Sjokomoussekake
1 kake
Denne er en vinner! Lag den når du har litt tid, frys den ned og ta den frem etter behov. En nydelig dessert, enten som myk sjokolademoussekake, eller halvfrossen som iskake.
Kakebunn
75 g hasselnøtter/mandler
75 g melis
2 eggehviter
- Kjør hasselnøtter/mandler, gjerne en blanding, i hurtigmikser.
- Pisk eggehvitene til stiv marengs med halvparten av melisen. Ha i resten og pisk videre.
- Vend inn nøtteblandingen med en slikkepott. Stryk ut blandingen i bunn av en smurt kakeform.
- Stek nøttebunnen midt i ovnen på 180 grader i ca. 20 minutter. Avkjøl kakebunnen i formen.
Mousse
300 g sjokolade, 60-70 %
120 g rårørsukker
1 beger rømme
5 eggeplommer
4 dl kremfløte
- Del sjokoladen i små biter.
- Varm rømme og sukker til kokepunktet og hell det over sjokoladen. Rør med en slikkepott over lav varme til du får en glatt masse.
- Ta av varmen, når blandingen er omtrent 37 grader visper du inn en og en eggeplommer. Avkjøl.
- Vend inn pisket krem forsiktig.
- Ta en skarp kniv og løsne bunnen, men la den ligge.
- Sett sammen formen igjen og hell sjokolademassen over nøttebunnen. Stryk med en bred, varm kniv for å få glatt overflate.
- Avkjøl i fryser, minst 6 timer. La kaken stå 30 minutter i kjøleskapet før den skal serveres. Fjern kakeringen og pynt kaken med revet sjokolade og hakkede nøtter.
Pynt
100 g forskjellige nøtter
2 ss rørsukker
smørklatt
- Bruk gjerne en blanding av salte mandler, mandler og hasselnøtter, eller bruk litt Maldonsalt for å få litt salt smak.
- Smelt rørsukker i en panne med en klatt smør. Når sukkeret er smeltet, ikke rør, har du i de hakkete nøttene.
- Rør rundt mens det stekes så alle nøttene dekkes av sukker/smørblandingen. Når det er blitt brunt, tar du det over på et matpapir.
- Avkjøl, hakk og del med skarp kniv, og strø dette over kaken før servering.
- Kan serveres halvfrossen som en iskake, eller helt tint. Begge deler er kjempegodt! Skal du bare bruke et par stykker kan du ta en varm, skarp brødkniv, skjære fra det du trenger, og sette den tilbake i fryseren. Pynt da hvert stykke ved servering.