Plommesaus
Denne sausen gir et skikkelig smakskick! Prøv den til retter med gris og kylling, på en biffsandwich og som dip. I oppskriften bruker vi kokosblomstsukker, men dette kan erstattes med agavesirup.
1,5 kg plommer
2 løk, hakket
2 fedd hvitløk
150 g kokosblomstsukker
1 kanelstang eller Ceylonkanel
6 nellikspiker
2 ss ingefær, revet
sort pepper
1 ss søt soyasaus (ikke Ø)
2 dl vann
2 ss hasselnøttolje, eller annen nøtteolje
- Hakk løk, hvitløk og fres i pannen med revet ingefær, ikke ha for høy varme.
- Tilsett nesten alt kokosblomstsukkeret i pannen. En liten rest sparer du for å smake til sausen. Surr til det nesten blir karamellisert.
- Ha i resten av ingrediensene, sett på lokk og la småkoke i 45 minutter. Rør av og til slik at sausen ikke setter seg fast i bunnen.
- Sil sausen gjennom en grovsil og hell tilbake i kjelen. La den putre i 30 minutter, uten lokk.
- Smak til sausen med sukker og eventuelt søt soyasaus.
- Hell over på varme glass. Sausen holder seg i kjøleskapet i 4-5 måneder.