Helse

Vannkefir

Vannkefir er melkesyregjæret drikke med lange tradisjoner og en god hjelper i de tider hvor vi konsumerer tungt fordøyelig mat oftere og i større mengder enn ellers.
Blåbærvannkefir

De organiske syrene som dannes under gjæringsprosessen vil gjøre fordøyelsen mer effektiv ved at de setter fart på magesyreproduksjonen. I tillegg tilføres gode bakterier tarmfloraen. Vannkefir tilsatt blåbær likner faktisk på rødvin, og er et smart og ikke minst sunt alternativ for gravide, sjåfører eller andre som ikke kan eller vil drikke alkohol.

KEFIRKORNENE lever av sukkervann, og omdanner sukkeret til organiske syrer i tillegg til å produsere melkesyre, alkohol, karbondioksid og noe B-vitamin. Alkoholnivået kan reguleres med mengde sukker som tilsettes i startsatsen. I prinsippet kan vannkefir drikkes av både barn og voksne. Du kan til og med kjøre bil så lenge grunnoppskriften følges. Vil du derimot ha mer alkohol, kan vannkefirkorn tilsettes ferskpresset eplejuice. I løpet av 2-5 dager vil du få en eplesider som blir mer alkoholholdig jo lengre den står. Etter 5-7 dager kan du oppnå en alkoholprosent på opptil 11 prosent. Fermenterer du vannkefir en gang til, ved for eksempel å tilsette blåbær, aroniabær, krøkebær eller bjørnebær, vil væsken i løpet av gjæringstiden ta farge, lukt og smak fra bærene. Du vil på denne måten få en velsmakende drikk som av utseende minner til forveksling om rødvin. Tilsetter du rosiner vil det begynne å nærme seg sjampanje, det sprudler litt og smaken er i samme familie, dog et lite stykke unna.

Vannkefir tilsatt blåbær kan ligne rødvin. Smart for de som ikke kan eller vil drikke alkohol.

Barn liker ofte annengangsfermentert vannkefir best, spesielt hvis den smaker jordbær, bringebær eller mango. En annen spennende variant er å raspe i litt ingefærrot, det smaker friskt og godt og kan minne om ingefærøl.

Vannkefir grunnoppskrift

2 ss vannkefirkorn
1 l vann
4 ss økologisk rårørsukker (vannkefirkornene er også svært glad i lønnesirup)
en tykk skive økologisk sitron
en liten neve rosiner
et stort glass et klede i organisk materiale, strikk eller hyssing

  • Ha vann og sukker i glasset, rør ut sukkeret til du har sukkervann.
  • Ha i rosiner, sitronskive og vannkefirkorn og dekk til åpningen med et klede, ta en strikk rundt for å hindre insekter å komme til. La det stå for å melkesyregjære i rom­temperatur i 12­-48 timer, alt etter hvor syrlig du ønsker drikken. Den blir surere jo lenger den står. De fleste velger å la satsen stå i to dager. Da vil det meste av sukkeret være omdannet til syrer og ha en helsebringende effekt. Ta ut rosiner og sitronskiven og sil slik at du får samlet kornene og klarnet væsken.
  • Vannkefir oppbevares i tett glass eller flaske i kjøleskapet.
  • Vannkefirkornene skylles i rennende vann mellom hver gang de brukes. De kan oppbevares en tid i kjøleskap dersom du ikke kan lage vannkefir en periode. Lag da et sukkervann som kornene får ligge i, og oppbevar dem i tett glass i kjøleskap.

Vannkefir som "rødvin"

1 liter ferdig vannkefir ferdig silt og drikkeklar
2 dl blåbær (eller andre blå bær)
1 litersglass med lokk

  • Ha blåbær i vannkefir og skru lokket godt igjen. La det stå i 12–24 timer.
  • Sil over i en flaske og la stå noen ekstra timer på kjøkkenbenken før du setter den i kjøleskap for oppbevaring. Den kan selvsagt også drikkes umiddelbart, og tåler lagring i ca. en måned.
  • Ofte vil annengangsfermentert vannkefir være mer kullsyreholdig, og det kan være lurt å løfte litt på lokket ved lagring for å slippe ut overskuddsgass. I verste fall kan du risikere at hele flasken eksploderer, eller se spruten stå i taket når du åpner.
  • Vannkefir kan lagres i kjøleskapet måneder, men blir surere jo lenger den står. Smaksmessig er den best å konsumere innen 14 dager.
Vannkefirkorn kan kjøpes her: naturligliv.no. Det er også mulig å få tak i vannkefirkorn gjennom flere grupper på Facebook.

Flere artikler