Full fruktkake

1 - 2 kaker
Full Kake

Vi baker denne formkaken som regel rundt jule­tider, men, som med mye annen god mat, bør den lages oftere. Den er mettende, både litt sunn og litt syndig, og holder seg lenge, bare sørg for å pakke den tett.

Fyll og spetakkel
Hakk og legg svisker, dadler, fiken, tranebær, rosiner, syltete kirsebær, noen skjeer hjemmelaget marmelade eller plommesyltetøy, vekt til sammen ca. 500 g, i 3 dl brennevin; kirsebærlikør, cognac, bourbon, whisky eller rom. Bruk det du liker, og start med dette dagen før du skal bake. Kok det gjerne opp med 1 ss melasse, ikke nødvendig, men melasse setter en ekstra spiss på kaken. Sett kjelen til avkjøling på benken med lokk på til neste dag. Alle ingrediensene kan du lett finne økologiske – faktisk også noe av brennevinet.

Deig
250 g rørsukker
300 g smør
5 egg
1 sitron, skall av
250 g hvetemel
100 g speltmel
100 g mandelmel
1 ts salt (hvis du ikke bruker Rørossmør eller annet salt smør)
1 ts bakepulver
½ ts malt ingefær
½ ts vaniljepulver
1 ts kanel
150 g valnøtter

  • Sett stekeovnen på 150 grader.
  • Rør smør og sukker porøst. Tilsett ett og ett egg av gangen mens du pisker.
  • Riv skallet av sitronen og rør inn sammen med mel, krydder og bakepulver, gjerne med en slikkepott eller sleiv.
  • Rør inn de hakkete valnøttene, så de alkoholiserte fruktene og bærene, også det de eventuelt ikke har sugd til seg, og rør så til alt er godt blandet.
  • Kanskje må du bruke to former, avhengig av hvor store de er. Kle formen med bakepapir, hell i deigen så den er trekvart full og stek kaken(e) i ca. 1 ½ time. Stikk en pinne i for å sjekke at den/de er gjennomstekt.
  • Når kaken er ferdig og ute av ovnen, legger du press på med en fjøl og noe som veier ca. 1 kg, mens den avkjøler seg. Før den blir helt kald pakker du formen inn i folie eller noe annet du kan stramme rundt, uten press på. La kaken avkjøle seg helt i formen, gjerne til neste dag før du tar den ut. Har du vakuummaskin kan du vakuumere den, eller pakke den tett i plast og legge i en tett boks. Da holder den seg i mange uker, tørt og kaldt. Men begynner du å spise av kaken tar den fort slutt!

Flere oppskrifter