Syltet ribbe
Tradisjonsmat! Sylting eller confitering, som de sier på fransk, gjør maten holdbar. Kjøper du kjøttet i butikk, be slakteren sage over ribbeina. Da er den lettere å dele i porsjonsstykker.
1 1/2 kg flatribbe
1 1/2 kg ande- eller gåsefett
salt og pepper
- Skjær av svoren, og del opp ribben i porsjonsstykker. Gni kjøttbitene raust inn med havsalt og pepper. Dekk med plast og sett i kjøleskapet over natten.
- Skyll av salt og pepper med rent vann, og tørk godt av ribbebitene.
- Legg andefettet i en stor kjele, og gi det et oppkok. Sil ut eventuelle kjøttrester fra fettet. Legg i ribbebitene. Det bør være nok fett og passelig stor kjele til at kjøttet er dekket.
- Gi et nytt oppkok. Når fettet begynner å boble, legg på lokket og skru ned varmen. Fettet skal ikke koke, bare syde i 2-3 timer, til kjøttet løsner fra beina.
- Gjør klar et stort sylteglass med tett lokk, godt rengjort. Bruk en pølseklype og løft ribbestykkene forsiktig ut av kjelen og over i glasset. Fyll glasset med kjøtt, men ikke helt opp. Øs over fett fra kjelen til det dekker godt, gjerne med 2-3 centimeter.
- Avkjøl glasset før du setter det i kjøleskap eller et annet kaldt sted. Kjøttet holder seg i flere måneder, men du klarer neppe å ligge unna særlig lenge.
- Hvis du kjøper andefett vil det ofte følge med en del kjøttslintrer. Disse er supre å sile ut og bruke i pateen eller i rilletten.
Ande- og gåsefett er dessverre vanskelig å oppdrive økologisk. Bruk fettet som er igjen til andre ting; stekte poteter etc. Oppbevar det i kjøleskapet, det holder lenge.