Podkast

Nå kan du høre Ren Mat sin helt nye podkast der du hører på podkast, som Apple Podcasts, Spotify, CastBox, Pocket Casts osv. Gled deg til ti episoder som graver litt dypere i matjorda. For annonsering: sissel@polinor.no

#6 - Meieriet som gikk motstrøms

Da Tine la ned sitt meieri på Røros gikk tidligere ansatte sammen om å kjøpe det opp for å beholde både arbeidsplasser og lokal produksjon. Rørosmeieriet driver kompromissløst og regionbasert. De går i front med miljøvennlig innpakning og innovativ bruk av gamle oppskrifter. Hva er nøkkelen til suksesshistorien? Meieribestyrer Trond Lund snakker om hvordan meieriet kan drive på en måte som er stikk motsatt av sentraliseringstrenden, om hva som skjedde ta tjukkmjølkskulturen deres plutselig døde, og hvorfor du aldri vil se en yoghurt med pasjonsfrukt fra Rørosmeieriet.

t

#5 - Kræsjkurs i økologisk mat og landbruk

Hva har det å si for maten vi spiser at den er økologisk? Kan et økologisk kosthold redusere sykdomsrisiko? Kan et 100 % økologisk landbruk mette en verden med økende befolkning? Hva er forskjellene på det økologiske regelverket og økologisk ideologi? Som ansatte i Økologisk Norge får vi masse spørsmål knyttet til hva økologisk mat og landbruk egentlig er, noe lurer vi på selv også! Derfor har vi invitert inn Markus Brun Hustad og Inge Lindseth fra Økologisk Norge for å grille dem litt på mytene som florerer og gi oss et lite kræsjkurs i økomat og -landbruk.

#4 – Klimavennlig mat med Mia Frogner

Mia Frogner er kjent for konseptet Green Bonanza og har gitt ut tre kokebøker med plantebaserte oppskrifter. Hun jobber til daglig som mat- og miljøsjef på Øyafestivalen, og er en ivrig formidler av matglede. Mia mener god, sunn og grønn mat ikke trenger å være så komplisert. Vi snakker med henne om hvor det matengasjement kommer fra, hvordan det er å oppdra barn på vegansk kosthold, og hvilke tanker hun har om hvordan det norske landbruket og matsystemet kan møte klimautfordringen vi står overfor.

#3 – Hvorfor stinker norsk fisk?

For å bli fisker i dag må du punge ut med millioner for en fiskekvote. 50 prosent av fiskerettighetene er samlet på et fåtall hender, og fisken sendes rundt halve kloden for å bli bearbeidet før den shippes tilbake til Norge. Samtidig sitter kystbefolkningen på kaia og ser trålerne dure forbi. Gjest i denne episoden er Are Einari Skau, som jobber med initiativet «Ta havet tilbake og jorda i bruk». Han hjelper oss å forstå litt mer av dramatikken langs kysten vår.

#2 - Landbruksrevolusjonisten

Hvordan kan det ha seg at vi aldri har produsert så mye mat som i dag, samtidig som vi har den laveste selvforsyningsgraden noensinne? Vi trenger store endringer i hva og hvordan vi produserer og omsetter mat i Norge, mener dagens gjest, som er en av de største kritikerne av gjeldende landbrukspolitikk. Svenn Arne Lie er småbruker, statsviter og medforfatter av bøkene «En nasjon av kjøtthuer» og «Mellom bakkar og kjøttberg - oppskrift på en ny matpolitikk».

#1 - Gift i maten?

Kjemisk-syntetiske sprøytemidler er omdiskutert. Hva er det vi vet om helserisikoen ved å spise mat med rester av disse midlene? Hvordan blir de godkjent og hvorfor blir noen senere forbudt? Brukes det sprøytemidler i økologisk landbruk? Vi tar en prat med klinisk ernæringsfysiolog Inge Lindseth, fra Økologisk Norge som blant annet mener at kjemisk-syntetiske sprøytemidler kan være godkjent på feil grunnlag.

Ren Mat kommer snart!

Vil du spise litt sunnere og mer miljøvennlig, men blir forvirret når du står i butikken? Det blir vi også. Derfor har vi laget dnne podkasten, hvor vi inviterer inn bra folk som gjør mat-Norge litt grønnere og oss litt klokelre. Porgamledere er Kjersti Skar Staarvik og Lotte Shephard fra magasinet Ren Mat.