Plukket lam

6 –>
Pulled Lam

En bog har minst like godt kjøtt som et lår. Noe av kjøttet på bogen er seigt, mens andre deler er mørt. Bog egner seg til steking eller koking på lav varme over lang tid. Noen vil si dette er mye jobb, men det meste av jobben gjør kjøleskapet og stekeovnen. Vi laget det helt enkelt, uten andre tilsetninger enn salt, godt krydder og litt olje. Dette er snadderpålegg, spesielt med litt sterk sennep under og noen skiver pickles eller syltede rødbeter på toppen.

bog eller lår fra lam eller sau
salt
nellikspikre
pepper
muskat 

  • Gni godt med havsalt på begge sider av bogen og legg den i en langpanne i kjøleskapet et døgn. Snu den noen ganger i løpet av de 24 timene. 
  • Tørk av overflødig salt og gni inn bogen med krydderet som du har støtt i en morter. Du kan bruke urter som timian eller rosmarin i tillegg. Ha over litt olivenolje. 
  • Sett bogen noen minutter under grillen så kjøttet får en brun hinne på hver side. Sku ned ovnen til 60-70 grader og la kjøttet stå i ovnen i minst 12 timer på over- og undervarme, ikke luft. Etter bruning kan du godt legge kjøttet i en stekepose, da beholder det antagelig mer fuktighet. Kjøttet skal være lett å plukke av beinet, det skal nesten falle fra hverandre. Gjør det ikke det, stek litt lenger. 
  • Plukk av og press kjøttet godt sammen i en form, gjerne en brødform kledd med bakebapir. Gjør dette så fort du kan slik at kjøttet fremdeles er varmt når det legges i formen. Da “limer” kjøttet seg bedre sammen. Legg hinnen fra bogen som det er naturlig å skjære fra og som det er litt fett på, over toppen, og legg så mye press på som du klarer. 
  • Sett formen med press i kjøleskapet i minst et døgn før du skjærer i den.

Du kan også bruke plukkefår til wraps, enten med asiatiske sauser og tilbehør; chili, hvitløk, sitron, noen sterke sauser, eller på gresk vis med tzatziki. Tilbereder du enten lår eller bog på denne måten er det bare å bruke fantasien – du kan simpelthen trylle med så gode råvarer mellom fingrene! 


Flere oppskrifter