Råvarer

Tapping av bjørkesevje

I april kan du tappe nesten så mye du vil av sunn og næringsrik saft, rett fra bjørketreet.
Tapping av bjorkesevje Foto Sanna Bergmann Markussen Fosen Folkehogskole

Det våres og lysten til å hente mat fra naturen tiltar. Foreløpig har ikke naturen så mye å by på, annet enn nesleskudd og noen andre små og irrgrønne skudd, fulle av sunnhet. Sevjen begynner å stige når telen slipper og gradestokken viser over 8 grader. Da, før bladene blir for store og bruker opp all sevjen selv, må vi ut på tur og inn i trærne. Er det tidlig vår der du bor, og musørene blitt til blader, ta deg en tur opp i høyden. Der er sjansene store for at saften fremdeles er søt og rikelig. Treet har ikke noe i mot å gi litt av sitt overskudd. Men, har knopper blitt til blader er du for sent ute! April er generelt en god måned for bjørkesevje-tapping, men noen steder kan sent i april for eksempel være for sent.

Det påstås at å drikke saften skal hjelpe mot bjørkeallergi. Det foreligger ikke mye forskning på dette, men det skader ikke å forsøke (med mindre du har svært alvorlig pollenallergi).

PAKK SEKKEN og ta med barna på en liten ekspedisjon utstyrt med flasker, hyssing, en skarp kniv og litt sterk tape. Finn deg et tre eller to i skogen, minst tre meter høyt, gjerne litt utenfor for allfarvei, så flaskene dine får henge i fred. Du kan bruke et bor med diameter på ca. 1 cm og borre deg ca. 5 cm inn i stammen, eller spikke tuppen av en grein, ikke tykkere enn at den går inn i flasken, med kniv. Fjern barken 2 cm inn og tjor flasken fast i grenen eller grenen over. Det er lurt å velge en gren som vokser litt nedover. Stikk grenen ned i flasken og teip igjen på toppen. Husk at flasken blir tung av saften, så den må festes godt i en solid gren. Gå en tur, og kom tilbake for å se hvor mye saft som er kommet i flasken, så ser du omtrent hvor lang tid det vil ta å fylle den.

I den beste tiden kan et tre på 30 cm i diameter gi opptil ti liter sevje i døgnet.

Borer du hull, bør du ha en liten kork eller trebit som du tetter hullet med når du er ferdig med tappingen. Du trenger også en liten gummislange med lik diameter som hullet, og en flaske eller kanne hvor du har boret et tilsvarende hull i korken. Det er viktig at det er tett på toppen så ikke maur og andre småkryp finner veien. Du kan godt ha flere flasker på samme tre.

STØRRELSEN PÅ TREET har betydning for hvor mye sevje som kommer ut. I den beste tiden kan et tre på 30 cm i diameter gi opptil ti liter sevje i døgnet. Noen ganger er det nok å ha flaskene hengende ute i noen timer, det kommer an på kvistens kvalitet og når i sesongen du tapper. Om dette ikke er verdens største matauk, er det utrolig tilfredsstillende å hente både vitaminer og annen næring fra naturen som villig tilbyr sine ferske varer – men som vi har glemt å nytte oss av.

God tur!

SAFT
Saften er klar og smaker nesten som vann, men litt søtlig. Kan nytes rå, gjerne med isbiter, eller kokes inn til saft med 1 kg råsukker per liter og saften av et par sitroner. Ikke bruk sitronsyre, det skader tennene. Sevjen har omtrent samme holdbarhet i kjøleskap som melk. Det er smart å fryse fersk sevje, for eksempel i isbitformer. Sevjen kan brukes til brødbaking ved å erstatte annen væskemengde. Det gir god heving, og brødene får en saftig konsistens. Sevjen kan også fermenteres. Se enkel oppskrift hos Bentes fermenting.
SIRUP
Du trenger mye saft for å koke inn bjørkesirup. Ca. 95 prosent av væsken skal fordampe. Kok inn råsaften til det halve før du har i sukker, 1 kilo per liter. Bruk økologisk råsukker. Sirupen kan du bruke til sorbet, is eller helle over kaker og andre desserter. Veldig god på pannekaker!
Et gammelt kjerringråd er at sirupen skal være god mot forkjølelse.
TE
Bjørkete trekkes på de små, lysegrønne, helt ferske bjørkebladene. Høst varsomt av skuddene, litt her og der, og tørk dem. Ha bladene i en kanne og hell over kokt vann. Søt teen med honning.

Flere artikler