Grønnsaksgrateng

4 pers
grønnsaksgrateng

Det er litt jobb å lage en grateng, ikke vanskelig, men mange boller og gryter er i sving. Alliér deg med en i oppvasken, og lag gjerne en dobbel porsjon når du er i gang. Den andre formen kan fryses til senere. Bruk de grønnsakene du vil, men siden vår lille hageflekk har gitt rikelig med både jordskokk og gressløk så tidlig på sesongen har vi brukt disse som hovedingredienser.

300 g jordskokk
150 g brokkoli
2 poteter
1 løk
2 hvitløkfedd
1 neve gressløk
1 neve grønnkål
3 egg
salt og pepper
brødrasp og parmesan

SAUS

75 g smør
1 ss hvetemel
5 dl helmelk
1 dl fløte ½ muskatnøtt, revet

  • Skyll og rens jordskokk og poteter – nye behøver bare børstes, ikke skrelles – og del dem i terninger. Kok jordskokkene og potetene i ca. 4 min og hell fra vannet. La de renne godt av seg i et dørslag.
  • Finhakk løk og hvitløk og stek dem blanke i smør eller olje. Ha i finhakket grønnkål og gressløk, tilsett brokkolien i fine, små buketter og ha tilslutt i jordskokk og poteter. La det surre sammen en liten stund.
  • I en ny gryte smelter du smør, river i muskat, rører inn hvetemel og tilsetter melk og fløte. Rør og kok til du har en ganske tjukk hvit saus. Smaksett med salt og pepper. Siden ikke noe av det andre har salt i kan denne sausen godt være ganske salt. Trekk av varmen og avkjøl.
  • Del eggene, stivpisk hvitene og ha eggeplommene i den avkjølte, hvite sausen. Rør sammen, og tilsett alle grønnsakene før du forsiktig skjærer inn de stivpiskete hvitene.
  • Hell alt i en smurt form, ha over rikelig med brødrasp (som du enkelt lager selv av gammelt brød) og parmesan og stek på 150 grader i ca. 45 min.
  • Formen har godt av stå en liten stund før servering, og den kan også serveres kald.

Flere oppskrifter