Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
Bergtatt print 9 of 30
Reportasjer

Sperlebakken

Det er mykje som har hendt i Luster dei siste par åra. Kunstnarar og utøvarar av alle slag har teke vegen frå inn- og utland til den elles så stillfarne vesle bygda inst i Sognefjorden.

GM 1
Reportasjer

Gjengevoll mangesysleri

I Samnanger kommune utanfor Bergen finn du ein gard som verkeleg lever opp til namnet sitt. Mari og Kjetil Gjengedal Austvoll driv småbruket Gjengevoll Mangesysleri med ein god dose idealisme og draumar for korleis livet kan og bør være på ein liten gard.

HOVEDBILDE foto olivia Rubi Torden
Reportasjer

Mysteriet Deg

Hva som er sakte og hva som er raskt, blir jo et definisjonsspørsmål. Poenget må være å leve slik at du ikke går glipp av naturens og livets mysterier.

1
Reportasjer

Ny vår på Fokhol gård

Generasjonsskifte og nykommarar set no fotspor på det gamle gardstunet i Stange. Med over 100 hektar dyrka mark er Fokhol ein av dei største biodynamiske gardane me har her til lands, og bruket er i tillegg eit av våre lengst levande gardsfellesskap.

Hovedbilde
Reportasjer

Et soppeventyr

Omtrent 95 % av soppen som selges i dagligvarebutikkene i dag er ulike varianter av sjampinjong, men det finnes så mange bedre alternativer der ute! Du må ikke nødvendigvis på skogtur for å finne dem heller. I et gammelt veterinærkontor i Spydeberg vokser det nemlig økologisk gourmetsopp.

HOVEDBILDE Arbeidsfellesskap er viktig pa Botun 1
Reportasjer

Høststemning på Bøtun

Det er høst på Bøtun. Hagen bugner av både grønnsaker og blomster. Temperaturen synker og vi begynner å lure på når den første frosten kommer.

Hovedbilde
Reportasjer

Ut og plukke farger

Har du noen gang tenkt på å sjekke under hatten på de unnselige brune slørsoppene du går forbi på leting etter kantarell og steinsopp? Det gjør soppfargerne – på jakt etter vakre dyprøde skiver.

DAL 020922 080915
Reportasjer

Kubudskap

Med en besetning som inneholder alle de bevaringsverdige, norske storferasene bygges nå nye hus på setra i Finndalen, hvor neste generasjon er i ferd med å ta over. – Det er mange utfordringer – både fysiske og økonomiske – ja, mange ting man må ta stilling til. Men det gjør det også spennende, sier familien Gubhage.

DAL 010922 144401
Reportasjer

Vestlandsk fjordfe

På slutten av 1800-tallet ønsket man å lage mange lokale raser på Vestlandet. Oppdelingen i små avlspopulasjoner skapte snart problemer med innavl og det ble derfor ført felles stambok for feet som ble kalt vestlandsk fjordfe.

HOVEDBILDE DAL 270123 131828
Reportasjer

Urfett- Med dølafe fra Lom til Lyon

Historien om Arne Brimi og dølafeet, og hvordan den globale gastronomien springer ut av lokale mattradisjoner, startet allerede rundt årtusenskiftet, da norske mesterkokker fikk smake kalvekjøtt av dølafe servert på Fossheim Hotell i Lom

P1011411
Reportasjer

Seterjentenes (blå)mandag

300 støler avvikles i Norge hvert år. I fjor var det bare 772 tilbake. Stølen Samastad i Vinje i Telemark er en av dem. Kooperativet driftes av geitebøndene Rui, Lien og Breiland. I løpet av høsten 2024 får vi vite om tradisjonen kommer på UNESCOS liste over immateriell kulturarv. Men vil det hjelpe?

Hovedbilde Katinka Kilian foto Undeland Gard
Reportasjer

Blomsterbonden

Da tollbeskyttelsen forsvant kollapset blomsterbransjen i Norge. Heldigvis dukker det nå sakte men sikkert opp nye produsenter som tar opp kampen mot langreiste og tungt sprøytede roser. – Det er jo vakkert å dyrke blomster, men det er også ekte arbeid, sier Katinka Kilian ved Undeland Gard. Hun håper både grossister, blomsterdekoratører og forbrukere får opp øynene for økologiske snittblomster.

Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Plast

Plast er overalt – i maten, vannet, luften og til og med klærne våre. Den beskytter og forlenger holdbarheten på maten, men skaper også store miljøproblemer. I Ren Mat 55 utforsker vi plastens dilemmaer: Hvordan påvirker den helsen vår? Finnes det gode alternativer? Og hva skjer om vi ikke tar grep?

Kjøp Ren Mat

RM 55 - Plast cover