Oksehalesuppe

6-8 pers
Oksehaler Stekte

Halen på kua eller oksen er noe av det mest smakfulle på hele dyret. Hvis det i tillegg er godt med fett rundt halen, gir dette en utrolig god smak. Innkokt oksehalekraft er så full av stivelse at den, som kalvebein, blir regnet som kraften over alle krafter. Du kan lage smakfulle gryteretter, koke inn kraft som du fryser i porsjoner eller lage en knallgod suppe. Selv om vi sier “oksehale” kan halen like godt ha sittet på en ku. Du kan se forskjell; er fettet hvitt har halen sittet på en okse, er fettet gult kommer halen sannsynligvis fra en melkeku. Her er oppskrift på en god og mettende oksehalesuppe med tomat. Den er med godt landbrød til et stort måltid i seg selv. Du kan også ha i mindre væske og lage en gryterett. Bruk forskjellige rotgrønnsaker; jordskokk, sellerirot, gulrot, pastinakk, persillerot... 

2 kg oksehaler i skiver
½ sellerirot
4 gulrøtter
2 løk
4 fedd hvitløk
5 dl kraftig rødvin
2 bokser hakkete tomater
vann
grovstøtt pepper
salt
2 ss mel, finmalt, gjerne urkorn
2 laurbærblad
hakket frisk timian
hakket rosmarin
fersk pepperrot

 • Oksehalen kommer som regel i skiver. Prøv å få fatt i ferske fra økologiske dyr, en god slakter skal kunne skaffe det. Ha bitene sammen med en skvett varmpresset olivenolje i varm langpanne og rør litt rundt. 
 • Sett langpannen i ovnen på 220 grader i ca. 15 min. Bitene skal brunes skikkelig men ikke svis. Skru ned ovnen på 120 grader når du tar ut oksehalene. 
 • Skrell og del halvparten av grønnsakene i biter, bruk begge løkene til å koke inn suppen med.
 • Varm opp en stor jerngryte sammen med grovstøtt pepper til det begynner å ryke. På denne måten får du frem alt sort pepper har å by på! Trekk til side. 
 • Ha oksehalene i gryta, pass på at du får med fettet, kok gjerne ut langpannen, strø over melet, hell over rødvin, tomater og nok vann til at det dekker, noen klyper havsalt og krydderurtene. Ta på et lokk og sett hele gryta inn i stekeovnen på ca. 120 grader i minst 3 timer. Så lenge det ikke koker tørt eller svir seg er det nesten ikke grenser for hvor lenge oksehaler kan stå der. Er du i tidsnød kan du begynne på suppen dagen før den skal spises. 
 • Ta ut gryta og sjekk om kjøttet slipper beina. Skru av ovnen og fortsett med suppen på platen, men sett inn suppeskålene i ovnen så disse blir gode og varme til servering. 
 • Sil fra kraften, kast grønnsakene som har kokt med, pill av kjøttet fra beina eller server dem hele i suppa. 
 • Bruker du oksehaler fra dyr som har spist grasbasert fôr er fettet ikke noe å være redd for. Men synes du suppen blir for fet, kan du suge opp en del av fettet ved å dra husholdningspapir over toppen av kraften. 
 • Finhakk resten av grønnsakene, ha dette og kjøttet i kraften og kok lett til grønnsakene er møre. 
 • Smak og juster med salt og pepper og hakk persille over til slutt. 
 • Riv pepperroten på det groveste og server i en liten skål ved siden av. Noen synes dette er prikken over i’en, andre liker suppen best uten.

Flere oppskrifter