Earl Grey kake
1 kake
Duften av bergamott er noe av det beste vi vet, selv om selve frukten er et sjeldent syn for oss nordboere. Earl Grey-te, derimot, har mange av oss i teskapet, og her kommer bergamott til sin rett. Denne kaken er laget med spelt og havre, men du kan bruke vanlig hvetemel også.
1 dl melk
4 ts Earl Grey-te løsvekt eller 4 Earl Grey teposer
300 g mel (spelt 150 g og havre 150 g)
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker / 1/2 vaniljestang
1 knivsodd salt
250 g smør (romtemperert)
200 g sukker
3 egg (romtemperert)
melis
sitronsaft
- Sett ovnen på 175 grader.
- Sikt teen i en stor bakebolle, slik at små- rusket siktes og de store bladene er igjen i silen.
- Varm melken og lag te av melken og resten av teen i silen. NB: En del av melken trekkes opp i tebladene og du kan med hell varme opp litt ekstra melk. Sett teen til avkjøling.
- Ha mel, bakepulver, vaniljefrø eller vanilje- sukker og salt i bollen med den siktede teen.
- Pisk smøret til det er kremete og ha i sukker litt og litt.
- Ha eggene i en bolle og pisk dem lett sammen, ha i litt og litt sammen med smør- og sukkerblandingen. Ha i den avkjølte teen.
- Ha i de tørre ingrediensene og bland forsiktig sammen med en slikkepott. Bruker du urkornmel er det spesielt viktig å ikke blande for hardt.
- Smør en brødform, eller kle med bakepapir. Stek ca. 1 time, på nest nederste rille i ovnen. Sjekk gjerne etter 50 min. med en stekepinne. Det er bedre å steke litt for kort, og la den sette seg på kjøkken- benken, enn litt for lenge i ovnen. Avkjøl kaken.
- Lag melis med sitronsaft og hell over kaken. Pynt gjerne med valmuefrø eller ville blomster.