Smørstekt linsesalat med ferskvannskreps
Spis kreps mens den er i sesong! Krepsesesongen starter i begynnelsen av august og varer til midten av september; tidsrommet kan variere litt rundt om i landet. Før i tiden var krepsing en fint attåt-næring for mange bønder, men i dag er etterspørselen langt større enn tilbudet. Finner du først kreps i fiskebutikken, er kiloprisen gjerne stiv. Nyt derfor dette eksklusive skalldyret i følge med mer mettende tilbehør som linser og dampet asparges. Svenskene drikker akevitt til, men en tørr hvitvin er også utmerket. Oppskrift på koking av kreps finner du her.
Oppskrift: Juliane Josephson/Julianes kokebok
3 bokser avrente og skylte grønne linser
3 ss smør eller olje
2 ss soyasaus
1,5 ts røkt paprikapulver
1 ts løkpulver
2 ss mynte, friskhakket
2 ss dill, friskhakket
1 bunt asparges
2 ss sitronsaft
12 ferdig kokte ferskvannskreps (her finner du fremgangsmåte)
salt
- Salat med sesongens rå grønnsaker: sukkererter, agurk og kål
- Varm opp smør (eller olje) til det er godt varmt.
- Ha i røkt paprika og løkpulver og rør godt.
- Ha i avrente linser og soyasaus og varm opp. Smak til med salt og stek i ca. 5 min på medium varme.
- Ha de friskhakkede urtene i linsesalaten sammen med 2 ss sitronsaft.
- Rens aspargesen og dampkok til den er al dente.
- Rens den kokte krepsen, og ta ut halene. Får du tak i fersk kreps, lynsteker du halene i litt smør og hvitløk.
- Spar gjerne på skallet - legg det i fryseren og kok verdens beste kraft til fiskesuppe!
SERVERING
Legg linsesalaten på et fat og dander aspargesen. Skvis over en dæsj sitronsaft og strø over litt grovt salt. Legg krepsehalene på toppen. Til sommersalaten ved siden av kan du bruke agurkterninger, sukkererter og finstrimlet sommerkål i forskjellige små skåler. Tacoprinsippet fungerer som regel best – da kan barna «bygge» sin egen salat.