Hjemmelaget sennep

2 mellomstore syltetøyglass
Sennep

Sennep er noe de fleste av oss kjøper, og utvalget er stort og godt, både av milde, søte og sterke. Det som er artig ved å lage ting selv, er at du finner ut hva som smaker hva, og at du ikke behøver å ha i noe annet enn de råvarene som skal være der. Fargestoff trenger vi ikke, honning gir bedre smak og er sunnere enn sukker. Vi oppdaget raskt at sennepsfrø egentlig smaker lite, og at det er pepperroten som gir både smak og styrke. Den kan bli litt tørr om du ikke har i nok olje, så forsøk deg frem her også.

2 dl gule sennepsfrø
1 dl brune sennepsfrø
2 ½ dl vann eller eplesaft
1 ss finrevet, fersk pepperrot
1 ts finrevet ingefær
1 ts salt
4 ss epleeddik
3–5 ss honning
1 ss agavesirup
4–5 dl solsikkeolje

  • Legg sennepsfrøene i kaldt vann og kok opp. Kjør alt i mikser til du får ”hull” på kornene, og det blir en masse, ca. 3–5 min.
  • Tilsett reven pepperrot og ingefær, salt, eddik og honning. Hell i oljen mens du kjører til jevn konsistens. Smak til; mer pepperrot, mer honning, kanskje litt mer eddik? I kjøpesennep er det mye sukker, du kan også bruke brunt sukker hvis du vil. Du kan også smaksette med krydder som nellik eller allehånde, i små mengder. Smaken er litt besk med en gang, men dette gir seg når den får satt seg.
  • Ha sennepen over på helt rene glass, sett på lokket når den er avkjølt og sett den kaldt. La den hvile noen dager før du bruker den. Den holder seg flere måneder i kjøleskapet.

Flere oppskrifter