Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
REN MAT NR 38 FOTO NADIN MARTINUZZI
Reportasjer

Et magasin dedikert til Sápmi

Samisk mat bugner av bærekraft og respekt for naturen og den sirkler. Vinterutgaven av Ren Mat gjør et dypdykk i en matkultur som besitter en taus kunnskap som må synliggjøres og holdes i hevd for å ikke bli borte.

REN MAT JULEGAVE TIPS 2020 2
Reportasjer

Julekampanje på abonnement

Frem mot jul har vi hyggelig pris på årsabonnement. Gi bort en julegave som varer ut 2021 til en du er glad i.

Knut Lutnaes I Coop
Reportasjer

Satser på norske økovarer

Gjennom Landbrukets Økoløft skal 16 inspirasjonsbutikker vise resten av dagligvarebransjen veien til økt salg av norske, økologiske varer.

Hovedbilde Foto Maren Lystad
Reportasjer

Soppdyrking i byen

Gjenbruk av ressurser motiverer Siri Mittet. I 2014 etablerte hun Gruten for finne ut hvordan hun kunne utnytte all kaffegruten som ble kastet på kaffebarer og restauranter i Oslo. Det er ikke småtterier.

Ragnhild Lia Pa Gavelsjasetra Lite Arne Aas
Reportasjer

Budeienes rike

Setra har vært, og er stadig, kvinnenes område. I dag er antall setre med melkeproduksjon sterkt redusert. Naturlig nok er også antall budeier i fåtall. Mon tro hvor mye kunnskap, matkultur og bondevett vi mister med hver budeie som forsvinner.

Ren Mat Kal Bredde Foto Nadin Martinuzzi
Reportasjer

Kål: sikringskost og festmat

Høstens utgave av magasinet Ren Mat ser nærmere på den store kålfamilien. Hva er historien og fremtiden til norske kålsorter og hvordan kan vi selv dyrke dem økologisk? Ren Mat Nr. 37 "Hyllest til kålen" er straks ute for salg.

Dsc 8351 On Siw Ornhaug Foto Marit Lundby
Reportasjer

– Det ligger mye kunnskap og håndverk i dette

Siw Ørnhaug mener at den maten du dyrker selv alltid smaker bedre. I hagen bygger hun sitt eget, spiselige prydparadis.

Losaeter Foto Svein G  Kjode 2
Reportasjer

Å dyrke det gode liv

Det som tidligere ble kalt geriljadyrking, får nå egne poster i kommunebudsjettene. Politiske krefter vil kle oss i grønt. Hvorfor er det urbane landbruket så bra for oss?

Skolehage Foto Eva Birgitte Hollander
Reportasjer

Skolehagenes renessanse

Elevene ved Nordby Skole i Ås er i sving med å så og plante i skolegården. Her sås nye kunnskapsløft, FNs bærekraftsmål og økologiske prinsipper. Snart er frøene blitt gulrøtter, squash og kornblomster. De bygger opp en skolehage; ni andre skoler gjør det samme, i regi av Økologisk Norge. Er det duket for skolehagenes renessanse?

Vinmarkene Hos Biodynamiske Krasna Hora I Tsjekkia Foto Krasna Hora
Reportasjer

Ren vin

Vi som bryr oss om hva vi spiser, bør også bry oss om hva vi drikker. La oss derfor snakke om naturvin. Blant skilter som «økologisk» og «biodynamisk» finner vi nå også begrepet «naturvin» på polhyllene. Men hva betyr det egentlig?

Nedre Skinnes Foto Jo Straube
Reportasjer

Regenerativ jord og lykkelige dyr

Plogen står nedstøvet på låven, jorda pleies med regenerative metoder og grisene løper fritt på stranda. På Nedre Skinnes gård er det smil og latter, lykkelige griser, sauer og folk.

Tveten Urbant Landbruk Oyvind Horgmo
Reportasjer

Uten mat og drikke, duger byen ikke

Urbant landbruk som begrep er både en selvfølgelighet og et paradoks. Byer har blitt til der jorda eller fisket var fruktbart, men den typiske urbane arbeideren jobber utenfor primærnæringene. Og når byen vokser, da krymper matfatet vårt.

Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Oikos
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Engebrets vei 3, 0275 Oslo
Tel. +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik.

Ren Mat mottar støtte fra Landbruksdirektoratet.
Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Sápmi!

Samisk mat bugner av bærekraft og respekt for naturen og den sirkler. Vinterutgaven av Ren Mat gjør et dypdykk i en matkultur som besitter en taus kunnskap som må synliggjøres og holdes i hevd for å ikke bli borte. I denne utgaven møter vi utmarksbonden som har fjell og fjord som jorde, reindriftssamene med vidda og reinen som livsstil, og vi lærer om hvordan urter og ville vekster kan brukes både som en del av et daglig kosthold og for helsa. Vi ser også nærmere på regjerende fettråd og hvordan folkemedisin har blitt high cuisine.

Kjøp Ren Mat

RM38 FORSIDE