Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
RM jul 22
Meninger

Gi bort Ren Mat i gave til kampanjepris

Gi Ren Mat i gave til en venn, eller kanskje til deg selv? Blir du abonnent nå får du magasinet til kun 390 kroner for ett år. Du er også med i trekningen av en pakke med C soaps produkter.

Kjersti Skar Staarvik 16 9
Meninger

‒ Kan husdyra ha verdige liv i industri­landbruket?

På bare ti år er antallet norske grisefarmer halvert, mens produksjonen har økt. Kyllingbransjen produserer over 70 millioner kyllinger i året, og melkekyra må stå inne for å produsere mer. Kan det være mulig å gi verdige liv til enkeltindividene i industrilandbruket, spør redaktør Kjersti Skar Staarvik.

Matvalget heia folk
Meninger

En oppskrift til sittende regjering

Ja til flere råvarebaserte hverdagsmåltider i offentlig sektor.

Foto Edona Arnesen dagens
Meninger

Rett fra bonden til Bristol

Hvordan kan teknologi og direktehandel refordele makt tilbake til bonden? Edona Arnesen, produsentansvarlig i Dagens, forklarer gjennom samarbeidet mellom Hotel Bristol og gården Moum Økologiske.

Storfe Vinstervatn Oystre Slidre 030820 Yngve Rekdal 9
Meninger

Utmarksbeite – ressursgrunnlag og beitebruk

Klimaendringar og krigen i Ukraina som gjev prisauke på kunstgjødsel og andre innsatsfaktorar, har skapt uro for verdas matsituasjon og for norsk sjølvforsyning. Samstundes ligg det i norsk natur ein stor og nesten gratis fôrressurs for husdyr – utmarka.

Markus Hustad Foto Marit Lundby Digitalt 23
Meninger

Fra ultraprosessert til ultraøkologisk

Overflod av ultraprosessert mat i kostholdet er et symptom på et helt system i krise.

Kjersti Skar Staarvik Foto Nadin M
Meninger

Ultraprosessert mat: – Noen som sa "smaken av norsk natur"?

Mens vi har vært opptatt av å diskutere om poteter har for høy glykemisk indeks og om vegetabilsk olje er bedre enn smør, så har matvareindustrien i det stille forandret maten vi kjøper i butikken. – Skal vi gjøre noe med overfloden av ultraprosessert mat i kostholdet vårt, må vi endre måten vi produserer mat og forholder oss til jorda på, skriver Kjersti Skar Staarvik.

Matvalget Oslo kommune og Heftyes barnehage pa Bygdo Kongsgard Foto Matvalget Birgitta Eva Hollander
Meninger

Verdien på barnehagematen kan ikke måles i kroner alene

– Det går faktisk hardere ut over kostpengene å ha et mattilbud bestående av kjøpebrød og tubeost, enn å bake brødet og lage most pålegg selv, skriver leder av Matvalget, Marte Von Krogh.

Markus Hoy opplosning Foto Marit Lundby 10
Meninger

Bærekraftig matproduksjon er beredskap for krisetid

For alle som bryr seg om jordbruk, bønder og ikke minst mat på bordet, burde årets hendelser ha vært en kraftig vekker. Jordbruket er i krise.

Kjersti Skar Staarvik foto Nadin Martinuzzi
Meninger

– Vi må legge nytt innhold i solidaritets-begrepet

Å gjøre oss avhengige av utenlandsk jord for å produsere maten vi trenger, er både misforstått solidaritet og risikabel praksis i en verdenssituasjon preget av kriser, krig og pandemi, skriver ansvarlig redaktør Kjersti Skar Staarvik.

Kjersti Skar Staarvik
Meninger

– Vi trenger en trygg og fornuftig løsning for salg av rå melk

– Vi må komme til det logiske punktet hvor vi ikke sier ja eller nei til rå melk, men hvordan kan vi gjøre dette på en trygg måte?, skriver redaktør Kjersti Skar Staarvik.

Markus Foto Marit Lundby Digitalt 14 1
Meninger

Mer økomelk fra norske kyr

Vi står ovenfor en rekke akutte og langvarige utfordringer i landbruket. De handler blant annet om at det som må kjøpes inn til gården har økt i pris. Strøm er et aktuelt eksempel. De høye strømprisene gir økte kostnader på alt fra oppvarming av fjøs og drivhus til produksjon av kunstgjødsel.

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Biohacking for folket

I denne utgaven av Ren Mat undersøker vi begrepet Biohacking. Hvordan kan metodene hjelpe oss på veien mot et bedre, sunnere og kanskje også et lengre liv? Kanskje er det noe å plukke opp her? For sannheten er at antall syke i dette landet ser ut til å øke i samme takt som vi også får det bedre. Hvordan knekke dette paradokset?

Kjøp Ren Mat

Forside nr56