Meninger Fra ultraprosessert til ultraøkologisk Overflod av ultraprosessert mat i kostholdet er et symptom på et helt system i krise.
Meninger Ultraprosessert mat: – Noen som sa "smaken av norsk natur"? Mens vi har vært opptatt av å diskutere om poteter har for høy glykemisk indeks og om vegetabilsk olje er bedre enn smør, så har matvareindustrien i det stille forandret maten vi kjøper i butikken. – Skal vi gjøre noe med overfloden av ultraprosessert mat i kostholdet vårt, må vi endre måten vi produserer mat og forholder oss til jorda på, skriver Kjersti Skar Staarvik.
Meninger Verdien på barnehagematen kan ikke måles i kroner alene – Det går faktisk hardere ut over kostpengene å ha et mattilbud bestående av kjøpebrød og tubeost, enn å bake brødet og lage most pålegg selv, skriver leder av Matvalget, Marte Von Krogh.
Meninger Bærekraftig matproduksjon er beredskap for krisetid For alle som bryr seg om jordbruk, bønder og ikke minst mat på bordet, burde årets hendelser ha vært en kraftig vekker. Jordbruket er i krise.
Meninger – Vi må legge nytt innhold i solidaritets-begrepet Å gjøre oss avhengige av utenlandsk jord for å produsere maten vi trenger, er både misforstått solidaritet og risikabel praksis i en verdenssituasjon preget av kriser, krig og pandemi, skriver ansvarlig redaktør Kjersti Skar Staarvik.
Meninger – Vi trenger en trygg og fornuftig løsning for salg av rå melk – Vi må komme til det logiske punktet hvor vi ikke sier ja eller nei til rå melk, men hvordan kan vi gjøre dette på en trygg måte?, skriver redaktør Kjersti Skar Staarvik.
Meninger Mer økomelk fra norske kyr Vi står ovenfor en rekke akutte og langvarige utfordringer i landbruket. De handler blant annet om at det som må kjøpes inn til gården har økt i pris. Strøm er et aktuelt eksempel. De høye strømprisene gir økte kostnader på alt fra oppvarming av fjøs og drivhus til produksjon av kunstgjødsel.
Meninger Elevene fortjener bedre enn sjokolademelk og iste Mange av landets videregående skolekantiner serverer elevene sine tomme kalorier og kjapt kiosksalg. Hvordan skal det gå, når disse skolene etter hvert skal følge opp Hurdalsplattformens løfter om gratis skolemat?
Meninger Håndverksost kobler oss til landskapet Det er ikke det samme hva kua eller geita spiser. Det påvirker melka – og igjen kvaliteten på osten. La oss spise ost og tenke på landskapet. Vi har ikke råd til å miste mer, skriver Ragna Kronstad.
Meninger Hva bunaden kan lære oss om maten Når bunaden, basert på norsk ull fra beitende husdyr som bidrar til kjøtt, biologisk mangfold, opprettholdelse av arbeidsplasser og håndverkstradisjoner skal ende på verstinglista, da har det gått galt et sted.
Meninger Knute på ulltråden Vi må slutte å late som. Grønn vekst er keiserens nye klær. Det er også EUs nye miljømerking (PEF). Det vi trenger er «nedvekst»; reduksjon i forbruk, mer gjenbruk, og fremfor alt må vi gjenopprette koblingen mellom landbruk og tekstil.
Meninger En fremtid uten ull? Det har blitt rabalder. Muligens fordi vi tidligere har snakket for hoderistende, døve ører tok vi skikkelig i: Vi dro bunadskortet.