Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
Matvalget Oslo kommune og Heftyes barnehage pa Bygdo Kongsgard Foto Matvalget Birgitta Eva Hollander
Meninger

Verdien på barnehagematen kan ikke måles i kroner alene

– Det går faktisk hardere ut over kostpengene å ha et mattilbud bestående av kjøpebrød og tubeost, enn å bake brødet og lage most pålegg selv, skriver leder av Matvalget, Marte Von Krogh.

Markus Hoy opplosning Foto Marit Lundby 10
Meninger

Bærekraftig matproduksjon er beredskap for krisetid

For alle som bryr seg om jordbruk, bønder og ikke minst mat på bordet, burde årets hendelser ha vært en kraftig vekker. Jordbruket er i krise.

Kjersti Skar Staarvik foto Nadin Martinuzzi
Meninger

– Vi må legge nytt innhold i solidaritets-begrepet

Å gjøre oss avhengige av utenlandsk jord for å produsere maten vi trenger, er både misforstått solidaritet og risikabel praksis i en verdenssituasjon preget av kriser, krig og pandemi, skriver ansvarlig redaktør Kjersti Skar Staarvik.

Kjersti Skar Staarvik
Meninger

– Vi trenger en trygg og fornuftig løsning for salg av rå melk

– Vi må komme til det logiske punktet hvor vi ikke sier ja eller nei til rå melk, men hvordan kan vi gjøre dette på en trygg måte?, skriver redaktør Kjersti Skar Staarvik.

Markus Foto Marit Lundby Digitalt 14 1
Meninger

Mer økomelk fra norske kyr

Vi står ovenfor en rekke akutte og langvarige utfordringer i landbruket. De handler blant annet om at det som må kjøpes inn til gården har økt i pris. Strøm er et aktuelt eksempel. De høye strømprisene gir økte kostnader på alt fra oppvarming av fjøs og drivhus til produksjon av kunstgjødsel.

Marte von Krogh 3
Meninger

Elevene fortjener bedre enn sjokolademelk og iste

Mange av landets videregående skolekantiner serverer elevene sine tomme kalorier og kjapt kiosksalg. Hvordan skal det gå, når disse skolene etter hvert skal følge opp Hurdalsplattformens løfter om gratis skolemat?

LOFOTEN GARDSYSTERI FOTO OSTELANDET
Meninger

Håndverksost kobler oss til landskapet

Det er ikke det samme hva kua eller geita spiser. Det påvirker melka – og igjen kvaliteten på osten. La oss spise ost og tenke på landskapet. Vi har ikke råd til å miste mer, skriver Ragna Kronstad.

Markus Foto Marit Lundby Digitalt 2
Meninger

Hva bunaden kan lære oss om maten

Når bunaden, basert på norsk ull fra beitende husdyr som bidrar til kjøtt, biologisk mangfold, opprettholdelse av arbeidsplasser og håndverkstradisjoner skal ende på verstinglista, da har det gått galt et sted.

Kjersti Skar Staarvik
Meninger

Knute på ulltråden

Vi må slutte å late som. Grønn vekst er keiserens nye klær. Det er også EUs nye miljømerking (PEF). Det vi trenger er «nedvekst»; reduksjon i forbruk, mer gjenbruk, og fremfor alt må vi gjenopprette koblingen mellom landbruk og tekstil.

Enfremtidutenull David Stenmarck
Meninger

En fremtid uten ull?

Det har blitt rabalder. Muligens fordi vi tidligere har snakket for hoderistende, døve ører tok vi skikkelig i: Vi dro bunadskortet.

Kjersti Skar Staarvi foto Nadin Martinuzzi
Meninger

‒ Det kan være ubehagelig. Men vi må tørre å snakke om det.

‒ Det kan være ubehagelig når fagpersoner retter pekefingeren mot kunnskap om sprøytemidler som taler for omlegging av landbruket, både på myndighetsnivå og for den enkelte bonde. Men nettopp derfor er det viktig at vi har «varslere» som gjør nettopp dette, skriver redaktør Kjersti Skar Staarvik.

Dod bie sproytemidler pixabay
Meninger

Hvem har ansvaret for bienes død?

Matprodusenter og myndigheter har ansvaret for å sikre at plantevernmidler ikke skader bier, men også vi som forbrukere kan påvirke bienes skjebne gjennom valg av mat og politikere.

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Oikos
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Slipp oss til!

Utfordringene med å komme inn i landbruket står i kø for de som ønsker seg dit utenom den tradisjonelle odelsveien. I vårutgaven ser vi på barrierer og muligheter for de som er unge, kommer fra en annen utdannings- eller yrkesbakgrunn, er innvandrere eller minoriteter. Hva må endres for å sikre landbruket som en levedyktig yrkesvei?

Kjøp Ren Mat

Ren Mat nr47 framside