Råvarer Ursorten: Sukkerert Den klatrevillige veksten ålar seg over gjerdestolpane som eit teppe og bugnar av sprø fylte belgar. Erteplanta har søte frukter for folk og dyr, fargerike blomar for våre pollinerande venar, og nitrogenfikserande rotknollar som plantene set stor pris på. Jamvel treng denne veksten ein renessanse etter fleire år med overkoking og misbruk i diverse grønsaksblandingar i frysedisken.
Råvarer Geitemelksåpe Når du lager såper er det viktig å være nøye med vekt og forholdsregler som bruk av hansker, vernebriller og å dekke til kjøkkenbenken. Bruk verktøy av plast, tre eller glass.
Råvarer Naturlig rent Å lage rengjøringsmidler selv gir deg kontroll over ingrediensene, reduserer bruk av kjemikalier og minimerer miljøpåvirkningen. Du får et sunnere hjemmemiljø, og bidrar til å redusere avfall og plastforbruk fra kommersielle produkter.
Råvarer Trass fra Kryssgården Astrid Bjørnson forpakter hos svigerfar. Helt uten at han visste det la hun om noe av jorda til økologisk drift. Her er pærer, epler, mais, bringebær, solbær, rips, squash og sylteagurker.
Råvarer Rotnorsk Det er noe romantisk over å bekjenne seg til tradisjonsmat eller husmannskost. Vi shopper begreper og soler oss i glansen av å sverge til en tenkt fortid hvor velduftende mat fra fancy kremmerhus i «food trucken» på torget skal reflektere det oldemor serverte fra vedkomfyren for hundre år siden. Men når spiste du sist sild som nattmat?
Råvarer Siderekspertens favoritter – De ville ikke servert cava på den italienske ambassaden, sier Thomas Digervold. Han vil heve anseelsen til norsk sider, og mener det flytende eplegullet bør være førstevalget på offentlige arrangementer i Norge.
Råvarer Å lære om det ville Sjølvberging har alltid i stor grad handla om å førebu seg til vinteren, å kunne ha nok til den harde tida som kjem. Slik er det i stor grad for oss òg, sjølv om vestlandsvinteren er snill og mild og Spar er eit kvarters køyretur unna. Forskjellen er sjølvsagt at me gjer det fordi me har lyst, og ikkje fordi me må.
Råvarer Hva vi spiser påvirker jorda Hvis spisemønstre basert på ultraprosessert mat er usunne og lite bærekraftige, hva skal vi spise? Og hva slags kosthold og jordbruksmetoder er best for menneskers og planetens helse?
Råvarer Grav og spek selv Speket kjøtt og gravet fisk er festmat, tradisjonsmat og mat med historie. Det er heller ikke så vanskelig, så lenge du er renslig, følger oppskriften og stoler på sansene dine.
Råvarer Tid for gresskar Gresskar kan brukes både i gryter, kaker, brød og ovnsbakes – og nå er det i sesong. Lager du Halloweengresskar, ikke kast kjøttet!
Råvarer Noen røde maiskorn gir meg håp for framtida I Brasil slår småskalabøndene ring rundt mangfoldet av matplanter, for å sikre levebrødet sitt i et klima i endring. Å verne om frø gir håp, også i Norge.
Råvarer Å vera ein kulturberar på mikroskopisk nivå Det var ei tid då kvar ein liten krok i dei mest beskjedene dalføra hadde sin eigen ost og sin eigne lokale måte å bruke mysa på. Mjølkeforedling var ein stolt kultur som vart ført vidare gjennom generasjonar, frå bestemor, til mor, til dotter. For ja, i Noreg var dette eit kvinnearbeid.