Hummus med strandkjeks og bakt løk

Hummus Strandkjeks Pettersen

Denne oppskriften er hentet fra Grønnsakskokeboka av Tom Victor Gausdal og Stian Floer. Strandkjeks er supert også som smaksingrediens i supper og buljonger, bare vær obs på at urten smaker kraftig. Finner du ikke strandkjeks, kan du prøve denne oppskriften med for eksempel stangselleri, brønnkarse, bladpersille eller løpstikke.

200 g kikerter, tørkede
2 hvitløkfedd
4 ss tahini (sesampasta)
2 ss vann
1 sitron, saften av
½ ts salt
½–1 ts spisskummen, malt
olivenolje
en raus neve strandkjeks
4 løk
2 ss god olivenolje

CHILIMIKS
1 ts tørkede chiliflak
½ ts spisskummen
1 ts korianderfrø
1 ts flaksalt

  • Rist alt i en tørr panne i noen sekunder eller til det oppstår en tydelig aroma, i tillegg til noe røyk. Ha krydderne i en morter og knus dem til pulver.
  • Legg kikertene i bløt over natten. Ha dem i en kjele med hvitløk og kok dem møre i halvannen time. Hell av vannet og ha kikertene i en food processor. Kjør dem til en glatt masse sammen med tahini, litt av kokevannet og sitronsaft. Smak til med salt og spisskummen. Olivenoljen kan du ha i mot slutten, eller helle over den ferdige hummusen ved servering
  • Vask strandkjeksen godt, og bruk kun de unge skuddene om du serverer den i rå tilstand. Er de litt grove, kan de surres lett i panna eller forvelles. Del løken i to og bak den med skall i smurt form i 20 minutter på 190 grader. Dra av det ytterste skallet når den er ferdig.
  • Legg en god skje med hummus på tallerkenen og dra den litt utover, ha strandkjeksen i midten og dryss over ønsket mengde chilimiks og olivenolje.

Flere oppskrifter