Jordskokksuppe

4 pers
Jordskokksuppe

Jordskokk egner seg godt sammen med både potet og purre. En jordskokkpuré lager du nesten på sammen måte, men med mindre væske.

1 stor purre
4-6 jordskokker
2 hvitløkfedd
1 liter kylling- eller grønnsakskraft
2 dl fløte
chili, finhakket
salt, pepper, sitron

  • Vask jordskokken godt, ikke skrell dem med mindre det er helt nødvendig. Skrap eller børst dem rene for jord og del dem i biter. 
  • Vask og del purren i biter, ta med det grønne også. 
  • Kok grønnsakene møre i kraften. Vil du ikke bruke kraft kan du koke dem møre i vann og/eller melk i stedet. 
  • Bruk en stavmikser og kjør suppen jevn, pisk inn fløten på slutten. 
  • Smak til med salt, pepper og en skvis av sitron. 
  • Drypp noen dråper god oliven- eller trøffelolje over ved servering og pynt med litt finhakket persille, gjerne litt chili også.

Jordskokkpuré
200 g jordskokk
1 dl melk
1 dl fløte
1 ss smør 

  • Skrell jordskokkene, skjær dem i biter og kok dem helt møre i fløtemelken. Hell fra melken/fløten og spe med dette for å sikre at pureen ikke blir for løs. Kan hende behøver du ikke bruke alt.
  • Tilsett smør og kjør dem til en glatt puré i en hurtigmikser eller med en stavmikser. 
  • Smak til med salt.

Du kan selvfølgelig også bare bruke jordskokk, men hvis du ikke spiser jordskokk ofte er det lurt å "tynne" den ut litt med andre grønnsaker og kanskje koke den opp alene og kaste ut det første kokevannet. Synd, men stoffene i jordskokk får det virkelig til å buldre i tarmen.


Flere oppskrifter