Grava røye med sennepssaus

Grava Roye Med Sennepssaus Rm37

Om ikke akkurat denne varianten, har nok lett konservert ferskvannsfisk også vært et aktuelt måltid under setringa, hvis man befant seg i nærheten av et fiskevann. Graving av fisk er en gammel konserveringsmetode, og kan på mange måter sies å være forstadiet til raking. Røye har blitt mye brukt i Østerdalen og Trysil. Fra Engerdal og Trysil blir det sagt at det har vært vanlig å bruke både røye, ørret og harr til rakfisk. Denne oppskrifta har vi fått fra Hanne Lyng i Stor-Elvdal Bygdekvinnelag.


GRAVA RØYE:
1 kg røye
6 ss salt
4 ss sukker
2 ss dill, tørket eller frisk

SENNEPSSAUS:
5 ss sennep
2 ss eddik (7 %)
3 ss sukker
10 ss rapsolje
1 ss dill
½ ts hvit pepper

  • Fileter fisken og la skinnet sitte på.
  • Bland sukker og salt i forholdet 6 deler salt og 4 deler sukker. Strø litt av blandingen i et dypt fat sammen med dill. Legg fisken med skinnsiden ned, strø med mer av blandingen og strø over dill. Legg den andre fileten med kjøttsiden ned mot den ferdig krydrede fileten, og strø på mer salt, sukker og dill. Dekk fatet med folie.
  • Legg ei skjærefjøl over og sett en hermetikkboks eller annet med litt vekt på toppen. Det er viktig at kjøttsidene ligger tett inntil hverandre.
  • Sett fatet i kjellertemperatur. Om du må ha det i kjøleskap bør formen stå framme i romtemperatur i 2-3 timer daglig. Fisken må vendes to ganger om dagen slik at laken som dannes får trekke inn. Fisken er ferdig etter 2-4 dager, alt etter størrelsen på fisken.
  • Til sennepssausen rører du sammen sennep, sukker og eddik. Visp inn oljen, litt om gangen. Bland i dillen. Smak til med hvit pepper.
  • Server med godt surdeigsbrød og smør.

NB: Har du fisket selv, vær veldig nøye med hygiene!

Flere oppskrifter