Viltsuppe

10 pers
Viltsuppeee

Hvis du slakter selv, del bog og bein og de mindre møre delene på dyret i passe stykker slik at de får plass i en gryte. Kok lenge og vel på disse og lag supper og gryteretter. Dette er antagelig den beste måten å få mest mulig ut av slaktet på.

ca. 2 kg grytekjøtt, bog, lår eller legg av rein, hjort eller elg
1 gul løk
4 gulrøtter
1 sellerirot
4 store, faste poteter
1 beger grønne erter
2 ½ dl kremfløte
liten neve hel pepper
4-5 nellikspiker
½ muskatnøtt
havsalt

  • Start med å støte svart pepper, nellikspiker og muskat i en morter. Del kjøttet i passe biter, er det på beinet, legg i alt. Bruk en stor jerngryte og start med å varme gryten med grovstøtt krydder til det ryker. Ha i olivenolje, legg i kjøttet og brun det på alle sider. Antagelig må du gjøre dette i flere omganger hvis kjøttet er på beinet.
  • Legg alt kjøttet tilbake i gryten og spe med vann så det dekker godt. Ha i en delt løk og en delt gulrot. Sett på lokk med litt åpning og la kjøttet stå og småkoke (så vidt det bobler) i minimum 3 timer, gjerne lenger. Du kan også sette jerngryten i ovnen på 60 grader i like lang tid.
  • Skrell og del grønnsakene og legg dem i kaldt vann.
  • Når kjøttet er mørt tar du det ut av gryten, renser fra bein og sener og deler det i biter. Kast løken og gulroten som har kokt med kraften.
  • Sil kraften, ha den tilbake i gryten sammen med grønnsakene og kjøttet. Kok opp, skru ned varmen og kok forsiktig til grønnsakene er møre. Smak til suppen med fløte og salt, ha i ertene og kok et par minutter til, gjerne sammen med en kvast med friskt krydder; timian eller rosmarin hvis du har.
  • Server suppen rykende varm med godt brød eller flatbrød til.

Flere oppskrifter