Speltotto og urtepesto

4 pers
Speltrisotto med urtepesto

Spelt har vært brukt i Italia på samme måte som risotto i generasjoner og kalles ”orzotti”. Etter hvert har vi fått god, lokal spelt her i nord – ingen grunn til å importere ris fra langt-bort-ifra. Speltkornene har en deilig litt nøttaktig smak som kommer helt til sin rett med masse grønne urter. Dette er rask mat – om du har sørget for å legge spelten i vann og koke den opp dagen før!

300 g perlespelt
2 sjalottløk
2 hvitløkfedd
1 l grønnsakskraft
olivenolje/smør

  • Smelt smør og olje i en panne med høye kanter og stek løk og hvitløk forsiktig.
  • Ha i lettkokte perlespelt og spe med grønnsakskraft, litt av gangen. Kok forsiktig mens du rører så væsken trekkes opp i spelten. Du behøver ikke røre så mye som når du lager risotto.
  • Kjenn på om de er møre og stopp med å spe når du synes den er ferdig. La det være en del væske rundt kornene og riv over rikelig med parmesan. Rør inn grønn pesto laget på olivenolje, parmesan og urter. Basilikum er alltid godt, men når de norske, ville urtene kommer kan du bruke disse også, eller i hvert fall blande dem inn.

Flere oppskrifter