Reportasjer Budeia på Kongsgården Helene Austvoll er hovedstadens eneste budeie og yster ost laget på økologisk råmelk. Nå har hun satt fokus på Oste-VM i oktober. Da skal håndverksoster fra Bygdøy Kongsgård konkurrere med 4500 oster om prestisjetunge titler.
Intervjuer Kuratoren En av Norges mest kompromissløse kokkepersonligheter er ute med ny bok. Selv foretrekker Christopher Haatuft helstekt and over fermentert kål og mener at ideen om den bærekraftige kokken er en alvorlig overforenkling.
Meninger Giftig BPA tas endelig på alvor – ikke bare blant forbrukere EUs mattrygghetsorgan EFSA slår nå fast at BPA er et stoff som gir grunn til bekymring og utgjør helserisiko – slik mange allerede har advart om i flere år. Det er en stor seier at EFSA nå etablerer en mer beskyttende grense for BPA. Men samtidig gir det opphav til et ubehagelig spørsmål: Hvorfor regulerer vi bare ett stoff om gangen?, skriver nevroviter Kam Sripada.
Meninger Solvendaren Hagen er ein stille hage, som ikkje er stille i det heile. Jordpassaren er ei fargerik sjel utan sko. Med andre auge er ho ofte åleine, men ho er aldri einsam. Ho stoppar ofte opp; lyttar. Hennar auge er store og opne, for ho sansar sine medhjelparar med føtene; jordast
Meninger Brennesle fra ugress til matskatt Her i Norge bor vi midt i et fantastisk matfat, men er vi klar over det? I en tid hvor vi har opplevd pandemi, tørke og krig, er det på tide at vi bruker det som naturen selv dyrker for oss, helt gratis.
Meninger Skolehagen hele dagen Spør du en skolestarter om å tegne sin drømmeskole, vil du nesten alltid få en tegning av en hage som svar.
Intervjuer Nye kostråd skal ikke ta hensyn til miljøeffekt – Ikke noe stort problem, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide til Ren Mat. Han mener vi har gode klimaråd allerede.
Meninger Å bera børa i lag Ein skal ikkje undervurdere utopien; draumen om utopien kan flytta både fjell og haldningane til eit heilt samfunn. Kollektiv levemåte er framtida, skriv Marlin Nakken Kjelsvik når ho reflekterer kring to år på Sellanrå gardskollektiv. Samstundes delar ho sine erfaringar og råd til andre som ønskjer å prøve denne levemåten.
Intervjuer Tilbake til røttene Ren Mat stikker til skogs med tre av byens mest kompromissløse kokkepersonligheter.
Meninger Alle med, all mat ned? Einsidig tenking har mykje av skulda for det som har blitt eit enormt ressurssløseri langs verdikjeda for mat. Mangfald av folk og tenkjemåtar inn i denne verdikjeda kan kanskje hjelpe oss ut av uføret, skriv Margit Fausko.
Råvarer Trass fra Kryssgården Astrid Bjørnson forpakter hos svigerfar. Helt uten at han visste det la hun om noe av jorda til økologisk drift. Her er pærer, epler, mais, bringebær, solbær, rips, squash og sylteagurker.
Meninger Når noen flytter ut og ingen flytter inn Jeg drømmer om endringer i regelverk og sosiale normer, slik at flere gårder kan forenes med de som faktisk ønsker å drive.