Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
Gmo David Stenmarck
Meninger

Økologisk landbruk ≠ GMO

Økologisk landbruk er en viktig spydspiss for bærekraftige landbruksmetoder, og sier fortsatt nei til bruk av GMO.

Roros Rein Ren Mat Anki Grothe 2020 45cm 300dpi 16
Meninger

Den tause kunnskapen må få en stemme

Det ville være ironisk om samene, som i generasjoner har levd med respekt for og høstet varsomt av naturen, skal være de som betaler prisen for klimapolitikken. En ekte, grønn politikk er den som fremmer skånsom og bærekraftig bruk av både matjord, utmark og hav, skriver Kjersti Skar Staarvik.

Whitney wright q Kx E Lx IH5t8 unsplash
Meninger

En ernæringsfysiologs tanker om fett

‒ Den rimeligste maten inneholder mye billig fett og raffinerte karbohydrater. Konsekvensen er både fedme, hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2. Jeg tviler på at det er noe særlig melkefett i disse produktene, skriver ernæringsfysiolog Arne Øgaard i kjølvannet av artikkelen «Fettråd for fall?» i Ren Mat.

Roman synkevych fjj7l Vp Cx RE unsplash
Meninger

Vi må dyrke matjorda

Ja, vi skal spise og dyrke mer grønnsaker i Norge for å redde klimaet. Men vi må dyrke matjorda på en god måte for å unngå nye klima- og miljøproblemer. Vi må bort fra et ensidig fokus på å dyrke bare planten. Økobønder og gartnere har nøkkelkunnskap for å få til det. Økologiske metoder er en viktig del av løsningen på dagens klima- og miljøproblemer.

FOTO SANSEGARDEN OLAVSBRATEN
Meninger

Fettråd for fall?

Myndigheter verden over gir kostråd om fett. Vi skal velge magre meieriprodukter, magert kjøtt og bytte ut smør med plantemargarin. Mindre dyrefett, altså. Dette skal visstnok være gunstig for hjertet og blodårer. Men dokumentasjonen holder ikke mål, mener vi.

Hans veth q W5 Byu8e VM unsplash
Meninger

På naturens premisser

En samisk forvaltning av natur og dyreliv er bygget på naturens sirkler. I denne tause kunnskapen finnes det en stor inspirasjon for storsamfunnet til å finne en økonomisk modell som er mer i pakt med naturen.

Slattegraut Fra Morgedal Rm37
Meninger

Bevaring gjennom bruk

Vi kaller det håndbåren kunnskap fordi denne typen kunnskap ligger i nettopp hendene.

Elin Romo Grande Foto Smund Seip Heia Folk
Meninger

Fra Amazonas til økologisk matproduksjon

– og hvorfor jeg jobber i Økologisk Norge.

Tim Mossholder Zs Pagqgen Q Unsplash
Meninger

Blindsoner i landbruket?

​Tidligere i år var verden ikke bare vitne til, men deltok i et gigantisk internasjonalt opprør mot rasisme. Hvordan påvirker samme undertrykkelse mat og landbruk?

Renmat Podcastbilde 2
Meninger

Lytt til Ren Mat podkast

Nå kan du høre Ren Mat sin helt nye podkast der du hører på podkast. Gled deg til ti episoder som graver litt dypere i matjorda.

Hokaido Gresskar Moum Okologiske Foto Ingrid W Minde
Meninger

Et privilegium at naboene er økologiske bønder

Gjennom sommeren og høsten er det en døgnåpen liten kiosk hvor vi kan plukke ferske, fargerike grønnsaker direkte fra jordet. På kjøpet får vi en god følelse av å støtte lokale matprodusenter som pleier jorden med kunnskap og kjærlighet, skriver Ingrid Wærnes Minde.

Urbantlandbruk David Stenmarck
Meninger

Pallekarmen – opplæring i bondekunnskap

Å dyrke sin egen mat skjerper bevisstheten om globale matssystemer og skaper solidaritet med småbønder, selvbergere og bybønder også i land langt borte. Dessuten er det matsuverenitet i praksis, skriver Kari Gåsvatn.

Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Oikos
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Engebrets vei 3, 0275 Oslo
Tel. +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik.

Ren Mat mottar støtte fra Landbruksdirektoratet.
Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Sápmi!

Samisk mat bugner av bærekraft og respekt for naturen og den sirkler. Vinterutgaven av Ren Mat gjør et dypdykk i en matkultur som besitter en taus kunnskap som må synliggjøres og holdes i hevd for å ikke bli borte. I denne utgaven møter vi utmarksbonden som har fjell og fjord som jorde, reindriftssamene med vidda og reinen som livsstil, og vi lærer om hvordan urter og ville vekster kan brukes både som en del av et daglig kosthold og for helsa. Vi ser også nærmere på regjerende fettråd og hvordan folkemedisin har blitt high cuisine.

Kjøp Ren Mat

RM38 FORSIDE