Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
VF Anthon1 David Ledoux
Reportasjer

Kokk – eller mellommann?

De kjekke, kompromissløse gutta med mørke øyenbryn og senete muskler har tatt over kjøkkenet. De står over flammene i kjent Francis Mallmann-stil og beviser at det er restaurantene som er det nye knutepunktet i et bærekraftig skifte.

OST RM 43 FOTO NADIN MARTINUZZI crop
Reportasjer

Vårutgaven: Yst!

Ren Mats vårutgave gjør et dypdykk i melketanken. Vi hyller norske ystere og oster ved landets drøye hundre meierier, men spør samtidig hvorfor den rå melka fortsatt ikke får stå ved norske frokostbord. Vårutgaven er på vei ut til medlemmer og abonnenter nå!

1 Foto Otilie Brubaek Stokseth
Reportasjer

En seier for norsk osteframtid

Norsk osteframtid er sikret og næringen jubler. Til høsten starter første kull på den etterlengtede fagskoleutdanningen i håndverksysting på økologiske Sogn Jord- og Hagebruksskule.

Garn RM 42
Reportasjer

Graset so feitt at det glinsar

Vi mennesker vandrer gjerne i ring, på samme måte som beitedyra – i naturens og grådighetens sirkel – på let etter det saftigste gresset og de beste ideene til hvordan vi former et godt liv. Forskjellen er at beitedyra fortsatt er i et kretsløp, mens vi har staket ut en lineær sti utfor et stup. Kan et gammelt designprinsipp vise oss veien ut av uføret og inn i et regenerert landbruk via norsk design?

Takumi RM 42
Reportasjer

Den verdifulle, verdiløse ulla

Mye av norsk ull brennes eller sendes ut av landet. Den pigmenterte ulla fra gamle raser anses å ha lav kvalitet. Finere ull går til garn eller gulvtepper i utlandet. Hvordan kan vi heve anseelsen til og bruken av ulla?

Studiegruppe pa besok Nordre Sletner foto Minna Wetlesen
Reportasjer

Historien om økologisk landbruk i Norge

Fra pionerer drevet av ønsket om lokale kretsløp og et landbruk som ivaretar jord, miljø og helse til myndighetenes anerkjennelse av spydspissfunksjonen; i denne artikkelen sammenfatter Emil Mohr 90 år med økologisk landbruk i Norge.

Skinngarving2 fosen folkehogskole
Reportasjer

Annerledeslandet

En gammel lavvo blir til anorakk. Kuhaler blir skosåler. Og ull blir kardet, spunnet og plantefarget. Elevene på Fosen Folkehøgskole utforsker bærekraft gjennom å ta med seg håndverk og tradisjonskunnskap inn i framtida.

Ddt is good for me
Reportasjer

Insektmidlenes historie

Insektmidler har blitt sett på som redningen i alt fra landbruk til husdyrhold og hjemmeprodukter til kjæredyr. Men ikke alle var like trygge som først antatt, og mange har siden blitt forbudt. Spørsmålet er om vi kan oppdage eventuelle skadevirkninger før de blir brukt i store kvanta over hele verden.

REN MAT 41 SPROYTEMIDLER PAERE NADIN MARTINUZZI
Reportasjer

Det store eksperimentet

Hva er helseeffekten av kjemisk-syntetiske sprøytemiddelrester i mat? Og hvordan dyrke mat uten – eller med minst mulig bruk av slike midler? Vi spurte en ernæringsforsker, en jordbruksforsker og tre bønder.

Albert 2
Reportasjer

Slik skal økologisk whisky og gin redde øysamfunnet Fedje

Tre gründere tok over et nedlagt fabrikklokale i havgapet. Nå har de tatt ordføreren i hånda på at de skal redde kommunen.

REN MAT NR 41 SPROYTEMIDLER BREDDE
Reportasjer

Kjemisk-syntetiske sprøytemidler: Det store eksperimentet

Hvordan påvirker rester av kjemisk-syntetiske sprøytemidler i mat helsen vår? Hva slags effekt har det på insekter? Og hvordan dyrke mat uten kjemisk-syntetiske midler? Dette forsøker høstutgaven av Ren Mat å svare på gjennom å snakke med bønder, forskere og andre fagfolk.

REN MAT BROKKOLI NADIN MARTINUZZI 40 254
Reportasjer

Mer norsk mat på norske fat

Å produsere og spise frukt og grønnsaker som er dyrket lokalt i Norge er bra for både helsa og miljøet. Det øker selvforsyningen og sørger for spredt matproduksjon og økt sysselsetting i distriktene. Hvorfor gjør vi da det totalt motsatte? Og hva kan vi gjøre for å snu denne negative trenden?

Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Oikos
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik.

Ren Mat mottar støtte fra Landbruksdirektoratet.
Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Yst!

Ren Mats vårutgave gjør et dypdykk i melketanken. Vi hyller norske ystere og oster ved landets drøye hundre meierier, men spør samtidig hvorfor den rå melka fortsatt ikke får stå ved norske frokostbord.

Kjøp Ren Mat

RM43 2022 HR 1