Cashewnøttstek med hjemmelaget bernaise

Oppskriften på denne lyse nøttesteken har vi fått av vår fotograf Nadin. Da en i hennes familie ble vegetarianer, kom moren opp med denne oppskriften, slik at alle skulle få skikkelig festmat på julaften. Men nøttestek er egentlig altfor godt til bare å spises i julen. Siden den serveres med dampet brokkoli og bearnaisesaus kan cashewnøttsteken passe like bra resten av året.
NØTTEFARSE
300 gram grovhakkede cashewnøtter
100 gram smuler av fullkornsbrød
1 løk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
1 egg, vispet
1½ dl melk
1 sitron, skallet
1 ts frisk timian, finhakket
smør eller olje til steking
salt og pepper etter smak
FYLL
1 løk, finhakket
2 røde paprika, strimlet
200 gram revet ost, gjerne vellagret
4 egg, vispet
litt smør eller olje til steking
BERNAISESAUS
100 g smør
4 eggeplommer
1 ts estragoneddik
2 ss estragon, hakket
1 dl kremfløte
½ sitron, saften
½ ts salt
- Visp sammen eggene og melken til nøttefarsen.
- Bland hakkede nøtter og brødsmuler i en bolle.
- Brun løken lett i smør eller olje, og tilsett hvitløk.
- Hell løken over nøtteblandingen.
- Ha i sitronskall, timian, salt og pepper.
- Hell egg-og melkeblandingen over og miks deigen til den er jevn og fast.
- Fres løk og paprika til fyllet. Avkjøl. Ha vispede egg i en bolle, og tilsett ost, løk og paprika. Bland godt.
- Smør en stor brødform. Dekk bunnen med halvparten av nøttefarsen, legg på fyllet og topp med resten av nøttefarsen. Stek på 200 grader i om lag 40 min.
- Server med dampede grønnsaker og bearnaisesaus.