg i koppen varmer i jula, her finner du oppskrift på hjemmelaget gløgg med chili.

Prøv også en lun toddy med nøttemelk for krydret kveldskos. Denne inneholder deilig anis, som også kan erstattes med Sambuca for en alkoholholdig variant.

Aperol Spritz er en populær drink, her har vi laget en Honning Spritz med honning og sitron istedenfor appelsin.

Litt for sent å begynne å lage i desember, men kan lages noen måneder i forveien neste år: Snaps til jul og snaps med sesongens bær.

Alkoholfri drikke til julematen? Prøv vannkefir med blåbær a la Gry Hammer.

FOR PIP-PIPENE
Økologiske meiseboller fri for plast! Lette og lage, kanskje sammen med barna i romjulen?

Vi ønsker alle en god økologisk jul!

Flere artikler