Bær på sprit
Det er mange måter å bevare sommerens smaker på. Legger vi ned bær på sprit får vi både dessert og noe godt i glasset til jul. Vi kaller den sesongens bær på glass, men den kalles også gjerne romtopf. Oppskriften har vi fått av Anne Gundersen fra Auen urtegård i Siljan, som har konservert selvdyrkete og sankete bær på denne måten i snart førti år. Bær har et høyt vanninnhold som reduserer alkoholprosenten i den ferdige likøren, bruk derfor 60 prosent sprit. Alle bær kan brukes, men lokale eller selvdyrkete smaker best!
bær
råsukker
60 % sprit
- Begynn med de første bærene som kommer, rens – og skyll dem om nødvendig.
- På et glass, 2 liter eller større, fyller du opp ca. 5 cm med bær.
- Hell over sukker slik at luftrommet mellom bærene er fylt. Rist glasset så sukkeret dekker bærene.
- Fyll på med sprit til rett over bærene, og sett på lokk.
- Fortsett på samme måte med bærene som modnes utover sesongen, bærene legges lag på lag. Høstbær som tyttebær og blåbær kan også brukes, mens bær som aronia, svarthyllbær og tyttebær er bitre så bruk mindre av disse.
- Når glasset er fullt setter du på lokk og lar du det stå til modning. I november kan du sile fra, og helle likøren på flaske som modnes frem til jul.
- Bærene oppbevares i et tett glass og kan brukes til dessert og fyll i kaker.