Lammegryte med søtpotet

4 pers
Lammegryte Sotpotet

Norge har kanskje verdens beste lammekjøtt, med sauer som får leve gode liv på utmarksbeite. Likevel er det mange som bare spiser det i høytidene, og i fårikållag. Også i år rapporteres det om overproduksjon, og prisene dumpes. Det er leit for både for bonden og for sauen, som brukte hele sommeren på å beite seg god og fin. Denne gryta har inspirasjon fra Afghanistan, hvor kardemomme er blant de viktigste krydderne. Sett gjerne av god tid til putringen. Jo lenger den får stå, desto bedre. Du kan bruke både benfrie stykker og kjøtt med bein. Beregn noe mer kjøtt dersom du bruker med bein.

ca. 800 g lammekjøtt
1 løk, finhakket
1 cm fersk ingefær, finhakket
1 stort hvitløksfedd, finhakket
1 ½ ts kardemomme
1 ts gurkemeie
½ ts kayennepepper
1 søtpotet, hakket i terninger
1 l grønnsaks- eller kjøttkraft
olje til steking

  • Brun lammet i litt olje, og ta det så ut av pannen. Tilsett om nødvendig mer olje, og stek finhakket løk, hvitløk og ingefær i en sautépanne til løken er gylden.
  • Ta i kardemomme. Bruk gjerne kardemomme du har tatt rett fra belgen og knust i morter. Bland godt inn i løkblandingen, og dryss deretter på gurkemeie og kayennepepper.
  • Ha lammet tilbake i pannen og hell på kraft. La det stå og putre en stund – minimum 45 minutter, men gjerne en time eller to. Ta i søtpotetterninger og la det stå ca. 15 minutter til.
  • Ønsker du en rundere smak kan du gjerne tilsette litt yoghurt eller kokosmelk. Dryss over fersk koriander. Servér med for eksempel fullkornsris og nanbrød eller rundstykker.

TIPS: Buljong kan brukes istedenfor kraft, men husk at den ofte er saltere.

Flere oppskrifter