Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
Hitra Gardsmat Mona Nynes 5
Intervjuer

Fire kyr og to ildsjeler på en flåte

En maidag i 1982 fraktet to ildsjeler fire kyr med en flåte fra Hitra til Helgebostadøya, klare for å starte et nytt liv på en gård. Grotten som Bodil og Yngvar bygde gir fortsatt liv til prisbelønte oster, nesten 40 år senere.

Jan Arne portrett Frogner Special
Intervjuer

Da en kraftkar kom til Frogner

I 96 år har Frogner Special gitt naboene en duft av Paris med modne oster og importerte kjøttvarer. Nå vil Jan-Arne Moen at flere skal få øynene opp for norske oster fra gårdsysteriene.

MELKEGLASS BREDDE FOTO NADIN MARTINUZZI REN MAT
Intervjuer

Den kriminaliserte råvaren

Sushi, tartar og grønnsaksspirer - det er mye som potensielt kan drepe, som vi likevel spiser med livets lyst og loven på vår side. Det samme kan vi ikke si om rå melk. I over 13 år har entusiaster kjempet – ja, til og med blitt stilt for retten – for å renvaske den kriminaliserte råvaren.

Tove Naevisdal fra Arendal med laerlinger
Intervjuer

Økommunen

Arendal kommune er en ledestjerne når det gjelder offentlige økologiske innkjøp og reduksjon av matsvinn. – Det er mange festtaler, men vi har lyst til å vise med handling at vi står for noe.

HOVEDBILDE FOTO ANNE VALEUR AVE6170
Intervjuer

Ysteteknologen for de mange

Lise Brunborg har ingen planer om å utvide eller slutte å levere ost på sykkel. Ambisjonene for å ta lappen er sånn passe, men å lage stadig bedre ost har ysteren bak Årets Ost i NM store planer for.

IMG 8238
Intervjuer

Ull jeg har møtt

Vi gir dem ofte dyr mat, noen ganger kosttilskudd. Vi steller dem og vasker dem. Kjærlighet får de også. Vi har over en halv million av dem i Norge. Hvorfor bruker vi ikke ulla deres til tekstiler?

Jimmy Oien rest foto Stian Broch
Intervjuer

Restlageren

Kje slaktes ved fødselen og kasseres. Verpehøner blir til bindemiddel i betong. Men ikke hos Jimmy Øien og restaurant Rest. Her er filosofien at alt kan brukes og ingenting behøver å gå til spille.

Telespinn lotte shephard
Intervjuer

Fra jord til nøste

– Koblingen mellom landbruk og tekstil er brutt, mener Bjørg Minnesjord ved Telespinn. Men hos henne høstes fortsatt ulla fra det gamle kulturlandskapet i området, og koblingen lever i beste velgående i Svartdal.

James Rebanks credit Stuart Simpson Penguin Books
Intervjuer

Fremtidsgjeteren

For James Rebanks er ikke spørsmålet hva vi skal spise, men hvordan vi skal dyrke. Og svarene gir han i praksis, både som bonde og forfatter.

LITE BILDE2 Monica Hellmann DGV
Intervjuer

Verkstedmesteren

Da Monica Hellmann fikk cøliaki og ble kjent med butikkenes triste utvalg av glutenfrie produkter, bestemte hun seg for å utvikle sine egne, økologiske melblandinger. Nå har det også blitt bok fra hennes glutenfrie kjøkken.

DELAAS GARD
Intervjuer

Hva gjør økobønder istedenfor å sprøyte?

Vi har spurt tre i åkeren som dyrker økologisk om hvordan de jobber proaktivt. Forebygging, valg av egnede sorter og å skape selvgående økosystemer med et rikt biologisk mangfold er fellesnevnere.

KETIL HYLLAND FOTO LOTTE SHEPHARD REN MAT
Intervjuer

– Vi bør bruke føre-var-prinsippet i mye større grad

Toksikolog Ketil Hylland mener landbruket har en unik mulighet til å redusere egne miljøgifter. Løsningen er nemlig veldig enkel.

Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Oikos
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik.

Ren Mat mottar støtte fra Landbruksdirektoratet.
Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Yst!

Ren Mats vårutgave gjør et dypdykk i melketanken. Vi hyller norske ystere og oster ved landets drøye hundre meierier, men spør samtidig hvorfor den rå melka fortsatt ikke får stå ved norske frokostbord.

Kjøp Ren Mat

RM43 2022 HR 1