Jansons fristelse
Serveres denne gode retten av svensk opprinnelse med godt flatbrød med smør, øl og liten hikas i glasset kan det fint være middagsmat. Den passer også på frokost- eller lunsjbordet. Kan godt lages dagen før og settes tett og kaldt til den stekes.
10-12 ansjosfileter
6-8 poteter
2 rød løk
2 store sjalottløk
2 ss smør
2 ½ dl fløte
2 ss lake
- Skrell potetene og skjær dem i tynne strimler. Legg dem i kaldt vann, sett bollen i kjøleskapet i ca. 1 time. Da trekker du ut stivelse, og hindrer potetene i å klistrer seg sammen. Noen deler også potetene i tynne skiver.
- Skrell og snitt løk også i tynne skiver og stek dem blanke med smør i en panne.
- La potestrimlene renne av seg og tørk dem litt med husholdningspapir.
- Legg poteter, løk og ansjos lagvis i en ildfast form, hell over fløten, bruk også et par spiseskjeer av laken fra ansjosene som du fordeler utover. Stek på 200 grader i ca. 20 min.