Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
Anette Leder foto Helena Andresen
Meninger

Det vi ikke vet kan vi ha vondt av

Skisse image0
Meninger

Når den ny vin blomstrer

Du må knele ydmykt ned for å forstå den graskledte enga. Først når du varsomt bretter duggfriske grasstrå og skjøre blomsterstengler til side – og legger nesa helt ned til den fuktige jorda under – kan du oppnå nærhet til dette unike og livsviktige mikrouniverset. Nå har dere fått kontakt!

Akerbonner pa Fjeld Gard uten sproytespor
Meninger

Økologisk mat driver innovasjon

Spydspissfunksjonen til økologisk landbruk og matproduksjon mangler annerkjennelse. Økologisk mat har fungert som innovasjonsdriver både i produksjon og i bearbeiding av mat med smaken av god samvittighet.

Illustrasjon DS
Meninger

Å gripe for å begripe

Gi oss villere natur og mer uoppdragne barn, mener Erik Røed.

Geoginer og tomat side om side i en av vare tuneller
Meninger

Blomstermarkedshagen: Viktig og vakkert

Økologiske blomster fyller sjelden samtaler om økologisk produksjon, men interessen for og bevisstheten rundt økologiske blomster øker – noe vi merker på Bøtun.

Lovetann
Meninger

Til løvetannens forsvar

Løvetannen er kanskje det aller mest kjente ugresset vi har, og vokser stort sett over hele den tempererte delen av verden. Den har fløyet med vinden både hit og dit – men til å krysse store hav, til for eksempel Amerika og Australia, fikk den god hjelp av 16- og 1700-tallets emigranter.

K Staarvik foto Anette Schive
Meninger

Når summingen stilner

Insektsbestandene går ned, og blomstereng og slåttemark er truet. Snittblomster har ikke grenseverdier for sprøytemiddelrester, og på hagesentre tilbys vi bievennlige planter og frøblandinger som viser seg å inneholde insektsmidler. Hva er fremtiden for blomster og bier, spør redaktør Kjersti Skar Staarvik.

Jord full av liv 01
Meninger

En jord full av liv

Bedrifter som markedsfører regenerative produkter blir beskyldt for grønnvasking, og kritiske stemmer kaller det hele for et luftslott. Møt tre bønder som likevel velger å satse på regenerativt landbruk og et system som gjendanner livet i jorda.

Botun01
Meninger

Fra drømmen om selvforsyning til fulltidsjobb

Det var aldri tanken at de skulle bli heltidsbønder. Men nå kan du følge historien om hvordan Bøtun gikk fra å være en drøm om å dyrke nok mat til familien til å bli en bærekraftig arbeidsplass.

Kjersti Foto Anette Schive DSC 0222 2
Meninger

Å dyrke hagen vår

– Bærekraft må være noe barna gjør, ikke noe de leser om, skriver redaktør Kjersti Skar Staarvik. Det er gjennom praktisk læring som skolehager at vi kan gi barna en erkjennelse av hvordan naturen og miljøet rundt oss er en forutsetning for hvordan vi kan leve gode liv innenfor naturens tålegrenser.

Hyene David Stenmarck
Meninger

Om sult og forhandling

Kan vi forhandle om alt?

Renmat eple
Meninger

Ren Mats historie

I 2023 er det 20 år siden Ren Mat ble gitt ut som en selvstendig publikasjon for første gang. Vi markerer altså jubileum, og da er det hyggelig med et lite historisk tilbakeblikk.

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Samberging

Hva gjør vi når maten vår hviler på import som kan stoppe over natten? Hvordan bygger vi beredskap i et matsystem som mister både kunnskap og nærhet til ressursene? Og hva skjer når selvberging møter sin egen grense – og fellesskapet må overta? I vinterutgaven spør vi hvor maten egentlig begynner, og hva som skal til for at den skal bære oss i en urolig verden.

Kjøp Ren Mat

Ren Mat nr58 forside