Kladdkake med kandisert karamell
Det er få ting her i verden som stiller søtsuget like kjapt som et stykke kladdkake, en av söta brors desidert mest geniale oppfinnelser. Vi tar et steg videre i retning konfekt og topper kaken med fløtekaramell og knasende god kandisert kantarell!
Allergener: Melk, egg og gluten
Kandisert kantarell
- 100 g fersk kantarell
- ½ dl vann
- 1⅓ dl sukker
Fremgangsmåte
Kandisert kantarell må lages på forhånd da den krever litt tørketid.
Rens kantarellen. De små og orden-tlig faste soppene gjør seg aller best. Del dem i tynne skiver på 1-2 cm.
Kok opp vann og sukker i en liten kjele. Ha deretter i soppen og la den småkoke i en halvtimes tid. Rør litt forsiktig innimellom. Soppen blir etter hvert gyllenbrun og litt glassaktig.
Sil av væsken og fordel kantarellen jevnt utover på et bakepapir. Sett dem i ovnen på 50 ºC varmluft med døra på gløtt. Bruk gjerne en sleiv eller lignende i døråpningen så den ikke smekker igjen.
Det kan ta en del timer før soppen er ordentlig tørket. Ofte kan det være fint å la den stå til tørk over natten. Når du er sikker på at den er helt tørr kan du ha den over i et glass med lokk til du skal bruke den.
Kladdkake
- 100 g smør
- 2 store egg
- 3 dl sukker
- 1½ dl hvetemel
- 2 ts vaniljesukker
- 5 ss kakao
Karamell
- 1 dl fløte
- 2½ dl sukker
- ½ dl vann
- 75 g smør
- 1 ts salt
Fremgangsmåte
Smelt smøret og bland alle ingrediensene jevnt sammen i en bolle. Finn frem en liten kakeform (20-24 cm i diameter). Kladdkake er svært mektig, så det blir mer enn nok kake til alle selv om kaken ikke er så stor!
Du kan enten smøre hele formen eller kle bunnen med bakepapir. Hell deretter røren over i formen.
Stek kaken på 175 °C midt i ovnen, i cirka 20 min. Kladdkake skal være ganske klissete og tung, men likevel ordentlig gjennomvarm.
La kaken stå og avkjøle seg i formen mens du lager karamellen: Kok opp sukker og vann til lys karamell. Dra kjelen av platen og tilsett fløte. Kok det sammen til det er jevnt. Dra kjelen av platen igjen og rør inn smør og salt. Rør forsiktig rundt iblant mens karamellen kjøler seg ned. Så snart karamellen er blitt lunken kan du fordele den forsiktig utover toppen av kladdkaken.
Sett så hele kakeformen i kjøleskapet. Karamellen trenger noen timer på å stivne. Eventuelt kan du gjerne la kaken få stå over natten, den taper seg ingenting – faktisk tvert imot.
Før servering tar du kaken ut av formen og legger den over på et fat.
Pynt til slutt med knasende sprø kandiserte kantareller.