Vannkefir

Vannkefir Web

Vannkefir er melkesyregjæret drikke med lange tradisjoner. Den søte og syrlige drikken inneholder organiske syrer som er gode for fordøyelsen ved at de setter fart på magesyreproduksjonen. Vannkefir tilsatt blåbær likner faktisk på rødvin, og er et smart og ikke minst sunt alternativ for gravide, sjåfører eller andre som ikke kan eller vil drikke alkohol.

Oppskrift av Gry Hammer


Vannkefir grunnoppskrift

2 ss vannkefirkorn 
1 l vann
4 ss økologisk rårørsukker (vannkefirkornene er også svært glad i lønnesirup) 
en tykk skive økologisk sitron 
en liten neve rosiner
et stort glass et klede i organisk materiale, strikk eller hyssing

  • Ha vann og sukker i glasset, rør ut sukkeret til du har sukkervann. 
  • Ha i rosiner, sitronskive og vannkefirkorn og dekk til åpningen med et klede, ta en strikk rundt for å hindre insekter å komme til. La det stå for å melkesyregjære i rom­temperatur i 12­-48 timer, alt etter hvor syrlig du ønsker drikken. Den blir surere jo lenger den står. De fleste velger å la satsen stå i to dager. Da vil det meste av sukkeret være omdannet til syrer og ha en helsebringende effekt. Ta ut rosiner og sitronskiven og sil slik at du får samlet kornene og klarnet væsken. Ikke bruk metallsil.
  • Vannkefir oppbevares i tett glass eller flaske i kjøleskapet. 
  • Vannkefirkornene skylles i rennende vann mellom hver gang de brukes. De kan oppbevares en tid i kjøleskap dersom du ikke kan lage vannkefir en periode. Lag da et sukkervann som kornene får ligge i, og oppbevar dem i tett glass i kjøleskap.


Vannkefir som "rødvin"
 

1 liter ferdig vannkefir ferdig silt og drikkeklar
2 dl blåbær (eller andre blå bær)  
1 litersglass med lokk

  • Ha blåbær i vannkefir og skru lokket godt igjen. La det stå i 12–24 timer. 
  • Sil over i en flaske og la stå noen ekstra timer på kjøkkenbenken før du setter den i kjøleskap for oppbevaring. Den kan selvsagt også drikkes umiddelbart, og tåler lagring i ca en måned. 
  • Ofte vil annengangsfermentert vannkefir være mer kullsyreholdig, og det kan være lurt å løfte litt på lokket ved lagring for å slippe ut overskuddsgass. I verste fall kan du risikere at hele flasken eksploderer, eller se spruten stå i taket når du åpner. 
  • Vannkefir kan lagres i kjøleskapet måneder, men blir surere jo lenger den står. Smaksmessig er den best å konsumere innen 14 dager.
Vannkefirkorn kan kjøpes her: naturligliv.no. Det er også mulig å få tak i vannkefirkorn gjennom flere grupper på Facebook.

Flere oppskrifter