Geoginer og tomat side om side i en av vare tuneller
Meninger

Blomstermarkedshagen: Viktig og vakkert

Økologiske blomster fyller sjelden samtaler om økologisk produksjon, men interessen for og bevisstheten rundt økologiske blomster øker – noe vi merker på Bøtun.

DET ER SNART SOMMER og vi merker hvordan alt rundt oss holder på å eksplodere av liv. Det summer av insekter, fuglene synger, og i myra blir rumpetroll til frosker. Dette er tegn på at sommeren nærmer seg, akkurat som bobiler som slynger seg avgårde langs smale vestlandsveier.

Forsommeren er en av de travleste tidene på Bøtun. I hagen må vi gjøre «alt» på en gang nå. Vi sår fortsatt mye, både direkte i hagen og inne i oppalsdrivhuset. Nesten hver dag kommer det nye planter i jorden, samtidig som vi har begynt å høste de første grønnsakene. Vi leverer nå hver uke til våre private abonnenter, og leveringene til hotellene øker uke for uke. Ugresset trives også godt i juni, og om vi ikke følger med, mister vi fort overtaket og ender opp med å ligge på kne for å dra den ene imponerende (u)veksten etter den andre opp med rot.

Med våren og forsommeren øker også antallet arrangementer. Hvert år starter vi sesongen for våre abonnenter med en sosial kveld hvor vi viser rundt på gården og samles til et måltid etterpå. Det er alltid utrolig hyggelig og veldig givende å knytte bånd mellom oss som dyrker maten og de som spiser den. I tillegg ser vi at det dannes nye bekjentskaper rundt interessen for lokal, økologisk mat.

FOR TREDJE ÅR PÅ RAD arrangerer vi «Plantesalg og kaffe i fjøsen» siste helgen i mai. Da rigges hele fjøsen om til en kombinert hagebutikk og kafé. Her kan hagefolk finne både småplanter og frø fra Solhatt, samtidig som det er mulig å kjøpe lunsj med sesongens første salater og ost fra lokale produsenter i kafeen. Siste helgen i mai er også tulipansesong her på Vestlandet, så de som ønsker ureiste økologiske blomster kan få med seg en bukett med fargerike tulipaner.

Vi får besøk av flere og flere grupper med turister som får omvisning i hagen og «Smaken av Bøtun». Dette blir som en sider-smaking, men i stedet for sidere får de smake 4-8 småretter basert på råvarer fra hagen. Særlig de utenlandske besøkende undrer seg ofte over at det går an å dyrke grønnsaker og blomster så langt mot nord. I juni i år skal vi prøve ut et nytt konsept –Langbordsmiddag. Dette blir en gård til gaffel-opplevelse hvor vi kombinerer foredrag i hagen med en 6-retters middag. Vi starter med en omvisning i hagen hvor vi forteller om hvordan vi prøver å dyrke regenerativt med fokus på et rikt og mangfoldig jordliv, og hvorfor dette har betydning for smakene som gjestene skal oppleve senere på kvelden. Vi har bevisst valgt å gå for langbord som ramme for måltidet da vi ønsker å styrke måltidet som sosial arena. Vi er spente på responsen og håper at dette kan være en type arrangement som vi avholder jevnlig gjennom sesongen.

STABEN AV FOLK som jobber her øker utover våren. Fra mai jobber det tre agronomer i hagen, og fra midten av juni kommer det enda to stykker som skal være med å drive gårdskafeen. Mathilde har hendene fulle med å holde kontroll på både bestillinger fra hoteller, omvisninger, kurs og ikke minst administrasjonen av alt som vokser i hagen. For det er ingen tvil om at planene som ble lagt i januar for hva som skal plantes hvor og når, må justeres kontinuerlig gjennom sesongen. Det er ikke Excel som styrer, men alt fra vind og vær til kokkenes ønsker. Dessuten er det også Mathilde som har ansvaret for blomstene, som har blitt en større og større del av Bøtun hvert år.

BLOMSTER HAR ALLTID vært en viktig del av vår hage, både da vi drev med selvforsyning og fra aller første dag vi begynte med markedshagen. Det er flere grunner til at vi har blomster som en del av markedshagen, og at det øker år etter år. Mangfoldet av blomster skaper en vakker og trivelig arbeidsplass for oss og våre ansatte. Selv ikke de fineste kontorene i Oslo har det mangfoldet og mengden av blomster som vi får se hver dag fra midten av mai til sist i oktober. I tillegg til at vi kan nyte dette, er det selvfølgelig en viktig del av vår sommerkafe at man kan spasere rundt i en flott hage med både grønnsaker og blomster. Bortsett fra det visuelle, er blomstene en av grunnene til at vi har et rikt insektliv i hagen. Dette mangfoldet av liv fungerer som en form for biologisk forsikring mot at enkelte arter for lett får overtaket og blir problematiske.

