Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
8 agurk
Råvarer

Trass fra Kryssgården

Astrid Bjørnson forpakter hos svigerfar. Helt uten at han visste det la hun om noe av jorda til økologisk drift. Her er pærer, epler, mais, bringebær, solbær, rips, squash og sylteagurker.

Skorsonnerrot og sild
Råvarer

Rotnorsk

Det er noe romantisk over å bekjenne seg til tradisjonsmat eller husmannskost. Vi shopper begreper og soler oss i glansen av å sverge til en tenkt fortid hvor velduftende mat fra fancy kremmerhus i «food trucken» på torget skal reflektere det oldemor serverte fra vedkomfyren for hundre år siden. Men når spiste du sist sild som nattmat?

Thomas Digervold
Råvarer

Siderekspertens favoritter

– De ville ikke servert cava på den italienske ambassaden, sier Thomas Digervold. Han vil heve anseelsen til norsk sider, og mener det flytende eplegullet bør være førstevalget på offentlige arrangementer i Norge.

Mikal Tessem Larsen Urter
Råvarer

Å lære om det ville

Sjølvberging har alltid i stor grad handla om å førebu seg til vinteren, å kunne ha nok til den harde tida som kjem. Slik er det i stor grad for oss òg, sjølv om vestlandsvinteren er snill og mild og Spar er eit kvarters køyretur unna. Forskjellen er sjølvsagt at me gjer det fordi me har lyst, og ikkje fordi me må.

RM 45 Hel mat Foto Nadin Martinuzzi 1
Råvarer

Hva vi spiser påvirker jorda

Hvis spisemønstre basert på ultraprosessert mat er usunne og lite bærekraftige, hva skal vi spise? Og hva slags kosthold og jordbruksmetoder er best for menneskers og planetens helse?

Torket kjott
Råvarer

Grav og spek selv

Speket kjøtt og gravet fisk er festmat, tradisjonsmat og mat med historie. Det er heller ikke så vanskelig, så lenge du er renslig, følger oppskriften og stoler på sansene dine.

Adobe Stock 121971444
Råvarer

Tid for gresskar

Gresskar kan brukes både i gryter, kaker, brød og ovnsbakes – og nå er det i sesong. Lager du Halloweengresskar, ikke kast kjøttet!

Jen theodore O Kyod vse0 unsplash
Råvarer

Noen røde maiskorn gir meg håp for framtida

I Brasil slår småskalabøndene ring rundt mangfoldet av matplanter, for å sikre levebrødet sitt i et klima i endring. Å verne om frø gir håp, også i Norge.

Melk Sellenaraa
Råvarer

Å vera ein kulturberar på mikroskopisk nivå

Det var ei tid då kvar ein liten krok i dei mest beskjedene dalføra hadde sin eigen ost og sin eigne lokale måte å bruke mysa på. Mjølkeforedling var ein stolt kultur som vart ført vidare gjennom generasjonar, frå bestemor, til mor, til dotter. For ja, i Noreg var dette eit kvinnearbeid.

HOVEDFOTO fra gamalostysting etter Roldalsbudeia Durdei Dalen i 2006 da var ho 82 ar FOTO PASCALE BAUDONNEL
Råvarer

Utrydningstrua

Den er aromatisk og kompleks, og sammenliknes med fransk blåmugg. Den er Norges eldste tradisjonsost og ble til ut fra en tanke om å bruke alt. Men hvor har det blitt av gamalosten i dag?

STVG 14
Råvarer

Guide til norske økoysterier

Ren Mats guide til de 29 økologiske ysteriene i Norge. Flere har åpne gårdsbutikker, legg turen innom i sommer!

Hemp cannabis sativa nature crop agriculture hemp field foto PXFUEL
Råvarer

Planten som kan erstatte plast

Industriell hamp sies å ha 25 000 bruksmuligheter. Den omtales som en nøysom superplante som kan erstatte plast og fossilt drivstoff. Hvorfor forbyr vi da norske bønder å dyrke den, samtidig som vi tillater salg av hampprodukter fra andre land i norske butikker?

Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Vann i endring

Vi er fullstendig avhengige av vann. Det er grunnlaget for alt liv. Men vi opplever nå mer ekstreme varianter av flom og tørke, vannkvaliteten i både fersk- og saltvann forringes og fremmedarter etablerer seg. Hvordan kan vi vinne tilbake vannets velsignende tillit?

Kjøp Ren Mat

Ren Mat nr49 forside