Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
RM 45 Hel mat Foto Nadin Martinuzzi 1
Råvarer

Hva vi spiser påvirker jorda

Hvis spisemønstre basert på ultraprosessert mat er usunne og lite bærekraftige, hva skal vi spise? Og hva slags kosthold og jordbruksmetoder er best for menneskers og planetens helse?

Torket kjott
Råvarer

Grav og spek selv

Speket kjøtt og gravet fisk er festmat, tradisjonsmat og mat med historie. Det er heller ikke så vanskelig, så lenge du er renslig, følger oppskriften og stoler på sansene dine.

Adobe Stock 121971444
Råvarer

Tid for gresskar

Gresskar kan brukes både i gryter, kaker, brød og ovnsbakes – og nå er det i sesong. Lager du Halloweengresskar, ikke kast kjøttet!

Jen theodore O Kyod vse0 unsplash
Råvarer

Noen røde maiskorn gir meg håp for framtida

I Brasil slår småskalabøndene ring rundt mangfoldet av matplanter, for å sikre levebrødet sitt i et klima i endring. Å verne om frø gir håp, også i Norge.

Melk Sellenaraa
Råvarer

Å vera ein kulturberar på mikroskopisk nivå

Det var ei tid då kvar ein liten krok i dei mest beskjedene dalføra hadde sin eigen ost og sin eigne lokale måte å bruke mysa på. Mjølkeforedling var ein stolt kultur som vart ført vidare gjennom generasjonar, frå bestemor, til mor, til dotter. For ja, i Noreg var dette eit kvinnearbeid.

HOVEDFOTO fra gamalostysting etter Roldalsbudeia Durdei Dalen i 2006 da var ho 82 ar FOTO PASCALE BAUDONNEL
Råvarer

Utrydningstrua

Den er aromatisk og kompleks, og sammenliknes med fransk blåmugg. Den er Norges eldste tradisjonsost og ble til ut fra en tanke om å bruke alt. Men hvor har det blitt av gamalosten i dag?

STVG 14
Råvarer

Guide til norske økoysterier

Ren Mats guide til de 29 økologiske ysteriene i Norge. Flere har åpne gårdsbutikker, legg turen innom i sommer!

Hemp cannabis sativa nature crop agriculture hemp field foto PXFUEL
Råvarer

Planten som kan erstatte plast

Industriell hamp sies å ha 25 000 bruksmuligheter. Den omtales som en nøysom superplante som kan erstatte plast og fossilt drivstoff. Hvorfor forbyr vi da norske bønder å dyrke den, samtidig som vi tillater salg av hampprodukter fra andre land i norske butikker?

Sellanra foto Mikal Tessem Larsen
Råvarer

Sjølvberging med Sellanrå Gardskollektiv

I denne spalta får du bli kjend med Sellanrå Gardskollektiv, og fylje årstidene saman med oss på vegen mot å bli sjølvberga. Me er fire utdanna øko-agronomar i tjueåra som alle brenn for eit beredyktig og rettferdig landbruk. Våren 2021 gjor me det som for mange blei med draumen, me flytta til eit nedlagt småbruk for å dyrke jorda i fellesskap.

SKITTEN NITTEN GRONNSAKER OKOLOGISK NORGE REN MAT
Råvarer

Skitten Nitten – listen over mat med mest sprøytemidler

70 prosent av frukt og nesten halvparten av grønnsaker i norske butikkhyller inneholder rester av sprøytemidler. Vi har studert Mattilsynets overvåkning av sprøytemiddelrester og laget den første norske versjonen av Dirty Dozen: Skitten Nitten. Et verktøy for å unngå frukt, bær og grønnsaker med mye sprøytemiddelrester.

PROBIOTISKE SUPPER NADIN MARTINUZZI REN MAT NR 41
Råvarer

Probiotiske supper

Fermentering er blant våre eldste konserveringsteknikker. Det øker smaksopplevelsen, og får fram ingrediensenes unike karakter. Fermenterer vi lokale råvarer kan vi spise nærprodusert mat hele året.

Kevin kelly P Pne S Bqf CCU unsplash
Råvarer

Slik smaker du på sider

Akkurat som med vin kan det høyne opplevelsen om du setter ord på hva sideren lukter, smaker og minner deg om.

Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Oikos
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Slipp oss til!

Utfordringene med å komme inn i landbruket står i kø for de som ønsker seg dit utenom den tradisjonelle odelsveien. I vårutgaven ser vi på barrierer og muligheter for de som er unge, kommer fra en annen utdannings- eller yrkesbakgrunn, er innvandrere eller minoriteter. Hva må endres for å sikre landbruket som en levedyktig yrkesvei?

Kjøp Ren Mat

Ren Mat nr47 framside