Gradvis har blomster også blitt en større og større del av vårt inntektsgrunnlag. Til hoteller og restauranter leverer vi et bredt utvalg av spiselige blomster. Dette er et produkt som de ellers har vanskelig for å få tak i, og på den måten er Bøtun grunnlaget for muligheten til å gi deres gjester en enda mer spesiell opplevelse. I tillegg til spiselige blomster dyrker vi et bredt utvalg av snittblomster. Disse selger vi i gårdsbutikken, og våre abonnenter kan få levert «ukens bukett» sammen med grønnsakene, om de ønsker det.

Blomster fyller mye av gårdskafeen også. Alle salater og desserter er pyntet med spiselige blomster i ulike farger og størrelser, fra små delikate fioler til store imponerende squash-blomster. Her finner du også vår egen håndlagde sjokolade, hvor flere av dem er pyntet med blomster fra hagen. Naturligvis bruker vi også mange friske blomster til å pynte med, både i kafeen og til andre arrangementer. Alt i alt gjør blomstene både livet og arbeidshverdagen litt smukkere.

«Alle salater og desserter er pyntet med spiselige blomster i ulike farger og størrelser, fra små delikate fioler til store imponerende squashblomster.»


I 2023 BEGYNTE VI OGSÅ å levere komplette blomsterarrangementer til bryllup. Dette er noe vi synes er spesielt hyggelig. Å få lov til å være med å gjøre den helt spesielle dagen enda mer spesiell er givende. I forkant av bryllupet får brudeparet mulighet til å vandre i hagen sammen med Mathilde for å velge ut hvilke blomster de ønsker. Vi lager både brudebuketten, knapphullsbuketten, hårpynt, oppsatser til kirken, dekorasjoner til festmiddagen osv. Siden Katrine, som jobber fast hos oss, er utdannet konditor i tillegg til agronom, lager vi nå også bryllupskaker. Disse er smaksatt med ingredienser fra hagen og pyntet med blomster etter brudeparets ønsker. Disse oppgavene er spesielle og et godt eksempel på noe vi aldri i verden hadde sett for oss da vi satte plogen i jorden for fire år siden for å dyrke grønnsaker.

Det norske miljøet for økologisk blomsterproduksjon er ikke stort, og vi er utrolig takknemlige for å kunne dra nytte av andre som har tråkket opp denne stien før oss. Vi har vært på kurs hos flinke folk både i Blomsterhagen på Abildsø i Oslo og på De Haes Gartneri på Jevnaker. I tillegg har vi hatt mange samtaler med de dyktige folkene på både Undeland Gard i Ulvik og Dalahagen i Nore Fusa, for å nevne noen.

ET AV MÅLENE våre med å starte Bøtun var å bidra til noe positivt i bygda, og et annet var å bidra positivt i forhold til klima- og biodiversitetskrisen. Med produksjon av økologiske blomster bidrar vi til begge deler. At hagen vår har blitt en slags «must show» når folk i bygda har besøk, skyldes uten tvil delvis mangfoldet av blomster. Når det gjelder klima og miljø, tillater konvensjonell blomsterproduksjon ganske store mengder kjemikalier sammenlignet med matproduksjon. Så når det gjelder å redusere mengden kjemikalier både i jord, grunnvannet og i hjemmet, er økologiske blomster et godt tiltak. Dessuten gjør lokal produksjon at vi kan levere en rekke ulike blomster som du ikke finner i butikken, siden en del sorter ikke tåler den lange transporten fra både Europa og Afrika, hvor mange av blomstene du finner i butikken, dyrkes.

Hvis du skulle få lyst til å ta en tur i hagen og nyte blomstene, er gårdsbutikken åpen hver dag fra 8-22, og vår gårdskafe er åpen onsdag til lørdag fra 11-16 fra midten av juni til midten av august. Bøtun er dessuten blitt distributører av Ren Mat magasinet. Så der finner du også sommerutgaven i disken om du kommer forbi i sommer.

Flere artikler