Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
1
Meninger

Å bera børa i lag

Ein skal ikkje undervurdere utopien; draumen om utopien kan flytta både fjell og haldningane til eit heilt samfunn. Kollektiv levemåte er framtida, skriv Marlin Nakken Kjelsvik når ho reflekterer kring to år på Sellanrå gardskollektiv. Samstundes delar ho sine erfaringar og råd til andre som ønskjer å prøve denne levemåten.

Margit Fausko foto Morgan Carlsen
Meninger

Alle med, all mat ned?

Einsidig tenking har mykje av skulda for det som har blitt eit enormt ressurssløseri langs verdikjeda for mat. Mangfald av folk og tenkjemåtar inn i denne verdikjeda kan kanskje hjelpe oss ut av uføret, skriv Margit Fausko.

FOTO ANKI GROTHE
Meninger

Når noen flytter ut og ingen flytter inn

Jeg drømmer om endringer i regelverk og sosiale normer, slik at flere gårder kan forenes med de som faktisk ønsker å drive.

Uteplassen2 HOVEDBILDE copy
Meninger

Et verdig kyllingliv

Nordmenns jakt etter billig kyllingkjøtt virker ustoppelig, og produksjonen har levert med effektivitet og økonomi som rettesnor. Men har noe blitt borte på veien – kyllingens selvstendige rett til å leve et verdig og naturlig liv?

Mikal Tessem Larsen Hane
Meninger

Eit godt liv i fjørdrakt

Det er opp til fleire som arbeider i kulissane for å oppretthalde økosystemet her på Sellanrå. Nokon som både ryddar, gjødslar og skapar liv på tunet er fjørfea våre. Høns og ender går fritt ikring, og gjer stort sett som dei sjølv vil. For oss handlar dyrevelferd om at dyra skal få leve så naturleg og så godt som mogleg, og det etterstrevar me kvar dag.

Kjersti Skar Staarvik 23 foto Nadin Martinuzzi
Meninger

Biomangfold opp i frø?

Matsikkerhet handler om mer enn kornlagre og frøbanker. Vi trenger også bevaring i åkeren og på tallerkenen, skriver redaktør Kjersti Skar Staarvik.

Hilde Bjorkhaug bw
Meninger

God eller bedre dyrevelferd – hva er forskjellen?

Privat foto av Kathrine Kinn
Meninger

«Værekraftig» dyrevelferd

Dyrevelferd er bondens ansvar, i hvert fall i siste instans, men meninger likevel har vi alle et ansvar. Alle som spiser mat må engasjere seg i hvordan bonden tjener penger, skriver Kathrine Kinn.

Foto Espen Seierstad 2
Meninger

Bryr du deg om hva husdyra spiser?

Ønsker vi et norsk landbruk som kan dokumentere at vi bruker norske fôrressurser og som sikrer lokale kretsløp, trenger vi merkeordninger som Grasbasert, skriver Peter Møller.

Korsmo kveke Foto Sara Mork NIBIO
Meninger

En kvekeelskers bekjennelser

Med en kropp som en kongekrabbe og en militant strategi borer den seg gjennom alt på sin vei, uten nåde, med sine spisse utløpere. Kveke i kjøkkenhagen er ingen spøk.

Patricia Elina Mkandawire
Meninger

Styrker vi kvinnene, styrker vi landbruket

Kvinnelige bønder i utviklingsland er nøkkelen til å utrydde sult. Med sterke kvinner i spissen bør Norge øke innsatsen for å styrke kvinners posisjon i landbruket.

Stock kvinnelig bonde
Meninger

‒ Jeg klarer liksom ikke å si at jeg er bonde

‒ Tradisjonelle kjønnsroller står fortsatt sterkt i landbruket, og patriarkatet er synlig i fordommer mot kvinnelige bønder, i kjønnsdelingen av arbeidet og ved lav representasjon i verv i landbruksorganisasjonene, skriver Mari Jensen Aas. Hun har intervjuet kvinnelige bønder om deres arbeidshverdag.

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Samberging

Hva gjør vi når maten vår hviler på import som kan stoppe over natten? Hvordan bygger vi beredskap i et matsystem som mister både kunnskap og nærhet til ressursene? Og hva skjer når selvberging møter sin egen grense – og fellesskapet må overta? I vinterutgaven spør vi hvor maten egentlig begynner, og hva som skal til for at den skal bære oss i en urolig verden.

Kjøp Ren Mat

Ren Mat nr58 forside