Råvarer Trass fra Kryssgården Astrid Bjørnson forpakter hos svigerfar. Helt uten at han visste det la hun om noe av jorda til økologisk drift. Her er pærer, epler, mais, bringebær, solbær, rips, squash og sylteagurker.
Råvarer Rotnorsk Det er noe romantisk over å bekjenne seg til tradisjonsmat eller husmannskost. Vi shopper begreper og soler oss i glansen av å sverge til en tenkt fortid hvor velduftende mat fra fancy kremmerhus i «food trucken» på torget skal reflektere det oldemor serverte fra vedkomfyren for hundre år siden. Men når spiste du sist sild som nattmat?
Råvarer Siderekspertens favoritter – De ville ikke servert cava på den italienske ambassaden, sier Thomas Digervold. Han vil heve anseelsen til norsk sider, og mener det flytende eplegullet bør være førstevalget på offentlige arrangementer i Norge.
Råvarer Å lære om det ville Sjølvberging har alltid i stor grad handla om å førebu seg til vinteren, å kunne ha nok til den harde tida som kjem. Slik er det i stor grad for oss òg, sjølv om vestlandsvinteren er snill og mild og Spar er eit kvarters køyretur unna. Forskjellen er sjølvsagt at me gjer det fordi me har lyst, og ikkje fordi me må.
Råvarer Hva vi spiser påvirker jorda Hvis spisemønstre basert på ultraprosessert mat er usunne og lite bærekraftige, hva skal vi spise? Og hva slags kosthold og jordbruksmetoder er best for menneskers og planetens helse?
Råvarer Grav og spek selv Speket kjøtt og gravet fisk er festmat, tradisjonsmat og mat med historie. Det er heller ikke så vanskelig, så lenge du er renslig, følger oppskriften og stoler på sansene dine.
Råvarer Tid for gresskar Gresskar kan brukes både i gryter, kaker, brød og ovnsbakes – og nå er det i sesong. Lager du Halloweengresskar, ikke kast kjøttet!
Råvarer Noen røde maiskorn gir meg håp for framtida I Brasil slår småskalabøndene ring rundt mangfoldet av matplanter, for å sikre levebrødet sitt i et klima i endring. Å verne om frø gir håp, også i Norge.
Råvarer Å vera ein kulturberar på mikroskopisk nivå Det var ei tid då kvar ein liten krok i dei mest beskjedene dalføra hadde sin eigen ost og sin eigne lokale måte å bruke mysa på. Mjølkeforedling var ein stolt kultur som vart ført vidare gjennom generasjonar, frå bestemor, til mor, til dotter. For ja, i Noreg var dette eit kvinnearbeid.
Råvarer Utrydningstrua Den er aromatisk og kompleks, og sammenliknes med fransk blåmugg. Den er Norges eldste tradisjonsost og ble til ut fra en tanke om å bruke alt. Men hvor har det blitt av gamalosten i dag?
Råvarer Guide til norske økoysterier Ren Mats guide til de 29 økologiske ysteriene i Norge. Flere har åpne gårdsbutikker, legg turen innom i sommer!
Råvarer Planten som kan erstatte plast Industriell hamp sies å ha 25 000 bruksmuligheter. Den omtales som en nøysom superplante som kan erstatte plast og fossilt drivstoff. Hvorfor forbyr vi da norske bønder å dyrke den, samtidig som vi tillater salg av hampprodukter fra andre land i norske butikker?