Filopai med spinat, fetaost (og skinke)

4 porsjoner +
Ren Mat 32 41017 Ukemeny Filopai

Sprø paiflak som ligner chips - det kan du bruke som del av innsalget til barn. Første gang jeg serverte denne paien til barna våre var det med skinke for å øke mottakeligheten, men smaksmessig kan den helt fint utelates. Nå lager vi den ofte uten kjøtt. Til tross for at det er mye grønt i fyllet, smaker ikke paien «grønt». Frisk rosmarin og de forskjellige ostetypene balanserer smaken, og gir en rett rik på umami. Her spiller også grønnkålen en rolle, for den har mye umami!

Oppskrift: Juliane Josephson/Julianes kokebok

1 pakke filodeig (fås kjøpt i alle invandrerbutikker – ikke økologisk)
250 g frossen spinat
100 g grønnkål (5 store blader)
½ løk, finhakket
3 fedd hvitløk, presset
½ buljongterning
2 ss rosmarin, friskhakket
1 ts salt
2 beger cottage cheese
½ beger crème fraiche
200 g fetaost
100 g ost, revet
1 pakke påleggsskinke
½ kopp rapsolje

PAIFYLL

  • Fjern den tykkeste stilken på grønnkålbladene og hakk fint.
  • Ha grønnkål i ei gryte sammen med spinat og buljong. La det «svette» til spinaten har tint og vannet har fordampet.
  • I mellomtiden finhakker du løk, hvitløk og rosmarin.
  • Bland crème fraiche og cottage cheese sammen med løk, urter, spinat og grønnkål.
  • Riv osten og kutt fetaosten i terninger.

PAI

  • Filodeigflakene må være tint. Sett bare pakken i kjøleskapet dagen før du skal bruke den.
  • Sett ovnen på 220 grader varmluft.
  • Pensle en langpanneform med olje.
  • Legg et filoflak i formen og pensle med olje.
  • Gjenta dette og fortsett til du har penslet 7 flak.
  • Strø revet ost over paibunnen og dekk med skinkeskivene. Spar 1 cm rundt hele.
  • Spre så paifyllet utover.
  • Topp med fetaostterninger.
  • Legg så på filoflak, pensle med olje og gjenta til du har 7 flak. Pensle toppen med olje.
  • Stek i ovnen i ca. 30-35 minutter til toppen er sprø og gyllen.
  • Server gjerne med en frisk salat som tilbehør.

Flere oppskrifter