Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
Foto Nettverk for dyrs frihet
Reportasjer

– Lovstridig og problematisk

Det er et gap mellom kravene som stilles i Dyrevelferdsloven, og det som er gjeldende praksis. Vi ser blant annet at griser holdes i båser hvor de ikke kan grave eller leke, sier forsker og filosof Sophia Efstathiou. Hva er veien videre for norsk dyrevelferd?

Adobe Stock 256293651
Reportasjer

Landbruksstudenter bekymret for framtiden

Ren Mat sendte ut en spørreundersøkelse til de som bør være Norges viktigste investering for framtiden, nemlig de som studerer økologisk landbruk ved Sogn Jord- og Hagebruksskule og Høgskolen i Innlandet. Hva er planene deres etter studiene? Og er de bekymret for framtiden?

Morsinstinkt
Reportasjer

Hjertet sier at det er sånn det skal være

– Vi bønder vil aldri bli like flinke til å ta oss av kalven som kua er, sier økologisk melkebonde Karianne Telneset. Til tross for ekstra tid synes hun at det er viktig at dyrene skal få mosjon og frisk luft hele året, og at ku og kalv skal være sammen.

Kompost
Reportasjer

Lyden av kompost

Hva skjer i en kompost, og hvorfor er resultatet så innmari bra for grønnsakene våre? Og hva er egentlig det vi står og går på, og som vi kaller jord? I boken Byens hemmelige liv utforsker biolog og forfatter Hanna Bjørgaas naturen i byen, som til tider både glemmes bort og gjemmes bort. Denne artikkelen er et omarbeidet utdrag fra boken.

Inger Marie Holten
Reportasjer

Inger Marie sa opp lederjobb for å bli økologisk vinmaker i Norge

– Vissheten om at råvarene ikke er sprøytet, og at man ikke får i seg kjemikalier, det påvirker helhetsopplevelsen, mener Inger Marie Holten. På Holtens i Stavern syder det fra naturlige bobler, og gründeren deler gjerne hemmelighetene fra produksjonen av vin etter Champagne-metoden.

Ren Mat SIGURD SUNN HUNDEMAT 2 FOTO LOTTE SHEPHARD
Reportasjer

Godt nok for de dyra?

Å tilberede middag til hunden tar akkurat 20 sekunder, og jeg trenger bare å handle en gang i måneden – enkel og praktisk fast food. Men trumfer den lettvinte ultraprosesserte hundematen et sunt kosthold for menneskets beste venn?

MALIN LONGVA HORGEN GARD breddeutvelgelse 1 H3 A0138 redigert
Reportasjer

Frie folk og dyr

På Horgen gård er frihet sentralt, for folka som jobber her og for dyrene som bor her. Et planlagt beitesystem legger grunnlaget for en levende jord, dyr som er utendørs året rundt og landbrukere med lave investeringer – kan dette være fremtidens landbruk?

Forside utsnitt RM46
Reportasjer

Vinterutgaven: Hva er dyrevelferd?

Hva er god velferd for husdyra i 2022? Og er dyrevelferd og store besetninger i et effektivt og industripreget landbruk i det hele tatt forenelige størrelser?

Handlenett forside
Reportasjer

Bli abonnent og få et handlenett

Den rykende ferske høstutgaven er her, og nå har vi kampanje på abonnement.

REN MAT NR 45 ULTRAPROSESSERT FOTO NADIN MARTINUZZI
Reportasjer

Høstutgaven: Ultraprosessert mat

60 prosent av maten vi kjøper i butikken er ultraprosessert. Hva er egentlig denne maten og hvordan påvirker den helsen vår? Høstutgaven av Ren Mat ser på det ultraprosesserte kostholdet under lupen for å undersøke hva slags kosthold og jordbruksmetoder som kan bidra til bedre helse for både mennesker og planet.

Korn Eg
Reportasjer

Vi sitter alle i samme båt. Men hvem skulle ta med årer?

Det kan virke som en selvfølge. Maten gir energi som vi trenger for å leve, og matproduksjon er derfor menneskenes viktigste aktivitet. Uten mat går vi helt enkelt til grunne, både som individer og samfunn. Men agerer vi som om vi har tatt dette inn over oss?

Kornlager
Reportasjer

Alltid beredt! Eller?

Krise og konflikt gjør oss ikke bare avhengige av militært forsvar, men også en bred sivil beredskap. Men med nedlagte kornlagre og krig i Europas spiskammer, hvordan står det egentlig til med Norges matberedskap?

Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Oikos
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Slipp oss til!

Utfordringene med å komme inn i landbruket står i kø for de som ønsker seg dit utenom den tradisjonelle odelsveien. I vårutgaven ser vi på barrierer og muligheter for de som er unge, kommer fra en annen utdannings- eller yrkesbakgrunn, er innvandrere eller minoriteter. Hva må endres for å sikre landbruket som en levedyktig yrkesvei?

Kjøp Ren Mat

Ren Mat nr47 framside