Granskuddolje og -majones

Granskuddmajones

Varm opp et par never med lysegrønne granskudd i ca. 3 dl solsikkeolje til ca. 60 grader. Trekk dem i oljen i ca. 30 minutter på denne temperaturen. Vent til det har avkjølt seg til lunkent og hell alt over i en mikser. Kjør til det er godt malt sammen og sil oljen deretter gjennom en finmasket sil. Slik kan du lage mange slags oljer av vårens smakfulle skudd på trær og busker. Du kan også bruke eldre nåler fra gran til å smaksette olje. Bruker du denne i majones bør du tilsette en skvis sitron.

GRANSKUDDMAJONES

1 eggplomme
3 dl granskuddolje
salt

  • Det viktige når du skal lage majones er at egg og olje har samme temperatur. Helst romtemperatur.
  • Med en stavmikser, eller for hånd, pisker du eggeplommen litt før du ganske sakte og i tynn ståle sper med oljen. 
  • Smak deg til med salt, eventuelt en skvis av sitron hvis du synes den trenger mer syre. Men skuddene er som regel syrlige nok.
  • Majonesen er god til gravet og røkt fisk, til lam og annet kjøtt som hamburgere, gjerne røkt kjøtt også. Bruk den også under pålegg og til grillete/stekte grønnsaker og poteter.

Flere oppskrifter