Viltkjøtt med løk
4 pers
Du kan bruke alle deler fra elg, hjort eller rein som er møre nok. Har du en surret lårstek er det lurt å dele denne i tre kjøttstykker, bruk rene fingre og følg anatomien.
1 lårstek, eller indre-/ytrefilet
smør, salt og pepper
- Brun de tre kjøttstykkene i godt med smør i en knallvarm jerngryte. Legg i den største først og vent litt med de mindre. Du kan gjøre dette mange timer før servering og sette hele gryten med lokk på inn i kald stekeovn.
- Varm dem opp noen minutter i panne før servering. Får du ikke gjort dette om morgenen, sett gryten inn i 80 graders ovn ca. 30 min. etter du har stekt dem.
- La kjøttet hvile noen minutter før du skjærer i det.
Sursøt løksaus
4 ss perlegryn
2 store, gule løk
2 dl kyllingbuljong
olivenolje
1 snau kork epleeddik
150 g smør
salt og pepper
- Kok opp perlespelt, f. eks. fra Holli Mølle, i ca. 10 min. De behøver ikke bli helt møre.
- Hakk løken i biter og stek den blank i olivenolje, hell over buljong, gryn og eddik og kok til all væske er borte.
- Kjør blandingen med en stavmikser til fin ”saus” sammen med smør, smak til med salt og pepper. Kjernene på perlegrynene gir litt god tyggemotstand.
Løk i form
4 sjalottløk
3 gule løk
3 røde løk
100 g smør
salt og pepper
honning
- Skrell og del løken og legg den i en ildfast form med smøret både i bunn og over. Smart å bruke en ostehøvel på kaldt smør. Drypp noen dråper flytende honning over og strø på litt salt og pepper.
- Stek på 200 grader i ca. 30 min.