Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
Hitra Gardsmat Mona Nynes 5
Intervjuer

Fire kyr og to ildsjeler på en flåte

En maidag i 1982 fraktet to ildsjeler fire kyr med en flåte fra Hitra til Helgebostadøya, klare for å starte et nytt liv på en gård. Grotten som Bodil og Yngvar bygde gir fortsatt liv til prisbelønte oster, nesten 40 år senere.

Jan Arne portrett Frogner Special
Intervjuer

Da en kraftkar kom til Frogner

I 96 år har Frogner Special gitt naboene en duft av Paris med modne oster og importerte kjøttvarer. Nå vil Jan-Arne Moen at flere skal få øynene opp for norske oster fra gårdsysteriene.

Meninger

Lytt til Ren Mat podkast

Nå kan du høre Ren Mat sin helt nye podkast der du hører på podkast. Gled deg til ti episoder som graver litt dypere i matjorda.

Les mer

Fra gard til bord i Frankrike
Artikkel

Fra gård til bord i Frankrike

En ny generasjon franske kokker ser ikke lenger på seg selv som stjerner, men som mellommenn. De forvandler råvarer laget av mor natur selv – og søker det enkle, raffinerte og ujålete. Vi besøker tre restauranter i Sør-Frankrike som har kastet seg på Farm to Table-trenden. De viser at moderne gastronomi handler mindre om snobberi på tallerkenen, og mer om visjon.

MELKEGLASS BREDDE FOTO NADIN MARTINUZZI REN MAT
Intervjuer

Den kriminaliserte råvaren

Sushi, tartar og grønnsaksspirer - det er mye som potensielt kan drepe, som vi likevel spiser med livets lyst og loven på vår side. Det samme kan vi ikke si om rå melk. I over 13 år har entusiaster kjempet – ja, til og med blitt stilt for retten – for å renvaske den kriminaliserte råvaren.

Kjersti Skar Staarvik
Meninger

– Vi trenger en trygg og fornuftig løsning for salg av rå melk

– Vi må komme til det logiske punktet hvor vi ikke sier ja eller nei til rå melk, men hvordan kan vi gjøre dette på en trygg måte?, skriver redaktør Kjersti Skar Staarvik.

Tove Naevisdal fra Arendal med laerlinger
Intervjuer

Økommunen

Arendal kommune er en ledestjerne når det gjelder offentlige økologiske innkjøp og reduksjon av matsvinn. – Det er mange festtaler, men vi har lyst til å vise med handling at vi står for noe.

Melk Sellenaraa

Å vera ein kulturberar på mikroskopisk nivå

Det var ei tid då kvar ein liten krok i dei mest beskjedene dalføra hadde sin eigen ost og sin eigne lokale måte å bruke mysa på. Mjølkeforedling var ein stolt kultur som vart ført vidare gjennom generasjonar, frå bestemor, til mor, til dotter. For ja, i Noreg var dette eit kvinnearbeid.

Markus Foto Marit Lundby Digitalt 14 1

Mer økomelk fra norske kyr

Vi står ovenfor en rekke akutte og langvarige utfordringer i landbruket. De handler blant annet om at det som må kjøpes inn til gården har økt i pris. Strøm er et aktuelt eksempel. De høye strømprisene gir økte kostnader på alt fra oppvarming av fjøs og drivhus til produksjon av kunstgjødsel.

HOVEDFOTO fra gamalostysting etter Roldalsbudeia Durdei Dalen i 2006 da var ho 82 ar FOTO PASCALE BAUDONNEL

Utrydningstrua

Den er aromatisk og kompleks, og sammenliknes med fransk blåmugg. Den er Norges eldste tradisjonsost og ble til ut fra en tanke om å bruke alt. Men hvor har det blitt av gamalosten i dag?

Marte von Krogh 3

Elevene fortjener bedre enn sjokolademelk og iste

Mange av landets videregående skolekantiner serverer elevene sine tomme kalorier og kjapt kiosksalg. Hvordan skal det gå, når disse skolene etter hvert skal følge opp Hurdalsplattformens løfter om gratis skolemat?

Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Oikos
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik.

Ren Mat mottar støtte fra Landbruksdirektoratet.
Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Yst!

Ren Mats vårutgave gjør et dypdykk i melketanken. Vi hyller norske ystere og oster ved landets drøye hundre meierier, men spør samtidig hvorfor den rå melka fortsatt ikke får stå ved norske frokostbord.

Kjøp Ren Mat

RM43 2022 HR 1