Rugbrød fra Aurion Bakeri
2-3 brød
Dette er en dansk type rugbrød, med oppskrift fra danske Aurion Bakeri, pionerer på bruk av urkorn. Du trenger en surdeigsstarter, oppskrift finner du her. Start bakeprosessen dagen før du trenger brødet. Når vi bløtlegger korn og grovt mel, og langtidshever deigen, er det enklere for fordøyelsen vår å ta til seg næringsstoffene. Melet får også god tid til å trekke til seg vann, og du får et saftigere resultat som smaker mer.
DAG 1
250 g lunket vann
150 g sammalt svedjerug
ca. 50 g surdeigstarter
- Bland sammen og la stå i romtemperatur over natta eller til surdeigen bobler friskt.
DAG 2
6 dl lunkent vann
300 g sammalt eller siktet spelt
500 g sammalt svedjerug
16 g salt
100 g solsikkekjerner, linfrø eller gresskarkjerner (kan sløyfes)
- Blandes med den friske rugsurdeigen. Blandingen skal bli en tykk grøt. Ha i litt mer lunkent vann, hvis deigen blir for kompakt.
- Ha deigen over i to store eller tre små smurte former og dekk med et fuktig håndkle. Hev i 3-5 timer ved romtemperatur.
- Stek på 200 grader i 1-1,5 time til kjernetemperaturen er 98 grader.