Bakt sellerirot med grønnkålpesto

4 pers
Bakt Sellerirot2

Selleriroten kommer ofte i skyggen av sin søster kålroten, i alle fall når det kommer til julemat. Men det er det ingen grunn til. Med sin karakteristiske smak kan den gjerne trone på midten av tallerkenen. Her har vi bakt et helt hode nærmest som en stek, og du kan gjerne servere den med samme tilbehør som til svin. Rester til overs? Da får du en god lunsj dagen etter; bruk en skive sellerirot istedenfor brød, og server med tang- eller vanlig kaviar, rødløk, rømme og dill. Nam!

1 stor sellerirot
1 ss olivenolje
½ dl sennep
1 ss lønnesirup
1 ½ ts nellik
½ appelsin, saften og skallet
1 dl brødsmuler
1 eple, i biter
svisker til pynt
ett par salvieblader (kan sløyfes)
salt og pepper etter smak

PESTO
ca. 1 liter oppkuttet grønnkål
2 epler, skrellet i båter
2 dl skåldede mandler, deretter tørket (lages til på forhånd)
2 lime, saften av
litt olje
en klype salt

  • Pestoen kan godt lages på forhånd, da den holder seg noen dager i kjøleskap. Mandlene bør være tørre når pestoen lages.
  • Tilsett alle ingrediensene i en foodprocessor/stavmikser; først grønnkål og mandler litt og litt. Ha tilslutt i epler og saften av lime og litt olje. Smak til med salt.
  • Sett ovnen på 175 grader. Skrubb selleriroten godt, og gni den inn med olje. Bak den i to timer eller til den er helt myk.
  • Bland sennep, lønnesirup, nellik, appelsinsaft og -skall, og hell over selleriroten. Strø over brødsmuler, og sett inn i ovnen igjen i 10-15 minutter, sammen med svisker, eplebiter og salvieblader.
  • Server med kokte poteter og surkål/sauerkraut. Dandér med en dæsj grønnkålpesto.

Flere oppskrifter