Råvarer

Fersk dill

Noen av våre aller beste råvarer krever fersk krondill. Til ferskvannskreps og små sylteagurker er de helt uunværlige. Ofte er krondill vanskelig å skaffe frisk og fin når det gjelder. Så har du en hageflekk – prøv å dyrke den selv.
Blomsterdill

Gravet fisk, dillstuete poteter, picles, smørstekte nypoteter, rømmesauser, lammeretter, dill gjør at mange gode råvarer blir enda bedre. Planten har i århundrer vært dyrket i klosterhager som lege- og krydderurt, og siden planten lett sår seg selv vokser den vilt i mange varmere land. Den eteriske oljen som utvinnes fra urt eller frø, virker stimulerende på appetitten, er tarmgassdempende, antibakteriell, beroligende, stimulerer morsmelkproduksjonen og er smertestillende og sårhelende. Ved en undersøkelse av den antibakterielle virkningen til den eteriske oljen fra ulike frøslag, har dillolje vist seg, selv i lave konsentrasjoner, å ha en effekt på lik linje med antibiotika som ble brukt som referanse. Så, det er mange gode grunner til å dyrke dill og til å spise den.

DILL ER EN HARDFØR PLANTE som i prinsippet er enkel å dyrke. Den liker ikke å reise langt eller ligge lenge på lager, derfor er det en god idé å forsøke å dyrke den selv siden de kvastene vi ofte finner i butikk når vi trenger dem som mest ofte er visne og dvaske. Den sorten som trives her i nord er ettårig og må derfor sås hvert år, og gjerne flere ganger i løpet av sommeren slik at du kan høste frisk dill utover høsten. Frøene skal sås rett i jorda, på en solrik, lun plass. Pass på å holde jorden jevnt fuktig, men ikke for våt, og ren for ugress. Trekk en snor eller to oppå jorda der du har sådd så du ikke luker vekk de små skuddene. Etter 4-6 uker kan du begynne å klippe de grønne dillduskene, men la stilen vokse videre hvis du vil ha krondill, eller blomsterdill som det også heter.

De eteriske oljene og denne spesielle smaken sitter mest i de modne frøene.

Er du primært interessert i å høste det grønne kan plantene stå tett, men hvis de skal vokse opp og bli store må det tynnes til ca. 15 cm avstand mellom dem. Følg anvisningen på baksiden av frøposen. Dillplanter lar seg vanskelig flytte uten at røttene blir skadet og egner seg dårlig til dyrking i potter innendørs. I likhet med mange andre planter i skjermplantefamilien kan dill enkelte ganger være vanskelig å få til å trives, men finner du en plass der den gjør det, vil den bli frodig og fin.

KRONDILL kan bli opptil én meter høy. Pass på at du kjøper riktige frø. Før den blir så stor er det kun vanlig, grønn dill, den vi blant annet bruker til å grave fisk med eller ha i den hvite sausen til stuete poteter. De eteriske oljene og denne spesielle smaken sitter mest i de modne frøene. Derfor skal denne høstes først når blomstringen er avsluttet.

Bioforsk har forsket på dill og kommet frem til at mengden dill du kan få i kjøkkenhagen avhenger av jordtype og gjødsling. Tilfør derfor litt god, organisk gjødsel noen dager før du sår. Dill er en såkalt langdagsplante, og vil derfor blomstre tidligere desto lengre dagene er. For krondill bør du regne rundt 90 dager fra du sår til du høster. Det er viktig å “time” det slik at krondillen akkurat er ferdig til agurkene har sesong – og helst litt til krepsen allerede i august.

På grunn av sykdomsproblemer bør dill ikke dyrkes i samme jord oftere enn hvert femte år. Heller ikke skal den stå i samme jord som andre skjermplanter; gulrot, selleri, karve og persille. Du kan gjerne dyrke dill sammen med kål for å fremme kålens vekst og beskytte denne mot skadeinsekter.

Flere artikler