Suppe av strandkrabber

6-8 pers
Strandkrabbesuppe

Med avsky i blikket går mannen i huset ut av kjøkkenet når jeg lager strandkrabbesuppe. Han, som ikke går av veien for å komme hjem med både Rudolf og Bambi i sorte sekker, synes jeg er brutal når jeg legger levende strandkrabber i kokende, varm olivenolje. Når jeg tar frem en vedkubbe og dunker løs på krabbene drar han til sjøs i ren forakt. Det er en brutal verden, ingen tvil om det, men maken til sommersuppe skal dere lete lenge etter! Et av sommerens kulinariske høydepunkter, kokt på krabber du ellers kaster uti igjen. Du trenger mange krabber så her er det bare å engasjere store og små med snøre!

20-30 strandkrabber
5 sjalottløk
1 hel hvitløk
5 tomater
1 ss tomatpuré
noen kvister estragon
2 dl olivenolje, ca
vann
50 g smør per 5 dl suppe
dill

  • Skrell og kutt sjalottløken i skiver, del hvitløken i to og hakk tomater og purreløken i grove biter. 
  • Varm olivenoljen i en stor, vid gryte til den freser. Ha i de levende krabbene (evnt. i to omganger) og legg på lokk. La det stå på full varme til alle krabbene er røde. Kast litt rundt på gryten et par ganger. 
  • Ta av lokket og knus krabbene med en vedkubbe e.l.
  • Ha i grønnsakene, tomatpuré og estragon. Fres alt sammen godt under omrøring. Fyll opp med vann til alt er dekket - og litt til. Kok opp, skru ned varmen, og la det stå og småputre 1 time. 
  • Sil fra kraften og la denne koke inn til ca. 1/3.
  • Pisk inn smør før servering, skum opp suppen med en stavmixer hvis du har, eller pisk hardt med håndkraft. 
  • Smak til med salt og pepper og dryss over dilldusker. Server med aïoli og grillet eller ristet landbrød. For dere som er veldig glad i hvitløk; stikk et fedd på en gaffel og stryk dette over det ristete brødet.

Flere oppskrifter