Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
BRENNESLE FOTO LENE JOHANSEN
Råvarer

Brennesle: Den ultimate smaken av vår

Brennesle og andre ville vekster var nødmat i krigstider. I dag anses nyttevekstene som gourmetmat. Brennesle er på sitt beste om våren – hva venter vi på?

Stefan Sundstrom Foto Jeanette Andersson
Intervjuer

Rockepo(t)eten

Stefan Sundström er lidenskapelig opptatt av grønnsaksdyrking, kompost og mikroorganismer. Og har, tross alt, tro på menneskene.

Meninger

Lytt til Ren Mat podkast

Nå kan du høre Ren Mat sin helt nye podkast der du hører på podkast. Gled deg til ti episoder som graver litt dypere i matjorda.

Les mer

Tapping av bjorkesevje Foto Sanna Bergmann Markussen Fosen Folkehogskole
Råvarer

Tapping av bjørkesevje

I april kan du tappe nesten så mye du vil av sunn og næringsrik saft, rett fra bjørketreet.

FOTO ALF BERG
Meninger

Småskala-produsentene: Heltene som ikke ble nevnt

Covid-pandemiens store tapere er 300 millioner sultne mennesker. Hvordan greide vi å overse dem som rammes hardest av pandemiens restriksjoner? Hvordan sikrer vi mer lokalprodusert mat og god ernæring når neste krise rammer, spør bistandsjournalist Alf Berg i denne kronikken.

Blodpannekaker N Martinuzzi
Meninger

Sameksistens

Revitalisering av tradisjonell samisk matkultur fremmer god helse og viderefører kunnskaper om å ivareta naturen.

REN MAT NR 39 FORSIDE NADIN MARTINUZZI
Reportasjer

Håp: Grobunn for en ny klimadebatt

Hva bør vi egentlig snakke om når vi snakker om klimakrisen? Vårutgaven av Ren Mat tar til orde for en klimadebatt som ser på det store bildet, og hvordan vi kan dyrke og spise verden bedre.

Gmo David Stenmarck

Økologisk landbruk ≠ GMO

Økologisk landbruk er en viktig spydspiss for bærekraftige landbruksmetoder, og sier fortsatt nei til bruk av GMO.

Roros Rein Ren Mat Anki Grothe 2020 45cm 300dpi 16

Den tause kunnskapen må få en stemme

Det ville være ironisk om samene, som i generasjoner har levd med respekt for og høstet varsomt av naturen, skal være de som betaler prisen for klimapolitikken. En ekte, grønn politikk er den som fremmer skånsom og bærekraftig bruk av både matjord, utmark og hav, skriver Kjersti Skar Staarvik.

Kaven utmarksgard utmarksbonden

Utmarksbonden

Med allmenningen som jorde og produksjonslokalet som fjøs viderefører Toril Kåven fra Alta en viktig, samisk næringsvei på sin utmarksgård. – Hvis bærekraft er målet, så er utmarksgårder en del av svaret, mener hun.

Rio lecatompessy a Kq RL5 Ki7 QM unsplash

Hvorfor er chili så sterkt?

Om frø, sopp, hvite flekker på kunnskapskartet og en uventet vending i chiliens reise.

Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Oikos
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Engebrets vei 3, 0275 Oslo
Tel. +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik.

Ren Mat mottar støtte fra Landbruksdirektoratet.
Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Håp

I vårutgaven av Ren Mat vil vi åpne opp for en bredere klimadebatt. Vi møter vi bønder som vil dyrke verden bedre. Ved å understøtte naturens egne prosesser gjennom økologiske og regenerative metoder, øker de jordens fruktbarhet og evne til å fange og lagre karbon. Vi kan lese om vinmakere som er selvforsynte med energi, om myteknuseren Gaute Eiterjord som har skrevet bok om hvordan man parkerer skeptikerne i klimadebatten, og vi lærer om overgangen fra lineære til sirkulære matsystemer. Vi har intervjuet den svenske artisten, forfatteren og grønnsaksdyrkeren Stefan Sundström, som bygger både matjord og fremtid i sin egen kjøkkenhage.

Kjøp Ren Mat

Ren Mat Forside nr 39 HAP