Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
Foto Kari Sommerseth
Meninger

Hvor begynner maten når verden stopper?

Matsystemet hviler i dag på lenker som kan ryke over natten, og råvarekunnskapen svekkes i takt med at maten flytter seg lenger fra jorda og nærmere industrien. Hva er vår beste beredskap, og hva skjer når selvberging møter sin egen grense – og fellesskapet må overta? I vinterutgaven "Samberging" spør redaktør Kjersti Skar Staarvik hvor maten egentlig begynner, og hva som skal til for at den skal bære oss i krisenes tid.

Forside 3 2
Reportasjer

Vinterutgaven: Samberging

Hva gjør vi når maten vår hviler på import som kan stoppe over natten? Hvordan bygger vi beredskap i et matsystem som mister både kunnskap og nærhet til ressursene? Og hva skjer når selvberging møter sin egen grense – og fellesskapet må overta? I vinterutgaven spør vi hvor maten egentlig begynner, og hva som skal til for at den skal bære oss i en urolig verden.

Design uten navn
Artikkel

Gi Ren Mat i julegave til kampanjepris

Vil du gi økologisk matglede til deg selv eller en venn til jul? Bestiller du i kampanjeperioden 27.11-24.12 får du abonnement for kun kr 390.

Sven wilhelm 2c RXS Wy MHA8 unsplash
Drikkeomtaler

Underskuddsvin

Den lille restauranten «Huset i gato» i Mosjøen er bare knappe 50 m2, men på vinlista står 800 ulike etiketter. Hvordan kan slike forhold være lønnsomme?

Meninger

Lytt til Ren Mat podkast

Nå kan du høre Ren Mat sin helt nye podkast der du hører på podkast. Gled deg til ti episoder som graver litt dypere i matjorda.

Les mer

Vin 4 kopi
Drikkeomtaler

Dom. Le Garrigon Côtes Du Rhône 2022

Vin 3 kopi
Drikkeomtaler

Cultus Zelen

Vin 1 kopi
Drikkeomtaler

Suriol Azimut Blanc2022

Vin 1 kopi
Drikkeomtaler

Andi Weigand Müller-Thurgau 2023

Camilla Spektakkel

Små hus, stort rabalder

Skoghage, grønnsakshage, høns, en økologisk eng og skog så langt øyet kan se. Dette er Neslegården i Hvarnes i Vestfold. Gårdeier Camilla Irene Bing-Jacobsen Fauske eier 700 mål. Her er arbeidsoppgaver til woofere, lærevillige, frivillige, naboer og slektninger. Men hvor skal de bo? Kan svaret være minihus? Camilla opplever at jo mindre bygningene er, jo strengere blir byråkratiet.

Tor Jacob Solberg Foto Elise Assink Solberg

Mono er ikke øko

Ærlige tall. Teksten står hvitt på sort over Tor Jacob Solbergs brystkasse. For et år siden ble han enstemmig gjenvalgt som leder at Norsk Bonde- og Småbrukarlag. T-skjortebudskapet er ikke bare en tom trykksak. Han velger å si det rett ut: – Ja, vi er blitt veldig mye flinkere, men mindre økologiske.

Sosiale medier er som et hav stort

Helt regenerativ – fra liv til revolusjon

Instagram er budskapets hovedåre for Mari Austvoll Gjengedal (37). Her er hun ofte. Sender og mottar post. Samtidig vet hun at det bedriftene bak en slik app vil er at vi som forbrukere skal fortsette å skrolle og skrolle – for til slutt å komme bort fra våre egne verdier og glemme det samfunnet vi egentlig ønsker oss.

Harald Larsen Espeland

Satser stort på smått – når insekter blir fôr

Det er en liten oppdagelse med stort potensiale. NorInsect er en av Norges største insektsprodusenter. De tør satse på en «lille larven aldri mett», nemlig melormen. Den lever av restprodukter og gir nyttig dyrefôr tilbake. Om kort tid kan melormolje også bli menneskeføde.

Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Samberging

Hva gjør vi når maten vår hviler på import som kan stoppe over natten? Hvordan bygger vi beredskap i et matsystem som mister både kunnskap og nærhet til ressursene? Og hva skjer når selvberging møter sin egen grense – og fellesskapet må overta? I vinterutgaven spør vi hvor maten egentlig begynner, og hva som skal til for at den skal bære oss i en urolig verden.

Kjøp Ren Mat

Ren Mat nr58 forside