Meninger Bondens åker – verdens viktigste genbank Det biologiske mangfoldet er truet. Vil vi bevare mangfoldet og kulturarven må bønder ha rett til å utvikle og velge frø til sin egen avling.
Meninger Ikke vær feig! Spis pultost til middag og tjukkmjølk til frokost. Eller begge til lunsj. I dagligvarebutikken er disse to produktene blant de siste levningene fra en ekte matkultur du bør unne deg – for helsa di og for smakens skyld.
Meninger Giftig BPA tas endelig på alvor – ikke bare blant forbrukere EUs mattrygghetsorgan EFSA slår nå fast at BPA er et stoff som gir grunn til bekymring og utgjør helserisiko – slik mange allerede har advart om i flere år. Det er en stor seier at EFSA nå etablerer en mer beskyttende grense for BPA. Men samtidig gir det opphav til et ubehagelig spørsmål: Hvorfor regulerer vi bare ett stoff om gangen?, skriver nevroviter Kam Sripada.
Meninger Solvendaren Hagen er ein stille hage, som ikkje er stille i det heile. Jordpassaren er ei fargerik sjel utan sko. Med andre auge er ho ofte åleine, men ho er aldri einsam. Ho stoppar ofte opp; lyttar. Hennar auge er store og opne, for ho sansar sine medhjelparar med føtene; jordast
Meninger Brennesle fra ugress til matskatt Her i Norge bor vi midt i et fantastisk matfat, men er vi klar over det? I en tid hvor vi har opplevd pandemi, tørke og krig, er det på tide at vi bruker det som naturen selv dyrker for oss, helt gratis.
Meninger Skolehagen hele dagen Spør du en skolestarter om å tegne sin drømmeskole, vil du nesten alltid få en tegning av en hage som svar.
Meninger Å bera børa i lag Ein skal ikkje undervurdere utopien; draumen om utopien kan flytta både fjell og haldningane til eit heilt samfunn. Kollektiv levemåte er framtida, skriv Marlin Nakken Kjelsvik når ho reflekterer kring to år på Sellanrå gardskollektiv. Samstundes delar ho sine erfaringar og råd til andre som ønskjer å prøve denne levemåten.
Meninger Alle med, all mat ned? Einsidig tenking har mykje av skulda for det som har blitt eit enormt ressurssløseri langs verdikjeda for mat. Mangfald av folk og tenkjemåtar inn i denne verdikjeda kan kanskje hjelpe oss ut av uføret, skriv Margit Fausko.
Meninger Når noen flytter ut og ingen flytter inn Jeg drømmer om endringer i regelverk og sosiale normer, slik at flere gårder kan forenes med de som faktisk ønsker å drive.
Meninger Et verdig kyllingliv Nordmenns jakt etter billig kyllingkjøtt virker ustoppelig, og produksjonen har levert med effektivitet og økonomi som rettesnor. Men har noe blitt borte på veien – kyllingens selvstendige rett til å leve et verdig og naturlig liv?
Meninger Eit godt liv i fjørdrakt Det er opp til fleire som arbeider i kulissane for å oppretthalde økosystemet her på Sellanrå. Nokon som både ryddar, gjødslar og skapar liv på tunet er fjørfea våre. Høns og ender går fritt ikring, og gjer stort sett som dei sjølv vil. For oss handlar dyrevelferd om at dyra skal få leve så naturleg og så godt som mogleg, og det etterstrevar me kvar dag.
Meninger Biomangfold opp i frø? Matsikkerhet handler om mer enn kornlagre og frøbanker. Vi trenger også bevaring i åkeren og på tallerkenen, skriver redaktør Kjersti Skar Staarvik.