Sylteagurk

ca. 5 – 8 Norgesglass
Pickles

Sure, søte, små agurker er aller best når vi lager dem selv. Storforbrukere legger ned minst 5 kilo når de først er i gang. Hjemmelaget pickles på leverposteien eller tartaren eller sammen med juleskinken er et must, og mors oppskrift er nesten alltid den beste. Jo mindre de er, desto dyrere er de. Ikke kjøp de aller største, de mellomstore er fine å sylte hele. Større kan du kutte i skiver. Det er ikke lett å få fatt i økologisk dyrket sylteagurker, forsøk hos din nærmeste økobutikk, Reko eller hos en lokal økobonde.

5 kg agurker
ca. 1/2 kg havsalt
1 bunt krondill

LAKE
7,5 dl Hveding hvit eddik, 35 % (1 ½ flaske)
3 liter vann
800 g rørsukker

KRYDDER
2 poser sennepsfrø (fåes også i glass - 2 glass ca.)
små røde chili, tørket, eller frisk rød chili
5 cm. bit fersk pepperrot

DAG 1

  • Feilfrie agurker børstes rene i kaldt vann. Sjekk dem nøye, ser du noen bløte eller brune, kast dem. Legges i en ren bøtte eller stor, blank gryte med rent, kaldt vann med så mye salt at et ukokt, ferskt egg flyter opp (rundt 1/2 kg). Rør ut saltet godt før du forsøker med egget.
  • La agurkene ligge i saltvannet i 24 timer. Legg en tallerken over så alle holdes under vann. Kjøp, eller klipp hvis du har egen krondill, helst denne samme dag som du skal legge agurkene på glass, altså dag 2. Den må være frisk og grønn, ikke gul og vissen.

DAG 2

  • Koke opp laken; eddik, vann og sukker og la den koke noen minutter etter at sukkeret er oppløst. Det kommer til å lukte litt stamt, sett på viften. Den skal være både sterk med smak av eddik, og ganske søt. Smak om du er fornøyd.
  • Hell fra saltvannet og skyll agurkene litt i kaldt vann. Legg dem i sylteglass lagvis med mye frisk krondill mellom hvert lag. Dytt dem litt ned i glasset. Bruk både de gule blomstene, de peneste stenglene og det grønne. Strø litt sennepsfrø mellom lagene. På slutten tar du i en hylse med tørket, rød pepper – eller en skive fersk – og en ½ - 1 skive skrellet, fersk pepperrot. Stort glass en hel, lite glass en halv. Denne hindrer mugg, men setter også litt god smak.
  • Når alle glassene står fulle på rekke og rad heller du over den kokende laken med en øse, fyll på glassene helt til topps. Skru på lokk, snu dem gjerne på hodet en gang hvis lokket er helt tett.

DAG 3

  • Sil laken fra alle glassene over i en kasserolle og koke denne opp på nytt. Øs over agurkene igjen. Ferdig!

Oppbevar dem kaldt. De bør få stå ca. en uke før de spises, og de holder seg ikke gode lengre enn et år. Det er spesielt hyggelig å legge ned pickles hvis du har sådd dill i hagen. Den bør blomstre omtrent på samme tid som små agurker kommer på markedet. Det skal mye til å få kjøpt helt fersk krondill, den taper seg fort når den er klippet ned og ofte må mye vissent og brunt kastes. Desto herligere å kunne klippe helt frisk og fersk dill rett i glassene!


Slik dyrker du dill.

Flere oppskrifter