Paté
Dette er enkel mat, men terskelen for å sette i gang er likevel høy. Bruk unnskyldningen om at det snart er jul for hva den er verdt! Bruk 2 1/2 liter patéform eller flere mindre former.
1 kg fettrikt økologisk svinekjøtt, f. eks. nakke, buklist, ribbestykke, gjerne en kombinasjon av forskjellige stykningsdeler
100 g rent svinespekk hvis kjøttet er magert
1 stor løk
3-4 hvitløksfedd
1 dl hvitvin
1/2 dl calvados, Cognac, akevitt eller liknende eller
1 1/2 dl søt sherry, marsalavin eller portvin
1 dl kremfløte
2 egg
1 ts tørket timian
1 ts korianderfrø
1/2 ts karve
2 nellikspiker
2-4 laurbærblader
havsalt og pepper
- Sett stekeovnen på 180 grader, og sett inn en dyp langpanne på nederste rille.
- Skjær kjøtt og spekk i strimler og kvern det grovt én gang.
- Hakk løk og hvitløk.
- Slå sammen eggene og pisk sammen vin/brennevin/hetvin og fløte.
- Knus krydderet i morter.
- Bland alt godt sammen i en stor bolle, bruk rene hender. Smak til med salt og pepper.
- Test en bit i stekepannen for å smake at den er riktig krydret.
- Fyll patéformen, eller formene, og plasser dem i langpanne. Pynt med laurbærblader/ knust pepper på toppen.
- Kok opp vann og hell det forsiktig i langpannen til det står omtrent halvveis i formen.
- Beregn 1 time i ovnen for små former og 1 1/2 time hvis du har alt i én form.
- Avkjøl pateen i formen og la den stå i kjøleskapet i 1-2 dager før servering. Pateen kan fryses.