Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
Ren Mat Portrett Malin Longva 1 H3 A9906 redigert
Intervjuer

Undercover i fjøset

Norun Haugen var den første som gikk undercover med skjult kamera i norske fjøs, og med det brøt hun lydmuren for landbruksdyrenes sak.

Jennys bagehus 12 Christina Kayser O
Intervjuer

Urklokt

Hardføre avlinger som tåler klimaendringer, mer smak og mer næring – hvorfor dyrkes ikke mer av de gamle kornsortene? Vi tok en prat med baker og urkornprodusent Jenny Domås for å skille klinten fra hveten.

ON BY Alexandra Gjerlaugsen Low res 2
Intervjuer

Spesialisering i mangfold

Økologisk bonde Stina Mehus er styreleder i landets største organisasjon for økologisk matproduksjon, Økologisk Norge. – Ambisjonene må opp på lik linje med resten av Europa. Nå er tiden klar, sier Stina.

Marit Kolby Foto Sjo og Floyd
Intervjuer

– Spis hel mat. Ikke ultraprosessert. Ikke for ofte.

Tre små setninger utgjør filosofien som har ristet den norske ernæringsvitenskapen i grunnvollene den siste tiden. Ernæringsbiolog Marit Kolby slår et slag for de gode måltidene. Og børstebilen.

Hogtog Vilt 02 JST
Intervjuer

Urter utenfor allfarvei

Det begynte med brennesle, og endte med 200 kilo urter i året. Hos Høgt & Vilt blir velduftende vekster plantet, plukket og pakket for hånd.

Dennis Spiselighage Utvalg2 035 002
Intervjuer

Spis hagen!

Dagen etter at Dennis Asbjørnsen overtok sitt nye hus var pallekarmene på plass. Nå har 24-åringen gjort dyrkehobbyen til et levebrød og driver landets største Instagramkonto om kjøkkenhage.

Hitra Gardsmat Mona Nynes 5
Intervjuer

Fire kyr og to ildsjeler på en flåte

En maidag i 1982 fraktet to ildsjeler fire kyr med en flåte fra Hitra til Helgebostadøya, klare for å starte et nytt liv på en gård. Grotten som Bodil og Yngvar bygde gir fortsatt liv til prisbelønte oster, nesten 40 år senere.

Jan Arne portrett Frogner Special
Intervjuer

Da en kraftkar kom til Frogner

I 96 år har Frogner Special gitt naboene en duft av Paris med modne oster og importerte kjøttvarer. Nå vil Jan-Arne Moen at flere skal få øynene opp for norske oster fra gårdsysteriene.

MELKEGLASS BREDDE FOTO NADIN MARTINUZZI REN MAT
Intervjuer

Den kriminaliserte råvaren

Sushi, tartar og grønnsaksspirer - det er mye som potensielt kan drepe, som vi likevel spiser med livets lyst og loven på vår side. Det samme kan vi ikke si om rå melk. I over 13 år har entusiaster kjempet – ja, til og med blitt stilt for retten – for å renvaske den kriminaliserte råvaren.

Tove Naevisdal fra Arendal med laerlinger
Intervjuer

Økommunen

Arendal kommune er en ledestjerne når det gjelder offentlige økologiske innkjøp og reduksjon av matsvinn. – Det er mange festtaler, men vi har lyst til å vise med handling at vi står for noe.

HOVEDBILDE FOTO ANNE VALEUR AVE6170
Intervjuer

Ysteteknologen for de mange

Lise Brunborg har ingen planer om å utvide eller slutte å levere ost på sykkel. Ambisjonene for å ta lappen er sånn passe, men å lage stadig bedre ost har ysteren bak Årets Ost i NM store planer for.

IMG 8238
Intervjuer

Ull jeg har møtt

Vi gir dem ofte dyr mat, noen ganger kosttilskudd. Vi steller dem og vasker dem. Kjærlighet får de også. Vi har over en halv million av dem i Norge. Hvorfor bruker vi ikke ulla deres til tekstiler?

Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Oikos
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat mottar støtte fra Landbruksdirektoratet.
Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Hva er dyrevelferd?

Hva er god velferd for husdyra i 2022? Og er dyrevelferd og store besetninger i et effektivt og industripreget landbruk i det hele tatt forenelige størrelser? I vinterutgaven av Ren Mat tar vi en status, utforsker husdyrparadokset og besøker vi bønder som hver dag gjør det de kan for å gi landbruksdyra verdige liv, samtidig som de bidrar til mat på bordet.

Kjøp Ren Mat

FORSIDE RM 46