Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
Barbro inngang Adobe RGB print fem raw 4 9886 kopi 2
Intervjuer

Små handlinger, stor forskjell

Betakaroten, lykopen og C-vitamin. De gjemmer seg i grønnkål og rødbeter. Mer tydelig er kanskje sunnheten i fargesterke bær. Bli med Barbro Raen Thomassen inn i kjøkkenhagen – her inspireres du til å leve det livet det demonstreres for: Ja til kompost og gullvann!

Jordforbedring
Dyrk selv

Av jord er du kommet, til jord skal du bli

Høst og sesongavslutning i hagen betyr mengder av hageavfall – eller middag, som jordlivet kaller det. Nå er det perfekt å servere lasagne!

HOVED 2014 12 31 23 00 00 1347 copy
Reportasjer

Roten til alt godt

Et isfjell benyttes gjerne som en metafor for alt vi ikke vet. Bare toppen er synlig. Robin Efferus Leeber har det samme forholdet til jorda. Den viktigste delen lever under fotsålene våre. Lykkeformelen heter mykorrhiza, eller på godt norsk – sopprot.

David sopp halvside
Meninger

Nedenfra og (s)opp

Menneskeslekten – den hittil mest avanserte type biologi på jorda – virker å se verden nedenfra og oppover, snarere enn å prøve å forstå hva som foregår under fotbladene. Er vi redde for konkurransen om å være mest «avansert»? Finnes det kanskje et slags intelligent liv der nede, som kan utfordre vår dominans på jorda?

Plastparadokset
Bokomtaler

Plastparadokset. Hvordan plast ble uunværlig, og hvorfor vi må bruke mindre av det.

Det aret eg vakna
Bokomtaler

Det året eg vakna. Kva skjer med naturen - og oss?

Sylting uten sukker
Bokomtaler

Sylting uten sukker - eller med lite sukker

Budeie Marte Ostmoe Foto Vilma Sol Torsdatter
Meninger

Liten, jeg?

Hvorfor være stor når man er lykkelig som liten? Denne utgaven av Ren Mat er dedikert de aller minste. Det er partikler i landbruket, i maten og i livet, som er så knøttsmå at de knapt synes.

Mockup Mal Ren Mat 57 3covers
Artikkel

Høstutgaven: De små ting

Foto Anna Klipina
Råvarer

Ursorten: Humle

Humulus Lupulus – Om du følger nøye med ein varm junikveld kan du nesten sjå denne utolmodige planta vekse. Faktisk kan han vekse ein halv millimeter i minuttet på det meste. Med livslyst og målvisse tar han sats for å klamre seg fast, alltid mot høgre. Lukta kan du kjenne på god avstand, og avslører hans slektskap i hampefamilien.

1 pallekarm
Dyrk selv

Kle jorden med ull

I hagen er ull helt gull - spesielt som jorddekke! Ull er en stor ressurs og til nytte for alt som lever både over og under jorden.

Pexels tim samuel 6697284
Helse

AU! — Typisk norsk å være syk

– Vi lager mat som vi blir syke av. Selve systemene som skal holde oss gående fra hjerteslag til hjerteslag er syke som følge. Ordene tilhører Marit Kolby. Sitatet er sakset fra en konferanse arrangert på Stortinget denne vinteren. Temaet var: – Hva skal vi spise i fremtiden?

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Samberging

Hva gjør vi når maten vår hviler på import som kan stoppe over natten? Hvordan bygger vi beredskap i et matsystem som mister både kunnskap og nærhet til ressursene? Og hva skjer når selvberging møter sin egen grense – og fellesskapet må overta? I vinterutgaven spør vi hvor maten egentlig begynner, og hva som skal til for at den skal bære oss i en urolig verden.

Kjøp Ren Mat

Ren Mat nr58 forside