Dyrk selv

Dyrking av jordskokk

Å dyrke jordskokker selv er lett. Du putter små knoller i jorda om våren, og kan høste kilovis med jordskokker til høsten utover vinteren og våren.
Jordskokker

Har du ikke hage kan du putte en knoll i en stor krukke på terrassen. Fyll på med god kompostjord og stikk en eller to knoll nedi. Krukken blomstrer med fine gule blomster, og til høsten kan du grave opp omtrent en kilo jordskokker når blomstene har visnet. Snakk om en takknemlig liten knoll! Vil du ha mer, setter du knoller i bakken med 35-40 cm avstand, ca. 10-12 cm dypt. Skal du ha skikkelig mange, kan de dyrkes på “drill”, det vil si opphøyde bed i lange rader, sånn som poteter.

JORDSKOKKER LIKER god kompostjord. Legg et godt lag med omdannet kompost oppå jorda og bruk gjerne et stikkegreip til å løsne jorda, før du legger knollene nedi og dekker over. Siden plantene blir store, kan det være lurt å fylle på med grasklipp utover sommeren. Det er mat for alle hjelperne i jorda. Blir det tørt, er det selvsagt lurt å vanne. Hvis du ikke har voldsomt mye rotugras av det aggressive slaget, klarer jordskokkene seg fint uten særlig stell. Jordskokker trenger ikke full sol, men tåler det også. Husk at de blir høye, noen over 2 meter.

Ta bare opp det du skal bruke. Knollene er ikke så lette å lagre men de klarer seg fint i jorda.

De som blomstrer har flotte, gule blomster utover sommeren. Jordskokk kalles også for knollsolsikke. De er i samme familie som solsikke. Jordskokker kan være fine å dyrke et sted der du vil ha litt skjerming om sommeren, men ikke kan ha busker. De overjordiske delene, stilker, blader og blomster, visner hver høst og restene kan legges på jorda som vern mot vinter og snø før du renser opp til våren.

UTOVER SOMMEREN og høsten danner plantene de nye knollene. Men vent helst til de overjordiske delene har visnet ned, før du begynner å ta dem opp. Ta bare opp det du skal bruke. Knollene har tynt skall og er ikke så lette å lagre i store mengder, men de klarer seg fint i jorda. Kommer det tidlig frost, kan det være lurt å dekke bedet med løv eller halm, eller noe som isolerer. Da kan du fortsette å grave opp de knollene du trenger utover høsten og vinteren helt til telen setter seg. Det fine er at så snart bakken tiner igjen om våren, kan du fortsette å ta opp knoller, hvis det er flere igjen. De smaker like godt.

DE KNOLLENE som blir igjen, spirer når våren kommer og markerer starten på en ny sesong. Da kan du la dem stå der og vokse og lage nye knoller eller du kan spa dem opp og flytte dem. I så fall er det lurt å ta dem så snart de dukker opp. Så lenge spirene er små, kan knollene fortsatt spises også. Hvis du ikke vil fortsette å ha dem på samme plassen, må du grave opp alle knoller som spirer. Det er ganske lett tidlig om våren. Som de fleste planter bør også jordskokker flyttes av og til. Min erfaring er likevel at det går bra å la dem stå på det samme stedet noen år av gangen, bare jeg fyller på med litt god kompost, gjerne blandet med vissent løv, grasklipp, o.l. De får sjelden sykdommer og er lite plaget av skadedyr. Men har du snegler i hagen, kan de forsyne seg av knoller som ligger grunt. Når det er sagt, er det få problemer og mye glede i å dyrke jordskokk, lykke til!

Det finnes flere sorter jordskokker. Gjennom Plantearven har Norsk Genressurssenter bevart ca. 40 ulike varianter i et såkalt klonarkiv hos Bioforsk Øst, Landvik i Grimstad. De driver også noe foredlingsarbeid. Randesund Hagesenter i Kristiansand har knoller for salg. Muligens andre hagesentre også. Spør!
NB: Det er forbudt å bruke jordskokk fra matbutikken som setteknoller, disse er ofte importert og forbudet er til for å unngå skadedyr og sykdommer.
Tips til oppskrifter med jordskokk; jordskokksuppe og puré, fritert jordskokk, jordskokk i form.

Flere artikler