Pasta med kyllinglever og purreolje

4 pers
Malin Gimle Labraten Pasta med kyllinglever

Jeg bruker ofte basilikum, persille og korianderblader til dekorasjon og sitter igjen med triste, nakne stilker. De er et ypperlig utgangspunkt for urteolje! Den fine grønne oljen er flott som dekorasjon, men gir også ekstra smak. Her har jeg laget en variant med purretopper, men man kan fint også bruke kun urter.

Oppskrift: Malin Gimle Labråten
Allergener: melk, gluten

PURREOLJE
50 g grønne «purretopper»
30 g myke urter, som bladpersille
1/2 ts salt
litt sitronskall, revet (kan sløyfes)
1 1/2–2 dl nøytral olje (mild olivenolje eller hvilken som helst annen olje du liker)

  • Ta purrebladene fra hverandre og skyll dem godt i kaldt vann.
  • Kok opp litt saltet vann i en liten kasserolle og kok purren i ca. 30 sekunder.
  • Ha i persille eller andre urter de siste 5 sekundene bare for å mykne dem litt.
  • Ha purre og urter over i isvann for å senke temperaturen raskt.
  • Klem ut vannet og la dem tørke litt på et kjøkkenhåndkle.
  • Bland sammen alle ingrediensene og blend dem helt jevne med en stavmikser.
  • Her er det viktig å bruke en beholder som passer til mikseren slik at alt blir blendet.
  • Sil blandingen gjennom en fin sil.
  • Grøten som er igjen i silen er forresten en flott base for en pastasaus; ha over olivenolje over grøten, og tilsett en skvett fløte og smør.

PASTA
350–400 g tørr pasta
400 g kyllinglever
2 sjalottløk, finhakket
200 g sopp, grovhakket
3 hvitløksfedd, finhakket
olivenolje
2–3 ss smør
urter til servering, som bladpersille,
estragon eller basilikum
1/2 ts tørket timian
1 dl tørr hvitvin
1 dl crème fraîche eller kremfløte
30 g nyrevet parmesan (pluss litt til servering)
salt og nykvernet pepper

  • Start med å fjerne «senene» som fester leverne til hverandre, før de skjæres i terninger.
  • Stek sjalottløk og hvitløk på medium varme i olivenolje i 6–7 minutter.
  • Dryss i litt salt og pepper.
  • Tilsett sopp og la surre et par minutter til.
  • Rør inn kyllinglever, timian og en klatt smør.
  • Surr i 2–3 minutter.
  • Det er bare fint om leverbitene faller litt fra hverandre.
  • Hell i hvitvin og la den redusere helt ned før crème fraîche eller fløte tilsettes.
  • Sett varmen ned til et lavt nivå og la putre til væsken er nesten helt redusert.
  • Smak til med salt og pepper.
  • Kok pastaen i godt saltet vann.
  • Spar litt av vannet før pastaen siles og ha i sausen sammen med parmesan og et par klatter smør.
  • Rør inn en neve grovhakkede urter.
  • Server pastaen med purreoljen og generøst med parmesan på toppen.

Flere oppskrifter