Hummus

6 pers
Hummus_2

Denne nasjonalretten fra Midtøsten har inspirert mange til å bruke erter på en ny måte. Vår ertestuing fra Norge er god, men krydderet her gjør den mer spennende. Hummus er næringsrik, så rik at den sammen med bare en grønn salat og godt brød utgjør et fullverdig måltid. Den kan også være én av flere retter på et koldtbord, eller være tilbehør til både kylling, lam og svin, særlig når disse er laget med mye krydder og inspirert av Østens matfilosofi de også.

180 g økologiske tørre kikerter, (ferdig svellet =3 beger)
2 fedd hvitløk
2-3 ss nøytral yoghurt
2 økologiske sitroner, skall og saft av
1-2 ss kummen
1 hel rød chili
1 dl god olivenolje
1 potte fersk koriander
salt og pepper

  • Harde erter legges i bløt over natten. Vannet helles av før de kokes møre med hvitløken i nytt vann. Bruker du ikke alle ertene kan de fryses etter at de er kokt. 
  • Erter i beger med lake skylles godt i en sil før de kokes møre sammen med hvitløken. Hell av vannet, spar på litt. 
  • Kjør erter og den kokte hvitløken med stavmikser. Ha i 2–3 gode spiseskjeer gresk yoghurt når det har begynt å mose seg og bland til en grov puré. Kan hende må du ha i litt av kokevannet for at den ikke skal bli for tørr. 
  • Riv sitronskall av 2-3 sitroner og skvis ut saften av en. Kjør et par ganger til. • Hell hummusen over i en bolle og rør inn ca ½ dl god olivenolje med en sleiv eller slikkepott, og tilsett kummen. Rør godt. 
  • Smak til med salt, kvernet pepper og en liten klype rørsukker. Kanskje må du ha i litt mer presset sitron også. 
  • Finhakk chilien, med frøene, og rør inn. 
  • Hakk en hel potte med fersk koriander. Halvparten blandes i, den andre halvparten strøs over. Skvett også litt olivenolje over til slutt.

Koriander synes vi utfyller smakene bedre enn persille som mange oppskrifter sier du skal bruke, og sesampasta (tahini) som de fleste oppskrifter på hummus inneholder synes vi forvirrer mer enn bidrar. Prøv selv og se hva du liker best.Flere oppskrifter