Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
Merete furuberg og lur geit
Meninger

– Det er ikkje nok å lagre frø i ein fryseboks

Ei nepe førte Merete Furuberg inn i styret i KVANN, ein organisasjon for entusiastiske frøsamlarar. Fire månader seinare er ho styreleiar for alle dei som tek vare på plantearven vår.

Ragna Kronstad
Meninger

Hvorfor snakker vi ikke mer om vann når vi snakker om bærekraftig mat?

I debattene her hjemme glemmer vi ofte å se på ressursgrunnlaget når vi snakker bærekraft. Ikke bare er vi et grasland, vi har også masse vann, skriver Ragna Kronstad.

Foto Utviklingsfondet Batasiya Dangaura
Meninger

Bondens åker – verdens viktigste genbank

Det biologiske mangfoldet er truet. Vil vi bevare mangfoldet og kulturarven må bønder ha rett til å utvikle og velge frø til sin egen avling.

Ark of Taste
Meninger

Ikke vær feig!

Spis pultost til middag og tjukkmjølk til frokost. Eller begge til lunsj. I dagligvarebutikken er disse to produktene blant de siste levningene fra en ekte matkultur du bør unne deg – for helsa di og for smakens skyld.

Foto Jonathan Chng Unsplash
Meninger

Giftig BPA tas endelig på alvor – ikke bare blant forbrukere

EUs mattrygghetsorgan EFSA slår nå fast at BPA er et stoff som gir grunn til bekymring og utgjør helserisiko – slik mange allerede har advart om i flere år. Det er en stor seier at EFSA nå etablerer en mer beskyttende grense for BPA. Men samtidig gir det opphav til et ubehagelig spørsmål: Hvorfor regulerer vi bare ett stoff om gangen?, skriver nevroviter Kam Sripada.

Solvendaren
Meninger

Solvendaren

Hagen er ein stille hage, som ikkje er stille i det heile. Jordpassaren er ei fargerik sjel utan sko. Med andre auge er ho ofte åleine, men ho er aldri einsam. Ho stoppar ofte opp; lyttar. Hennar auge er store og opne, for ho sansar sine medhjelparar med føtene; jordast

Brennesle foto Regina Pedersen
Meninger

Brennesle fra ugress til matskatt

Her i Norge bor vi midt i et fantastisk matfat, men er vi klar over det? I en tid hvor vi har opplevd pandemi, tørke og krig, er det på tide at vi bruker det som naturen selv dyrker for oss, helt gratis.

1
Meninger

Skolehagen hele dagen

Spør du en skolestarter om å tegne sin drømmeskole, vil du nesten alltid få en tegning av en hage som svar.

1
Meninger

Å bera børa i lag

Ein skal ikkje undervurdere utopien; draumen om utopien kan flytta både fjell og haldningane til eit heilt samfunn. Kollektiv levemåte er framtida, skriv Marlin Nakken Kjelsvik når ho reflekterer kring to år på Sellanrå gardskollektiv. Samstundes delar ho sine erfaringar og råd til andre som ønskjer å prøve denne levemåten.

Margit Fausko foto Morgan Carlsen
Meninger

Alle med, all mat ned?

Einsidig tenking har mykje av skulda for det som har blitt eit enormt ressurssløseri langs verdikjeda for mat. Mangfald av folk og tenkjemåtar inn i denne verdikjeda kan kanskje hjelpe oss ut av uføret, skriv Margit Fausko.

FOTO ANKI GROTHE
Meninger

Når noen flytter ut og ingen flytter inn

Jeg drømmer om endringer i regelverk og sosiale normer, slik at flere gårder kan forenes med de som faktisk ønsker å drive.

Uteplassen2 HOVEDBILDE copy
Meninger

Et verdig kyllingliv

Nordmenns jakt etter billig kyllingkjøtt virker ustoppelig, og produksjonen har levert med effektivitet og økonomi som rettesnor. Men har noe blitt borte på veien – kyllingens selvstendige rett til å leve et verdig og naturlig liv?

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Biohacking for folket

I denne utgaven av Ren Mat undersøker vi begrepet Biohacking. Hvordan kan metodene hjelpe oss på veien mot et bedre, sunnere og kanskje også et lengre liv? Kanskje er det noe å plukke opp her? For sannheten er at antall syke i dette landet ser ut til å øke i samme takt som vi også får det bedre. Hvordan knekke dette paradokset?

Kjøp Ren Mat

Forside nr56