Tungetaco

4 pers
Tungetaco

Oksetunge kan kjøpes hos slakteren, men skal du ha den usaltet, så må du gjerne bestille den litt tid i forveien og spesielt om du skal ha økologisk. Tunge er latterlig billig og har den fabelaktige evnen til å ikke bli tørr når du varmer den opp igjen og i tillegg er det nesten ikke svinn!

1 oksetunge, fersk og usaltet
1 hvitløk, delt i to
1 løk, delt i to
2-3 hele tørkede chili
3-4 laurbærblad
vann
1 ss salt

  • Selve tungekokingen kan du med fordel gjøre dagen før. Vask tungen godt og ha den i en kjele med alt det andre og dekk med vann. La den koke opp og så trekke på lavere varme i 3 til 5 timer. Den skal være så mør at du lett kan stikke en liten kniv igjennom den tykkeste delen.
  • Ta opp tungen og la den avkjøle seg litt før du renser den for det ytterste laget samt sener og hinner. Legg den tilbake i krafta og la den avkjøle seg helt her. Siler du kraften den har kokt i, holder tunga seg i kjøleskap i 4-5 dager.
  • Ved servering skjæres den i 1 cm tykke skiver på tvers og stekes på grill eller i panne med bare litt olje til den er litt brun utenpå og varm inni.
  • Server i varme tortillas, helst mais, men hvete fungerer også, med hakket hvit salatløk, hakket koriander, limebåter og helst salsa verde. Tomatillos kan være vanskelig å få tak og da er pico de gallo et glimrende alternativ.

Salsa pico de gallo
3-4 tomater, søte, modne, rød, med skall og frø
3-4 grønne chili, ferske, med frø
1 hvit salatløk, vanlig- eller sjalottløk fungerer også
1 liten bunt fersk koriander
½- 1 lime, saften av
salt etter smak

  • Finhakk alt og bland det sammen i en bolle. Det er umulig å være helt nøyaktig med mengder på de forskjellige ingrediensene i denne salsaen fordi det kommer an på sødmen/syren i tomatene, styrken på chilien og sødmen i løken. Prøv deg frem og tenk at den skal smake sterk, syrlig, søt og salt på samme tid.  

Flere oppskrifter