Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
UTSNITT helles i glass 2
Råvarer

Helmelks-renessansen

Det har vært litt av en reise for de røde melkekartongene – fra livsfarlig superskurk på 1970-tallet, til mer eller mindre renvasket renvare i dag. Hvorfor denne helomvendingen?

Rabarbra 6
Råvarer

Rabarbra - sommerens syrlige glede

Rabarbraen er her! Bli med ut i hagen da vel! Vi rykker stilkene opp med raske grep, kutter av den nederste biten og dypper dem i sukker. Knas. Det knitrer så deilig mellom tennene. Den første biten er alltid et sjokk for smaksløkene. Men gosh, så godt! Vi ler og dypper stilkene ned i sukkeret enda en gang. På nytt og på nytt. Hver gang er en syrlig eksplosjon i munnen.

Ursorten lin 04
Råvarer

Ursorten: Lin

Jaerert 1
Råvarer

Ursorten: Sukkerert

Den klatrevillige veksten ålar seg over gjerdestolpane som eit teppe og bugnar av sprø fylte belgar. Erteplanta har søte frukter for folk og dyr, fargerike blomar for våre pollinerande venar, og nitrogenfikserande rotknollar som plantene set stor pris på. Jamvel treng denne veksten ein renessanse etter fleire år med overkoking og misbruk i diverse grønsaksblandingar i frysedisken.

Geitemelks
Råvarer

Geitemelksåpe

Når du lager såper er det viktig å være nøye med vekt og forholdsregler som bruk av hansker, vernebriller og å dekke til kjøkkenbenken. Bruk verktøy av plast, tre eller glass.

Naturlig rent
Råvarer

Naturlig rent

Å lage rengjøringsmidler selv gir deg kontroll over ingrediensene, reduserer bruk av kjemikalier og minimerer miljøpåvirkningen. Du får et sunnere hjemmemiljø, og bidrar til å redusere avfall og plastforbruk fra kommersielle produkter.

8 agurk
Råvarer

Trass fra Kryssgården

Astrid Bjørnson forpakter hos svigerfar. Helt uten at han visste det la hun om noe av jorda til økologisk drift. Her er pærer, epler, mais, bringebær, solbær, rips, squash og sylteagurker.

Skorsonnerrot og sild
Råvarer

Rotnorsk

Det er noe romantisk over å bekjenne seg til tradisjonsmat eller husmannskost. Vi shopper begreper og soler oss i glansen av å sverge til en tenkt fortid hvor velduftende mat fra fancy kremmerhus i «food trucken» på torget skal reflektere det oldemor serverte fra vedkomfyren for hundre år siden. Men når spiste du sist sild som nattmat?

Thomas Digervold
Råvarer

Siderekspertens favoritter

– De ville ikke servert cava på den italienske ambassaden, sier Thomas Digervold. Han vil heve anseelsen til norsk sider, og mener det flytende eplegullet bør være førstevalget på offentlige arrangementer i Norge.

Mikal Tessem Larsen Urter
Råvarer

Å lære om det ville

Sjølvberging har alltid i stor grad handla om å førebu seg til vinteren, å kunne ha nok til den harde tida som kjem. Slik er det i stor grad for oss òg, sjølv om vestlandsvinteren er snill og mild og Spar er eit kvarters køyretur unna. Forskjellen er sjølvsagt at me gjer det fordi me har lyst, og ikkje fordi me må.

RM 45 Hel mat Foto Nadin Martinuzzi 1
Råvarer

Hva vi spiser påvirker jorda

Hvis spisemønstre basert på ultraprosessert mat er usunne og lite bærekraftige, hva skal vi spise? Og hva slags kosthold og jordbruksmetoder er best for menneskers og planetens helse?

Torket kjott
Råvarer

Grav og spek selv

Speket kjøtt og gravet fisk er festmat, tradisjonsmat og mat med historie. Det er heller ikke så vanskelig, så lenge du er renslig, følger oppskriften og stoler på sansene dine.

Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Biohacking for folket

I denne utgaven av Ren Mat undersøker vi begrepet Biohacking. Hvordan kan metodene hjelpe oss på veien mot et bedre, sunnere og kanskje også et lengre liv? Kanskje er det noe å plukke opp her? For sannheten er at antall syke i dette landet ser ut til å øke i samme takt som vi også får det bedre. Hvordan knekke dette paradokset?

Kjøp Ren Mat

Forside nr56