Full fruktkake
Vi baker denne formkaken som regel rundt juletider, men, som med mye annen god mat, bør den lages oftere. Den er mettende, både litt sunn og litt syndig, og holder seg lenge, bare sørg for å pakke den tett.
Fyll og spetakkel
Hakk og legg svisker, dadler, fiken, tranebær, rosiner, syltete kirsebær, noen skjeer hjemmelaget marmelade eller plommesyltetøy, vekt til sammen ca. 500 g, i 3 dl brennevin; kirsebærlikør, cognac, bourbon, whisky eller rom. Bruk det du liker, og start med dette dagen før du skal bake. Kok det gjerne opp med 1 ss melasse, ikke nødvendig, men melasse setter en ekstra spiss på kaken. Sett kjelen til avkjøling på benken med lokk på til neste dag. Alle ingrediensene kan du lett finne økologiske – faktisk også noe av brennevinet.
Deig
250 g rørsukker
300 g smør
5 egg
1 sitron, skall av
250 g hvetemel
100 g speltmel
100 g mandelmel
1 ts salt (hvis du ikke bruker Rørossmør eller annet salt smør)
1 ts bakepulver
½ ts malt ingefær
½ ts vaniljepulver
1 ts kanel
150 g valnøtter
- Sett stekeovnen på 150 grader.
- Rør smør og sukker porøst. Tilsett ett og ett egg av gangen mens du pisker.
- Riv skallet av sitronen og rør inn sammen med mel, krydder og bakepulver, gjerne med en slikkepott eller sleiv.
- Rør inn de hakkete valnøttene, så de alkoholiserte fruktene og bærene, også det de eventuelt ikke har sugd til seg, og rør så til alt er godt blandet.
- Kanskje må du bruke to former, avhengig av hvor store de er. Kle formen med bakepapir, hell i deigen så den er trekvart full og stek kaken(e) i ca. 1 ½ time. Stikk en pinne i for å sjekke at den/de er gjennomstekt.
- Når kaken er ferdig og ute av ovnen, legger du press på med en fjøl og noe som veier ca. 1 kg, mens den avkjøler seg. Før den blir helt kald pakker du formen inn i folie eller noe annet du kan stramme rundt, uten press på. La kaken avkjøle seg helt i formen, gjerne til neste dag før du tar den ut. Har du vakuummaskin kan du vakuumere den, eller pakke den tett i plast og legge i en tett boks. Da holder den seg i mange uker, tørt og kaldt. Men begynner du å spise av kaken tar den fort slutt!